Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

LIVE: Vizita Papei în Africa (ziua 1)

 
LIVE: Vizita Papei în Africa (ziua 1)
  • 25 Noi 2015
  • 4761

E-communio.ro vă propune șase zile consecutive de transmisiuni în direct, prezentând clipă de clipă călătoria Papei Francis în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. Din 25 în 30 noiembrie 2015, via YouTube-Radiovaticana.va, transmitem în direct toate evenimentele și reuniunile vizitei apostolice ale Papei în Africa.

Vizita Papei Francisc în Kenya începe cu ceremonia de primire pe Aeroportul International "Jomo Kenyatta". Programul vizitei mai cuprinde o întâlnire interreligioasă și ecumenică la Nunțiatura Apostolică din Nairobi, întâlnire cu autoritățile kenyene, o întâlnire cu tinerii, cu clerul și o vizită în cartierul sarac din Kangemi. În Uganda, o întâlnire cu autoritățile și corpul diplomatic, vizita la sanctuarele anglicane și catolice ale martirilor din Namugongo, Liturghia pentru martirii din Uganda, vizita la Casa de Caritate din Nalukolongo. În Republica Centrafricană papa va face o vizită la tabăra de refugiați de Bangui, se va întâlni cu comunitățile evanghelice la Facultatea de Teologie protestantă, va participa la veghea de rugăciune în fața Catedralei din Bangui, se va întâlni cu comunitatea musulmană la Moscheea Centrală Koudoukou din Bangui, iar apoi va avea loc deschiderea Porții Sfinte, care va anticipa începutul Jubileului.

Toate acestea le veți putea urmări în direct, zi de zi, pe e-communio.ro.

 

Azi, 25 noiembrie 2015, veți putea urmări, de la ora 16, sosirea și ceremonia de primire de pe Aeroportul International "Jomo Kenyatta" din Nairobi.

(Sosirea avionului o puteți viziona aici)

De la ora 17,15 se va transmite ceremonia de primire de la Palatul Prezidențial.

 

”Violența, conflictul și terorismul sunt alimentate de frică, neîncredere și disperare; lupta împotriva acestor dușmani ai păcii și prosperității trebuie să fie susținută de bărbați și femei care cred în marile valori spirituale și politice”: a spus papa Francisc în primul său discurs în Kenya, în cadrul ceremoniei de bun venit, miercuri, 25 noiembrie 2015, la Palatul Președinției din Nairobi. Suveranul Pontif a anticipat pe scurt principalele teme ale vizitei sale de trei zile în țara africană și, potrivit uzanței, a plantat un pom în semn de prosperitate. În mod sugestiv, la finalul discursului său în limba engleză de la Palatul Președinției, papa Francisc a recurs la limba oficială a țării, swahili, pentru a spune ”Dumnezeu să binecuvânteze Kenya!” – ”Mungu abariki Kenya!”.

Sfântul Părinte a sosit pe aeroportul internațional ”Jomo Kenyatta” din Nairobi miercuri în jurul orei locale 16.40, cu câteva minute înainte de ora prevăzută. Aici a fost primit de președintele țării Uhuru Kenyatta împreună cu soția, alături de mai multe autorități religioase și civile, pe un fundal susținut de cântece și dansuri tradiționale.

Revenind la discursul de la ceremonia de bun venit, papa Francisc a subliniat că se află pentru prima dată în viață într-o vizită pe continentul african. Adresându-se autorităților Kenyei, Pontiful a remarcat că aceasta ”este o națiune tânără și viguroasă, o comunitate bogată în diversități, care interpretează un rol semnificativ în regiune”.
• «Este o națiune de tineri. În aceste zile mă aștept să-i întâlnesc pe mulți dintre ei și să vorbesc cu ei, ca să le încurajez speranțele și așteptările de viitor. Tineretul este resursa cea mai prețioasă a unei țări. A-i ocroti pe tineri, a investi în ei și a le da o mână de ajutor este modul cel mai bun de a asigura un viitor demn de înțelepciunea și de valorile spirituale îndrăgite de străbunii lor, valori care sunt inima și sufletul unui popor».

