Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

2050: Creștinismul crește în Africa și scade în Europa

 
2050: Creștinismul crește în Africa și scade în Europa
  • 14 Apr 2015
  • 4112

De Stefano Magni

Creștinismul va dispărea aproape de tot în părțile Nordice ale lumii, Europa și Nordul Americii și va deveni principala religie în Sud. Papa Francisc ar putea să fie primul dintr-o nouă tradiție de papi care provin ”de la capătul lumii”, umând apoi o succesiune de papi de culoare. Această previziune a fost făcută de institutul Pew Research Center, care a prezentat recent o serie de proiecții demografice care au ca temă viitorul religiei până în 2050.

Cum se poate face o asemenea previziune? Înainte de toate urmărind tendințele demografice. Africa și America latină sunt populații în creștere, contrar Nordului Americii și Europei. Populația Europei va scădea drastic comparativ cu cea de astăzi. Întrebarea principală care se pune este: câți copii au familiile de creștini? A doua: cât la sută din populația totală, se convertește la creștinism? Și aici, Europa va asista la creșterea componentei sale musulmane, în timp ce creștinismul va continua să facă prozeliți și să se extindă în Sudul lumii. Combinând acești doi factori de creștere (sau descreștere), Pew obține o perspectivă interesantă. Evident este vorba de estimări, pot exista și erori. Nu pot să fie înțelese ca o citire a viitorului: lucruri imprevizibile oricând se pot petrece.

Prima chestiune interesantă a acestui studiu este creșterea semnificativă a creștinismului în Africa și în America latină. Creștere ce corespunde cu o scădere semnificativă a creștinilor în Europa. Într-un secol, din 1910 până în 2010, europenii care reprezentau 66% din populația creștină a lumii au ajuns astăzi la 25,5%. Dacă se va menține acest ritm, Pew estimează că europenii, în 2050, vor reprezenta mai puțin de 16% din populația creștină a lumii. O tendință de scădere se întâlnește si în America de Nord, de la 15% reprezentând creștinismul în lume, americanii din Nord reprezintă astăzi 12,3% și în 2050 vor fi mai puțin de 10%. Care vor fi, deci, pământurile creștinătății în viitor? În Africa subsahariană: în 1910 creștinii continentului negru reprezentau doar 1,4% din total, astăzi sunt deja 23,9% și în 2050 vor fi 38,1%. Aceasta înseamnă că națiunile-ghid ale creștinității nu vor mai fi Italia, Spania, Austria, Polonia, cum era la începutul lui ´900, ci Nigeria, Republica Democratică Congo, Tanzania, Etiopia și Uganda care vor figura în primele 10 cele mai mari populații creștine din lume. O notă pozitivă pentru creștinii americani: SUA, cu o populație estimată la 262 milioane de credincioși în 2050, va fi cea mai numeroasă națiune creștină. După Africa este interesant de observat ce se întâmplă cu creștinii în America latină: în 1910 reprezentau 12,2% din creștinătatea lumii, astăzi reprezintă 24,5%, în viitor se va înregistra o ușoare scădere, ajungând la 22,8% în 2050.

Ce semnifică în fond aceste cifre? Această mutare către Sudul lumii a creștinismului va aduce schimbări importante în Biserică? Cu siguranță creștinismul va schimba fața societății africane animiste, așa cum, în urmă cu 2000 de ani, a modificat puternic Europa. Dar și Africa și felul ei de a fi din puct de vedere religios, va juca un rol important în ce privește credința. Continentul negru este și pământul prozelitismului penticostalilor și a carismaticilor, care constituie mai bine de jumătate din totalul creștinilor prezenți acolo. America latină, cu Papa Francisc, a ajuns deja în Vatican. Noile numiri de cardinali vor întări cu siguranță bisericile de la periferiile lumii.

Iar apoi este puțin cunoscută Asia orientală. Pew Research Center prevede că aici creștinătatea va reprezenta 13% din total. Dar Centrul de cercetare își recunoaște limitele de investigație în ce privește ipoteza creșterii creștinismului chinez care, pentru un sociolog al religiilor de calibrul lui Rodney Stark este destinat să devină cel mai numeros din lume.

Dar, în afara creștinismului, cât vor crește celelalte religii? Islamul e într-o puternică creștere, din cauza ratei mari a natalitatii. De aici pănă în 2050, Pew prevede că creștinismul va fi încă religia cea mai practicată în lume, iar islamul va fi imediat după. Astăzi 31,4%  din populația lumii este creștină, în timp ce 23,2% este musulmană, în 2050 vor fi aproape la egalitate: 31,4% la 29,7%. Creștinii vor continua să fie în creștere demografică doar în Africa și puțin în America latină, scăzând în Europa, America de Nord, în timp ce musulmanii vor continua să crească peste tot în lume. Aceste cifre variabile permit înțelegerea fenomenului de violență religioasă în Africa sub-sahariană, unde ambele religii sunt în expansiune: pentru islamicii radicali, creștinii sunt cu siguranță rivali în creștere, deci trebuie eliminați.

Anevoios va fi drumul celor fără religie, care pe la jumătatea secolului al XX-lea păreau destinați să reprezinte viitorul umanității, chiar și pentru ”meritul” ateismului forțat din URSS și China. Pew estimează că ateii, agnosticii și cei fără religie vor constitui 13% din populație în 2050.

Traducere: AMRSursa:www.lanuovabq.it