Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat de presă - Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 
Comunicat de presă - Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
  • 01 Iun 2013
  • 4576
În perioada 29-30 mai 2013 s-au desfăşurat la Blaj lucrările sesiunii de primăvară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Lucrările Sinodului, la care au participat toți Episcopii greco-catolici din țară și străinătate, a debutat cu o primă sesiune de lucru la Sediul Arhiepiscopiei Majore, după care, alături de mulțimea reunită în catedrala Arhiepiscopală Majoră, membrii Sinodului Episcopilor au participat la un moment cultural-artistic închinat Episcopului Martir Ioan Suciu la comemorarea a 60 de ani de la trecerea la Domnul. Episcopul Ioan Suciu (n. 4 decembrie 1907, Blaj - d. 27 iunie 1953, Închisoarea Sighet) a fost primul episcop greco-catolic din România arestat de autoritățile comuniste în anul 1948, deschizând astfel seria Episcopilor arestați de regimul comunist și morți în închisori pentru fidelitatea lor față de Biserica lui Cristos.

Lucrările Sinodului, conduse de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, au abordat probleme cu caracter pastoral, liturgic, educativ, administrativ-canonic. Sinodul Episcopilor a mai tratat de-a lungul sesiunilor sinodale și teme de interes atât pentru întreaga Biserică cât și pentru diferitele Eparhii. Printre temele tratate amintim: aspecte ale organizării activității pastorale în Biserică plecând de la realitatea existenței diferitelor grupuri de laici; aspecte ale reorganizării pastorale în diaspora occidentală; formarea teologică - necesitate a promovării valorilor creștine. Comisia Sinodală Liturgică a propus lucrări de revizuire a unor cărți liturgice, precum și textul unui Acatist pentru cinstirea servului lui Dumnezeu Mons. Vladimir Ghika, a cărui beatificare va fi proclamată la București în data 31 august a.c.

În ceea ce privește procesul de beatificare a Episcopilor Greco-Catolici morți în faimă de martir în regimul comunist, Sinodul a analizat raportul comunicat de către Postulatorul Cauzei, și și-a exprimat satisfacția și speranța pentru ca în cît mai scurt timp Episcopii noștri să poată fi cinstiți așa cum se cuvine.

Sinodul Episcopilor a luat act cu profundă îngrijorare de recenta propunere legislativă a vicepreședintelui PDL, domnul deputat Ioan Oltean, care ”caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăților greco-catolice confiscate în 1948 și date de către comuniști Bisericii Ortodoxe … și consfințește epurarea culturală și religioasă a comunității greco-catolice din România începută de către comuniști”.

Desfășurate sub ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, lucrările Sinodului Episcopilor s-au derulat într-un spirit de reală comuniune și consens general. Sinodul Episcopilor care se reunește în sesiune ordinară de două ori pe an a stabilit ca următoarea sesiune ordinară să aibă loc în perioada 14-17 octombrie 2013, la Blaj.

Pr. William A. Bleiziffer, notarul Sinodului