Referindu-se la frumusețile și resursele naturale cu care Kenya a fost binecuvântată de Dumnezeu, Sfântul Părinte a elogiat atenția locuitorilor față de păstrarea patrimoniului natural. Aceste valori, a spus mai departe Pontiful, sunt adânc înrădăcinate în sufletul african iar ”într-o lume care continuă să exploateze mai mult decât să protejeze casa comună, ele trebuie să inspire eforturile guvernanților de a promova modele responsabile de dezvoltare economică”.
• «Criza gravă a mediului care stă în fața noastră cere o sensibilitate tot mai mare în ce privește raportul dintre ființele umane și natura. Noi avem o responsabilitate în a transmite frumusețea naturii în integritatea ei generațiilor viitoare și avem obligația de a administra în mod just darurile pe care le-am primit.

Reluând liniile ecologiei integrale expusă în recenta sa enciclică ”Laudato sì”, Sfântul Părinte a subliniat că ”există o legătură evidentă între ocrotirea naturii și edificarea unei ordini sociale juste și echitabile. Nu poate exista o reînnoire a raportului nostru cu natura fără o reînnoire a umanității înseși” (cf «Laudato sì», 118). ”În efortul de construcție a unei ordini democratice consolidate, de întărire a coeziunii și integrării, a toleranței și a respectului față de ceilalți, căutarea binelui comun trebuie să fie un obiectiv primar”.
• «Până când societățile noastre vor experimenta dezbinări, fie că acestea sunt etnice, religioase sau economice, toți oamenii și femeile de bună voință sunt chemați să conlucreze pentru reconciliere și pace, pentru iertare și vindecarea inimilor. (…) Experiența dovedește că violența, conflictul și terorismul sunt alimentate de frică, neîncredere și disperare, care se nasc din sărăcie și frustrare. În cele din urmă, lupta împotriva acestor dușmani ai păcii și prosperității trebuie să fie susținută de bărbați și femei care, fără teamă, cred în marile valori spirituale și politice care au inspirat nașterea națiunii și dau o mărturie coerentă pentru aceasta».

Suveranul Pontif a amintit cuvintele Evangheliei potrivit cărora de la cel care primit mult, mult se va cere (cf Lc 12,48) și a încurajat responsabilii vieții politice, culturale și economice a țării să ”lucreze cu integritate și transparență pentru binele comun și să promoveze un spirit de solidaritate la orice nivel al societății”. ”Vă cer în mod special”, a mai spus Pontiful, ”să arătați o preocupare genuină față de necesitățile celor săraci, aspirațiile tinerilor și justa distribuire a resurselor umane și naturale cu care Creatorul a binecuvântat țara voastră”. În acest efort nu va lipsi contribuția Bisericii catolice prin inițiativele acesteia din domeniul educației și carității.
• «Dragi prieteni, mi s-a spus că aici, în Kenya, există tradiția ca elevii să planteze pomi pentru prosperitate. Fie care acest semn grăitor de speranță în viitor și de încredere în creșterea dăruită de Dumnezeu să vă susțină în efortul de a cultiva o societate solidară, justă și pașnică pe pământul acestei țări și pe întregul mare continent african! (…)  Mungu abariki Kenya! Dumnezeu să binecuvânteze Kenya!».

În memoria vizitei papei Francisc în Kenya, a fost plantat în parcul Palatului Președinției din Nairobi un măslin, semn de prosperitate și speranță în viitor.

După ceremonia de bun venit și tradiționalul schimb de daruri de la Palatul Președinției, Sfântul Părinte a mers la nunțiatura apostolică din Nairobi pentru cină și odihnă. Joi, 26 noiembrie, în cea de-a doua zi a călătoriei sale apostolice în Kenya, papa Francisc are o întâlnire ecumenică și inter-religioasă și celebrează Sfânta Liturghie în Campusul Universității din Nairobi. În cursul după amiezii, Suveranul Pontif se întâlnește cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii în catedrala din Nairobi și efectuează o vizită oficială la sediul ONU din Nairobi unde va adresa un așteptat discurs despre apărarea populațiilor vulnerabile de consecințele  schimbările climatice.

După etapa kenyană, călătoria apostolică a Sfântului Părinte în Africa continuă de la 27 la 29 noiembrie în Uganda și de la 29 la 30 noiembrie în R. Centrafricană.Sursa:ro.radiovaticana.va