Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XVII-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XVII-a)
  • 26 Noi 2015
  • 4384

Binecuvântarea finală

Parcă nici o rugăciune nu ar fi mai potrivită după cuminecare decât cea rostită de preot în taina inimii lui, pentru el însuși și pentru popor: Plinirea Legii și a profeților Însuți fiind, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai împlinit toată rânduiala părintească, umple de bucurie și de veselie inimile noastre totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Bucuria și veselia sunt roadele pe care Spiritul Sfânt le revarsă peste cei credincioși. Bucuria și veselia sunt semne ale liturghiei celebrate nu doar pe altar ci și în sufletele noastre. Am ascultat Cuvântul lui Cristos prin evanghelia rostită, l-am primit în viața noastră cuminecându-ne cu Trupul și Sângele lui; El, izvorul adevăratei bucurii este de acum în inima și în mintea noastră. De aceea preotul îl roagă să reverse neîncetat aceste daruri ale Sale peste noi toți: “…totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”.

Totul este de acum un fel de dans al bucuriei dată de prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Împăturind antimisul preotul mulțumește Domnului pentru comuniunea oferită în fiecare clipă și-i cere ocrotirea continuă, recurgând la mijlocirea Maicii Sfinte și la cea a tuturor sfinților: Mulţumim Ţie, Stăpâne, Iubitorule de oameni, făcătorule de bine al sufletelor noastre, că şi în ziua de acum ne-ai învrednicit de cereştile şi nemuritoarele Tale Taine. Îndreapta calea noastră, întăreşte-ne pe toţi, întru frica Ta; păzeşte viaţa noastră, întăreşte paşii noştri, pentru rugăciunile şi mijlocirile măritei Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria şi ale tuturor sfinţilor Tăi. Iese apoi la rugăciunea amvonului cerând  abundența de daruri pentru tot poporul.

Binecuvântarea finală vine ca un sigiliu peste inima și viața noastră. Un sigiliu al noului legământ, întărit prin sângele Domnului nostru Isus Cristos, ce să ne confirme în identitatea noastră de fii, sub ocrotirea Mamei Lui și a noastre, și a tuturor sfinților, frați ai noștri mai mari, ce ne însoțesc, ne ajută și ne așteaptă în Împărăția bunătății și a iubirii.

 

PS Claudiu

Episcopul Curiei