Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Fericitul Oscar Romero, omul Evangheliei, nu al ideologiilor

 
Fericitul Oscar Romero, omul Evangheliei, nu al ideologiilor
  • 23 Mai 2015
  • 3045

Se celebrează sâmbătă, 23 mai 2015, în El Salvador, beatificarea arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero y Galdámez, asasinat la altar din ură față de credință pe 24 martie 1980 în timp ce săvârșea Sfânta Liturghie în capela ”La divina Providencia” din capitala San Salvador.

Ritul sacru al beatificării, începând cu ora României 19.00, este prezidat de prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul Angelo Amato, care înainte de a pleca în țara din America centrală a vorbit la Radio Vatican despre cauza de beatificare a mons. Romero:
•«Papa Francisc a rezumat bine identitatea sacerdotală și pastorală a mons. Romero când a spus că este ”episcop și martir, păstor după inima lui Cristos, evanghelizator și părinte al celor săraci, mărturisitor eroic al Împărăției lui Dumnezeu, o Împărăție de dreptate, fraternitate și pace”. Romero era, într-adevăr, un preot bun și un episcop înțelept. Dar mai presus de toate, era un om care trăia virtuțile creștine. Avea o iubire profundă față de Isus, pe care îl adora în sacramentul Euharistiei, iubea Biserica, o cinstea pe Fericita Fecioară Maria, își iubea poporul său. Martiriul său nu a fost o improvizație, dar a avut o lungă pregătire. Ca tânăr seminarist la Roma, cu puțin timp înainte de hirotonirea preoțească, scria în însemnările sale: ”Anul acesta mă voi încredința cu totul lui Dumnezeu. Doamne, ajută-mă, pregătește-mă! Tu ești totul, eu sunt nimic, și cu toate acestea, iubirea Ta vrea ca eu să fiu mult. Curaj! Cu totul Tău și cu nimicul meu, vom face acest mult”».

După întoarcerea în patrie și schimbările sociale profunde, mons. Romero și-a manifestat o apropiere deosebită față de cei săraci și de țărani. Notează cardinalul Amato:
• «Opțiunea lui față de cei săraci nu era ideologică ci evanghelică. Caritatea sa se lărgea și la prigonitori, cărora le predica convertirea la bine și pe care, în ciuda tuturor, îi asigura de iertare. Era obișnuit să fie milostiv. Generozitatea arătată față de cei care veneau să ceară – după cum spun martorii – era mărinimoasă, deplină, îmbelșugată. Celui care cerea, îi dădea. El spunea că dacă îi vor da înapoi banii pe care i-a împărțit, putea să devină milionar. (…) Romero este o nouă stea luminoasă care se aprinde pe firmamentul spiritual american. El aparține sfințeniei Bisericii americane. Mulțumită lui Dumnezeu, sunt mulți sfinți din acest minunat continent. (…) Fericitul Oscar Romero aparține acestui vânt impetuos de sfințenie care bate pe continentul american, pământ de iubire creștină și de fidelitate față de vestea cea bună a Evangheliei”.Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie