Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sărbătoarea românilor la Bazilica Sf. Anton de Padova

 
Sărbătoarea românilor la Bazilica Sf. Anton de Padova
  • 24 Mar 2015
  • 3981

Duminică 22 Martie 2015, a avut loc la Padova, la Bazilica Sfântului Anton, Sărbătoarea românilor uniţi cu Roma, eveniment ajuns anul acesta la ediţia a IX-a. Continuitatea şi frumuseţea acestui pelerinaj anual al credincioşilor români veniţi la Padova din diferite părţi ale Italiei, a dus în mod natural la constituirea unei adevărate sărbători care îşi are încununarea prin participarea la Sfânta Liturghie Euharistică de la ora 12.15, cu prezenţa unui episcop din România, care vine special pentru acest eveniment. Anul acesta a fost în mijlocul nostru PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, iar din partea autorităţilor României a fost domnul domnul Cosmin Dumitrescu cu doamna consul Mirela Dumitrescu de la Consulatul General al României din Trieste. Domniile lor au venit cu întreaga familie la eveniment.


Arhiepiscopul de Padova, mons. Antonio Mattiazzo, însoţit de secretarul său mons. Ruggero Toldo, şi-a dorit să adreseze un salut atât Preasfinţitului Alexandru, cât şi preoţilor şi credincioşilor. Plăcută a fost şi prezenţa lui don Elia Ferro, responsabil şi director la Biroul Migrantes al diecezei de Padova.


Slujirea ipodiaconului Marius Păcală este de lăudat şi binevenită prin acţiunile sale în rolul de ceremonier.


Alte momente importante legate de Padova au fost pregătirea credincioşilor prin rugăciune şi post în cinstea sf. Anton, cunoaşterea vieţii, a minunilor Sf. Anton, a învăţăturii despre Evanghelie şi adevărurile credinţei creştine, deoarece Sf. Anton a fost în primul rând un mare predicator al vremii sale, iar mărturia lui străluceşte până azi în lume, deşi a trecut la cele veşnice pe 13 Iunie 1231, la vârsta de numai 36 de ani.


Agapa frăţească organizată în fiecare an în incinta mănăstirii este un moment de cunoaştere reciprocă a românilor veniţi din diferite zone ale Italiei, iar domnul Consul general Dumitrescu împreună cu PS Alexandru au trecut pe la fiecare comunitate pentru un salut cordial şi pentru o mai bună cunoaştere a românilor din fiecare zonă.


Pelerinii sosiţi din multe părţi ale Italiei, s-au apropiat de Sfânta Taină a Mărturisirii, în limba maternă, i-au cerut ajutor lui Dumnezeu primind taina iertării divine. Mărturia de credinţă a Sf. Anton de Padova transmite până în zilele noastre bucuria întâlnirii cu Hristos, de când era prunc până la dăruirea de Sine pe Sfânta Cruce şi luminata Înviere. Astăzi Hristos este prezent în chip tainic/mistic în Dumnezeiasca Liturghie euharistică.


În această duminică, a IV-a a Postului Mare închinată Sf. Ioan Scărarul, au fost alături de Preasfinţitul Episcop Alexandru, preoţii comunităţilor parohiale din Italia: Udine - Pr. Ioan Mărginean-Cociş, San Donà di Piave - Pr. Cătalin Pop, Oderzo - Pr. Liviu Marian, Venezia-Mestre, Pr. prot. Vasile Barbolovici, Padova - pr. Aetius Pop şi pr. ic. st. Cristian Sabău, Vicenza - pr. Raimond Salanschi, Villafranca di Verona - pr. Dumitru Petrovan/Triveneto, Bologna - Pr. prot. Marinel Mureşan, Mirandola - Pr. Coroian Aron, Imola – pr. Tiberiu Sîrbu, Forli şi Cesena - Pr. Mihai David, Rimini - pr. Cristian Ioan Coste/Emilia Romagna; Florenţa - pr. Valer Sician/Toscana; Milano - pr. prot. Robert Popa, Crema - pr. Viorel Fleştea, Ostiglia-Mantova - pr. Andrei Meseşan/Lombardia; Roma Nord/Lazio – pr. Serafim Veşcan. Au slujit şi alţi preoţi misionari p. Ifrim Florentin Costea, Pr Valentin Marcu, sau călugări p. stareţ al mănăstirii Abba Orfeo Povero de la Mănăstirea Învierii (Cogollo del Cengio, Vicenza) şi oaspeţi din alte ţări.


Cântul liturgic la Sf. Liturghie arhierească a fost susţinut de către eminenţii studenţi teologi de la prestigioasa instituţie românească din Roma cunoscută sub numele de “Colegiul Pio Romeno”, însoţiţi de părintele rector Gabriel Buboi.


Părintele Enzo Poiana, Rectorul Bazilicii Sf. Anton din Padova şi Arhimandrit al Bisericii noastre, a menţionat despre vocaţia universală şi totodată ecumenică a Bazilicii Sf. Anton din Padova, un loc ce se îngrijeşte de moaştele sfântului iubit de toată lumea. Credincioşi ortodocşi pe de o parte şi încetul cu încetul unii dintre ierarhii Bisericilor Ortodoxe ajung la Padova cu dorinţa de a se apropia de Hristos împreună cu fraţii catolici de diferite rituri, mai ales că suntem în faţa aceluiaşi Hristos.


Domnul Consul general Dumitrescu a adus salutul său în limba italiană ca reprezentant al Statului român, a propus mai apoi un moment de reculegere pentru victimele poporului italian de la ultimele atentate a grupărilor ISIS, apoi s-a adresat confraţilor români (şi moldoveni) în limba română vorbind despre importanţa legăturii cu Ţara, arătându-şi mulţumirea faţă de prezenţa PS. Alexandru care vine din România şi ţine legătura cu românii din comunităţile aflate în Italia.


“Oriunde am merge şi oriunde am locui temporar sau definitiv, avem o singură patrie” a reiterat domnul Consul general. Importanţa limbii materne este de nedescris în cuvinte, necesitatea transmiterii acesteia noilor generaţii este imperativă.


Pr. Ioan Alexandru Pop, Coordonatorul naţional pentru Italia, a coordonat bunul mers al evenimentului şi a fost alături de autorităţile civile şi religioase invitate să participe la sărbătoarea românilor în Bazilica sf. Anton de Padova.


Prezenţa diaconilor şi a ipodiaconilor la Sf. Liturghie arhierească a înfrumuseţat slujirea liturgică tipică ritului oriental bizantin. În cadrul omeliei Preasfinţitul Alexandru a adus salutul său călduros în numele Bisericii Române Unite cu Roma din România, s-a oprit asupra importanţei creşterii credinţei după învăţătura Evangheliei lui Hristos din Duminica a IV-a a Postului Mare, ştiind că El este aproape de fiecare şi aici în străinătate. A vorbit cu entuziasm despre influenţa în lume a Sf. Anton de Padova, practic nu este ţară creştină care să nu aibă biserici, capele sau mănăstiri închinate sf. Anton. Această prezenţă a sf. Anton la nivel internaţional, îi ajută mult pe credincioşi. Este o mare binecuvântare a lui Dumnezeu asupra popoarelor creştine.


Cu ajutorul lui Dumnezeu şi mijlocirea Sf. Anton, ne vedem cu bine anul viitor pentru un alt eveniment al românilor la impunătoarea Bazilică a sfântului minunilor.

Vizualizare galerie imagini



Sursa:www.bru-italia.eu