Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Bisericii Greco-Catolice îi scrie lui Vasile Blaga, preocupat de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de PDL

 
Cardinalul Bisericii Greco-Catolice îi scrie lui Vasile Blaga, preocupat de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de PDL
  • 16 Mai 2013
  • 4147
Preafericirea Sa Cardinal Lucian Muresan, Intaistatatorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare pe data de 16 mai 2013 domnului Vasile Blaga, presedintele PDL, prin care isi exprima “deosebita ingrijorare si neliniste” fata de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

“Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe, chiar si cand acestea sunt castigate in instanta definitiv si irevocabil”, se mentioneaza in deschiderea scrisorii. “Acest proiect de lege consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti.”

Solutia propusa de vicepresedintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situatiei acestor proprietati printr-o comisie mixta, care sa tina “seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri”, este similara cu pozitia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a mai fost initiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007), care prevedea ca proprietatile greco-catolice confiscate de comunisti sa ramana in posesia Bisericii Ortodoxe in baza principiului majoritatii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputatilor.

In scrisoare se explica ca Biserica Greco-Catolica a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativa a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe. In urma acestei atitudini greco-catolicii sunt opriti sa se roage in bisericile lor, acestia fiind nevoiti ca in multe localitati sa isi desfasoare serviciile religioase din duminici si sarbatori in case particulare sau sali de clasa in scoli.

Scrisoarea Cardinalului Lucian Muresan condamna, de asemenea, “manipularea grosolana” a opiniei publice pe marginea acestui proiect de lege, care a fost dusa in eroare spunându-i-se că “Biserica Ortodoxă să le restituie greco-catolicilor proprietățile”, cum titrau ieri stirile din presa.

“Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveți de președinte al Partidului Democrat Liberal, și implicit partidului pe care-l conduceți, ca acest proiect rușinos să fie retras deîndată,” a spus Cardinalul Muresan. “Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreședintele acestui partid, ca atare acțiunile domniei sale se înțelege că au în spate susținerea partidului pe care-l reprezintă.”

“Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituției. Și noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne și dorim să lucrăm pentru binele țării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel”, se mentioneaza la finalul scrisorii.

Continutul integral al scrisorii semnate de Cardinalul Lucian Muresan si Episcopul Curiei Claudiu Pop poate fi găsit mai jos:

Nr. 456/13
Blaj, 16 mai 2013

Domniei Sale,
Domnului Vasile Blaga
Președintele Partidului Democrat Liberal

Stimate Domnule Președinte,

Biserica Greco-Catolică a aflat despre inițierea unui nou proiect legislativ (BP253/2013), anti greco-catolic, de către vicepreședintele PDL Ioan Oltean, care stârnește deosebită îngrijorare și neliniște în rândul comunității noastre.

Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăților greco-catolice confiscate în 1948 și date de către comuniști Bisericii Ortodoxe, chiar și când acestea sunt câștigate în instanță definitiv și irevocabil. Acest proiect de lege consfințește epurarea culturală și religioasă a comunității greco-catolice din România începută de către comuniști.

Metoda propusă de vicepreședintele PDL Ioan Oltean de soluționare a “situației juridice” a proprietăților Bisericii Greco-Catolice confiscate de comuniști și date Bisericii Ortodoxe prin inițierea unei comisii mixte de dialog între cele două Biserici, dar care să țină “seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri”, este similară cu cea a FSN-ului din 1990.

Menționăm că un proiect similar, 368/2007, inițiat tot de reprezentanți ai PDL, între care actualul vicepreședinte Ioan Oltean, a prevăzut ca proprietățile greco-catolice confiscate de comuniști să nu mai fie retrocedate, pe motiv că greco-catolicii sunt mai puțini în România. Proiectul a fost respins recent de Camera Deputaților aproape în unanimitate, cu excepția unui vot pentru, dat de un deputat PDL.

Soluția practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situației proprietăților greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocși și greco-catolici. Același lucru se practică și în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziția Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocșii români să aibă unde se ruga și nu e nici o problemă.

Din păcate, soluția practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Datorită faptului că greco-catolicii sunt opriți să se roage în propriile biserici, există comunități greco-catolice care și astăzi se roagă în condiții improprii, în case particulare ori săli de clasă, în școli.

Acest proiect de lege a fost inițiat fără consultarea cu reprezentanții Bisericii noastre iar modul cum a fost conceput încalcă libertatea religioasă și dreptul de proprietate, ceea ce este inacceptabil.

Mai mult, modul cum acest proiect a fost făcut cunoscut opiniei publice, spunându-se că “Biserica Ortodoxă să le restituie greco-catolicilor proprietățile” este o manipulare grosolană care dovedește reaua intenție a celor din spatele acestei acțiuni.

Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveți de președinte al Partidului Democrat Liberal, și implicit partidului pe care-l conduceți, ca acest proiect rușinos să fie retras deîndată. Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreședintele acestui partid, ca atare acțiunile domniei sale se înțelege că au în spate susținerea partidului pe care-l reprezintă.

Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituției. Și noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne și dorim să lucrăm pentru binele țării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel.

† Cardinal LUCIAN
  Arhiepiscop Major

† CLAUDIU
Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

Sursa: bru.ro