Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Părinţii: primii martori, primii gardieni ai unei vocaţii

 
Părinţii: primii martori, primii gardieni ai unei vocaţii
  • 10 Iul 2015
  • 3665

De la 6 la 9 iulie 2015 s-a desfăşurat la Praga al XXVI-lea Congres Vocaţional European despre tema: "Cum trebuie însoţiţi tinerii la preoţie şi la viaţa consacrată în familie astăzi". Evenimentul a fost promovat de Comisia pentru Vocaţii Sacerdotale al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) - European Vocations Service (EVS), în colaborare cu Serviciul Naţional pentru Vocaţii din Republica Cehă, ţară gazdă.

Au fost 65 de participanţi la lucrări, îndeosebi episcopii responsabili ai pastoraţiei vocaţionale (9), directorii Oficiilor Naţionale pentru Pastoraţia Vocaţională şi câţiva reprezentanţi ai organismelor vocaţionale europene. Evenimentul, de mare însemnătate pastorală, a permis obţinerea unui dublu obiectiv: a) a favoriza, între lucrători, confruntarea cu privire la diferitele realităţi vocaţionale în respectivele naţiuni (19, inclusiv Statele Unite ale Americii), împărtăşirea de trude şi obstacole, rugăciunea pentru vocaţii; b) sugerarea de criterii şi orientări pentru slujirea vocaţională.

Dar, mai ales, a reieşit în Congres dorinţa de a putea oferi vreun input de reflecţie, care să ajungă la Părinţii sinodali, în vederea apropiatului Sinod al Familiei, convocat de Papa Francisc, cu tema: "Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea de astăzi". Zilele Congresului au avut momente de împărtăşire şi reflecţie, dar şi spaţii de destindere şi respiraţie culturală cum ar fi vizitarea oraşului Praga (cu celebrarea euharistică la biserica Fecioarei Maria glorioase, care îl găzduieşte pe Pruncul Isus din Praga) şi concertul de violoncel propus de patru tineri muzicieni din "Praha Cello Quartet".

În prima zi - după saluturile iniţiale al monseniorului Josef Kajnek, episcop delegat pentru vocaţii în numele episcopatului din Republica Cehă; al lui Jan Wolf, consilier al oraşului Praga pentru cultură şi arte frumoase şi reprezentant al magistratului oraşului Praga; al monseniorului Oscar Cantoni, preşedinte al Comisiei CCEE - EVS; al părintelui Michel Remery, vice-secretar general al CCEE şi al monseniorului Nico Dal Molin, secretar al Comisiei CCEE - EVS - a avut loc o mărturie de credinţă şi de viaţă a unui tânăr preot ceh, părintele Kamil Skoda, împreună cu părinţii săi, povestind experienţa lor: "Ce influenţă poate avea familia asupra vocaţiei sacerdotale".

Şi în ziua a doua a fost marcată de câteva mărturii semnificative: părintele Jan Balik, director naţional pentru pastoraţia tineretului din Republica Cehă, s-a focalizat asupra "serviciului Bisericii adus tinerilor în perioada comunistă şi pastoraţia tineretului în perioada comunistă", îndeosebi prezentând experienţa centrelor pentru tineri născute pentru dieceză; părintele Filip Hacour, director naţional pentru pastoraţia vocaţiilor din Belgia (zona flamandă), a oferit o reflecţie despre realitatea "familiei, a tinerilor în contextul secularizării: stilul pastoraţiei în Biserica din Belgia?". O ultimă mărturie despre vocaţia la viaţa consacrată a fost propusă în ultima zi a congresului, din partea fratelui Krystof Javurek şi sora Judith Tulejova.

În afară de mărturii, au fost esenţiale câteva propuneri de reflecţie. Soţii Attilio Danese şi Giulia Paola Di Nicola, ambii scriitori şi profesori la Universitatea din Chieti, au propus o "lectură a situaţiei socio-culturale a familiei în Europa: criterii şi orientări pentru o educaţie la credinţă şi o primire vocaţională".

Pornind de la câteva date sociologice şi antropologice, ei au găsit motivele care stau la baza actualei crize a căsătoriei şi a instituţiei familiale aşa încât, fiind găsite cauzele, tinerii să poată fi ajutaţi să se gândească din nou la căsătorie în calitatea şi în motivaţiile acestei alegeri.

O a doua conferinţă - "Cum trebuie însoţiţi tinerii la preoţie şi la viaţa consacrată pornind de la actualul context familial?" - a fost introdus miercuri de monseniorul Jorge Carlos Patròn Wong, secretar pentru Seminarii din Congregaţia pentru Cler.

Intervenţia monseniorului Patròn Wong s-a împărţit în trei pasaje: a) legătura dintre pastoraţia familială şi pastoraţia vocaţională; b) ceea ce este cerut drept contribuţie la pastoraţia tineretului; c) însoţirea personală şi eclezială a tinerilor. În ceea ce priveşte primul aspect, mons. Wong a preluat un text din Familiaris consortio (nr. 53) a sfântului Ioan Paul al II-lea, conform căruia se poate face mult pentru a ajuta familiile să devină "primul şi cel mai bun seminar al vocaţiei la viaţa de consacrare pentru Împărăţia lui Dumnezeu".

Cu privire la acest aspect, a fost evidenţiată o orientare fundamentală pentru pastoraţia vocaţională: "Părinţii nu sunt promotori ai vocaţiei copiilor, nici proiectanţii ei, ci sunt primii martori, primii gardieni care veghează, care încurajează şi care întăresc. Se poate întâmpla şi ca ei să nu fie creştini, sau să opună rezistenţă, sau să nu fie de acord cu vocaţia copiilor lor. Aceste atitudini sunt motivul pentru care noi, ca animatori ai pastoraţiei vocaţionale, trebuie să avem o mare grijă de legătura cu părinţii şi cu familiile tinerilor pe care-i întâlnim".

Experienţa trăită a permis nu numai să se vorbească despre familie, ci şi să se trăiască împreună o "atmosferă de familie", formată din rugăciune şi relaţii fraterne, de comuniune şi stimă a frumuseţii diferitelor vocaţii, amintind propriile familii de origine şi făcând trimitere la marea familie, care îi adună şi îi uneşte pe toţi, care este Biserica.

(După Zenit, 10 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro