Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Observatorul permanent al Vaticanului la ONU, în vizită la Baia Mare

 
Observatorul permanent al Vaticanului la ONU, în vizită la Baia Mare
  • 14 Iul 2015
  • 4155

Excelenţa Sa Silvano Maria Tommasi, Observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Naţiunile Unite de la Geneva, a fost prezent în zilele acestea în Eparhia Greco-Catolică de Maramureş.

Cu această ocazie a vizitat mai multe aşezăminte ale Bisericii, printre care noua şcoală confesională care este pe cale să-şi deschidă porţile.

Conform comunicatului Biroului de Presă al Eparhiei de Maramureş citat de site-ul bru.ro , sâmbătă 11 iulie a.c., Excelenţa Sa Tommasi a participat alături de Ierarhul locului, Preasfinţia Sa Vasile şi Presfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, la Sfânta Liturghie celebrată în Biserica parohială „Sf. Cruce” din Baia Mare pentru a aduce laudă şi mulţumire Tatălui ceresc pentru primii păstori hirotoniţi după ieşirea din catacombe a Bisericii.  

În prezenţa distinsului oaspete şi a celor prezenţi, Preasfinţia Sa Alexandru a evocat evenimentul ce a avut loc acum 25 de ani, pe data de 29 iulie 1990, când la Statuia Ostaşului Român din Baia Mare – locul unde se celebra Sf. Liturghie în acei ani sub cupola cerului ‒ Biserica îmbăiată în sângele martirilor se îmbogăţea cu 11 slujitori: pr. Ioan Cristinel Albu; Pr. Iacob Feier; Pr. Gavril Deac; Pr. Gheorghe Lohan, Preot Daniel Muresan; Pr. Gheorghe Pop; Preot Vasile Ratiu; Preot Dumitru Roman; pr. Mircea Dobrican; pr. Gheorghe Velea; pr. Creţu Virgil.

Prin punerea mâinilor ÎPS Alexandru Todea, a PS Lucian Mureşan şi a PS Vasile Hossu, aceştia au primit misiunea de a propovădui Evanghelia „de pe acoperişuri”, de a păstori pe credincioşii risipiţi şi de a celebra cultul dumnezeiesc al Bisericii celei vii. Participând în mod direct la pregătirea în clandestinitate a viitorilor preoţi, Preasfinţia Sa Alexandru a dat mărturie despre cum decurgea aceasta precum şi despre cei implicaţi în ea, preoţi profesori şi studenţi deopotrivă. Pronia dumnezeiască sub a cărei orânduire se găsesc vremurile şi oamenii a găsit de cuviinţă ca momentul primirii Tainei Sfintei Preoţii să nu aibă loc la momentul programat, ci să treacă prin însângeratul Crăciun al anului 1989 şi să cunoască primele zori ale libertăţii poporului român şi a Bisericii. În încheiere, Preasfinţia Sa Alexandru a transmis un cuvânt de salut şi un gând de rugăciune din partea Preafericitului Părinte card. Lucian.

Aflat pentru prima dată în vizită în România, Înaltpreasfinţia Sa Silvano a salutat poporul lui Dumnezeu din această Biserică fidelă comuniunii cu urmaşul lui Petru, încurajându-l a da în continuare mărturie lumii de azi despre credinţa primită de la înaintaşi şi trăită în demnitatea fiilor lui Dumnezeu.

Semn al continuităţii şi ducând înainte misiunea de a aşeza în sate şi în oraşe păstori sufleteşti, Preasfinţia Sa Vasile a ridicat la treapta Preoţiei pe diaconul Călin Ioan Bot. Evenimentul a avut loc în duminica a VI-a după Rusalii (a Vindecării slăbănogului), în biserica „Sf. Maria” din Baia Mare. Născut în localitatea Tihău (SJ), noul hirotonit a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj (2006), primind treapta diaconatului în Sărbătorea Sf. Ioan Botezătorul a acestui an.

DSC_0121

DSC_0064

DSC_0205