Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Jubileu. O carte despre sfinții milostivirii, la Roma

 
Jubileu. O carte despre sfinții milostivirii, la Roma
  • 24 Noi 2015
  • 4238

"Milostivirea nu înseamnă clemență, deoarece nu este opera noastră. Sfinții cunosc din experiență directă acest adevăr, pe care l-au mărturisit cu propria viață", scrie cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, în prefața cărții: "Sfinții milostivirii. Itinerarii la Roma și în împrejurimi". Realizat de jurnalista Laura Badaracchi, volumul a fost publicat recent în Italia, de Editura Ecra. Lucrarea propune redescoperirea marilor sfinți care și-au lăsat urmele în istorie, dar și figuri mai puțin cunoscute, îndrăgostite de cei din urmă.

Jurnalista Benedetta Capelli ne propune un interviu cu autoarea volumului. S-o ascultăm:

Laura Badaracchi: "Parcursul pornește de la Poarta Sfântă a bazilicii Sfântul Petru, propunând cunoașterea a doi Papi, declarați de curând sfinți: sfântul Ioan Paul al II-lea și sfântul Ioan al XXIII-lea, înmormântați în bazilica vaticană. Elementul comun este reprezentat de sentimentul că sunt iubiți de Domnul și de faptul că nu au ținut pentru sine această iubire, ci au vrut să-i facă și pe alții părtași, în diferite forme. Unii au dăruit această iubire prin sacrificiul de sine, dus până la martiriu; alții, precum sfântul Filip Neri, l-a dăruit în special tinerilor, dar și săracilor din Roma; sfântul Ignațiu de Loyola cunoscut pentru marea sa capacitate de discernământ, având și el o mare pasiune pentru cei săraci; sfântul Francisc din Assisi care, în întâlnirea cu bolnavul de lepră, recunoaște chipul lui Cristos. Cartea conține numeroase curiozități legate de alte persoane care au trăit sfințenia în propriile existențe. De exemplu, în capitolul dedicat sfântului Laurențiu, diacon și martir, o amintesc pe Chiara Corbella Petrillo, o tânără mamă romană, decedată la doar 28 de ani, din cauza unei tumori, care a refuzat tratamentul pentru a da viață propriului fiu. Această mamă este înmormântată la cimitirul Verano din Roma, lângă bazilica Sfântul Laurențiu. Desigur, nu lipsesc rugăciuni și reflecții care explică acest sentiment intens legat de Milostivire, de această Milostivire întrupată care-i unește pe toți sfinții și pe toți cei care au trăit sfințenia în existența lor."

Autoarea volumului "Sfinții milostivirii. Itinerarii la Roma și în împrejurimi" a fost întrebată dacă, legat de orașul Roma, există personalități mai puțin cunoscute, care reprezintă însă o emblemă a milostivirii.

Laura Badaracchi: "Mi-am permis să introduc în această carte un capitol dedicat unei fetițe de doar șase ani și jumătate, supranumită de familie "Nennolina". Antonietta Meo, foarte iubită în rândul Acțiunii Catolice, este venerabilă, fiind în  curs cauza de beatificare. Decedată prematur, din cauza unui sarcom osos, această fetiță ne-a lăsat reflecții deosebite, prin bilețele pe care le adresa lui Isus, Maicii Domnului și unor sfinți, în care-și exprima propria iubire față de aproapele, gândul de afecțiune față de copiii africani, față de misionari, precum și oferirea propriilor suferințe pentru binele aproapelui. Am considerat că Antonietta, al cărei mormânt se află în bazilica Sfânta Cruce, din Roma, reprezintă un portret extraordinar.

În contextul Jubileului Milostivirii, cartea are un scop benefic, banii proveniți din vânzarea volumului urmând să fie donați unor proiecte caritative gestionate de organizații neguvernamentale, ale Bisericii Catolice.Sursa:ro.radiovaticana.va