Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XIV-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XIV-a)
  • 04 Noi 2015
  • 4180

Să luăm aminte: Sfintele Sfinților!

Cei care spun din inimă rugăciunea Tatăl nostru, recunoscându-l pe Dumnezeu ca Tată, iar pe semenii lor ca frați, sunt, așa cum se numeau primii creștini între ei, sfinți. În multe rânduri, Sfântul Pavel se adresează creștinilor din diferite Biserici, numindu-i sfinți, ca de exemplu atunci când scrie celor din Roma: "Tuturor celor ce sunteţi în Roma, iubiţi de Dumnezeu, chemaţi şi sfinţi". Sfințenia de care este vorba aici nu este una datorată meritelor personale, deci nu este un titlu de laudă. Este mai de grabă starea celor ce se știu răscumpărați prin patima, moartea și învierea Fiului lui Dumnezeu și sfințiți prin Sfințenia Spiritului Sfânt pe care l-au primit în botez. Trăind în această lume, fără însă a aparține ei, au și o hrană specifică spirituală, Trupul lui Cristos, menită să-i întărească, să-i ocrotească și să-i conducă înspre o tot mai împlinită statură spirituală de fii și fiice ale lui Dumnezeu. De aceea, în timpul Liturghiei, la puțină vreme după ce împreună am recitat Tatăl nostru, preotul exclamă: "Să luăm aminte, Sfintele Sfinților!". Sensul este: cele Sfinte, adică Trupul și Sângele lui Cristos, vor fi oferite Sfinților cu alte cuvinte creștinilor prezenți la Sfânta Liturghie. Preotul înalță pentru câteva clipe Sfântul Trup al Domnului, după care îl frânge în mai multe părți spre a fi oferit credincioșilor la momentul cuminecării.

Cei care se apropie de asemenea lucruri Sfinte, sunt datori să-și cerceteze conștiința înainte de cuminecare, pentru a vedea dacă păcate grave nu îi opresc de la Sfintele Taine. În cazul în care descoperă astfel de impedimente, au la dispoziție Spovedania sau Mărturisirea, prin care pot primi iertarea lui Dumnezeu, spre a fi vrednici de Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului.

Atunci când preotul ridică Sfântul Trup și exclamă: Sfintele Sfinților, să ne aducem cu toții aminte de sfințenia la care suntem chemați, cerând Domnului harul și ajutorul Său pentru a deveni tot mai mult ceea ce suntem deja!

PS Claudiu
Episcopul Curiei