Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu Sfântul Gheorghe, în lupta împotriva balaurului

 
Cu Sfântul Gheorghe, în lupta împotriva balaurului
  • 23 Apr 2015
  • 3240

Pe 23 aprilie, întreaga creştinătate îl sărbătoreşte pe sfântul mare mucenic Gheorghe (275-303), care s-a născut într-o familie creştină din Capadocia, "ţara cailor frumoşi", şi care a trăit şi a fost martirizat în timpul domniei împăratului Diocleţian (244-311). Vă propunem în continuare câteva fragmente referitoare la viața și activitatea Sfântului Gheorghe, luate dintr-un amplu și documentat articol al preotului Ioan Lungu, cu titlul Reflecţie la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, pe care-l puteți citi integral pe pagina web a Diecezei de Iași.

"Sfântul Gheorghe a fost un căpitan din armata romană, ce s-a împotrivit unui edict dat de împăratul păgân Diocleţian, care ordona prigonirea şi exterminarea creştinilor din Imperiul Roman. Aşa cum se vede din icoana care îl reprezintă, sfântul Gheorghe s-a luptat cu diavolul, simbolizat de balaur, şi a salvat sfânta Biserică, simbolizată de prinţesa căreia îi salvează viaţa din ghearele lui.

În icoană, sfântul Gheorghe, fiind din Capadocia, "ţara cailor frumoşi", este prezentat călărind pe un cal alb, simbolul harului şi al tăriei creştine. Aplicând la noi chipul din icoana al sfântului Gheorghe, trebuie să spunem că şi noi suntem chemaţi, cu ajutorul harului şi al puterii lui Dumnezeu, să înfruntăm şi să luptăm contra balaurului demonic, care caută să ne distrugă viaţa şi să ne fure mântuirea adusă nouă de patimile, moartea şi învierea lui Cristos.

Apoi trebuie să ştim că răul nu există numai în balaurul cel mare, înfăţişat în icoana sfântului Gheorghe, în şarpele cel vechi, în diavolul şi satana, şi în acela care înşeală întreaga lume (cf. Ap 12,9); nu există numai în oamenii cei răi; răul există şi în noi înşine, adică în inima şi trupul nostru, în sufletul şi existenţa noastră; de aceea, astăzi, prin sărbătoarea sfântului Gheorghe, suntem chemaţi şi îndemnaţi să ne ridicăm şi să luptăm contra lui. Căci iată ce ne spune Isus Cristos, Mântuitorul nostru: "Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele" (Mt 15,19). Aceştia sunt balaurii cu care trebuie să luptăm şi pe care să-i ucidem în fiecare zi." (Preot Ioan Lungu, Reflecţie la sărbătoarea Sfântului Gheorghe; ercis.ro)

Pentru credincioșii Bisericii Universale, de rit latin sau bizantin, sărbătoarea Sfântului Gheorghe dobândește o semnificație în plus, dat fiind că este onomastica Papei, pe numele de mirean Jorge Mario Bergoglio. În legătură cu onomastica Papei, colegul nostru Alessandro Gisotti l-a contactat pe ceremonierul pontifical, mons. Guillermo Karcher: "Este frumos să ne gândim că azi este sărbătoarea onomastică a Sfântului Părinte, Jorge [n.n. în românește Gheorghe] fiind numele său de botez. Când mă gândesc la el și-l văd cum acționează îmi vine în minte imaginea unui Sfânt Ghorghe 'modern', în sensul unui mare luptător împotriva forțelor răului, lucru pe care-l face cu un spirit autentic creștin; în el îl văd pe Cristos care seamănă binele pentru a combate răul, așa cum făcea și la Buenos Aires, cu aceiași simplitate care-l caracterizează, exemplul său fiind foarte important în acest moment în care este atât de mare nevoie de prezența binelui în lume."Sursa:ro.radiovaticana.va