Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce este un jubileu? La fiecare 25 de ani, dar cu excepţii

 
Ce este un jubileu? La fiecare 25 de ani, dar cu excepţii
  • 11 Dec 2015
  • 10293

La Jubileele ordinare, începute în 1300, se adaugă cele extraordinare ca acela voit de Papa Bergoglio

De Domenico Agasso jr.

Ce este un jubileu?

În vechime pentru evrei era un an declarat sfânt care cădea la fiecare 50 de ani, în care trebuia restituită egalitatea tuturor fiilor lui Israel, oferind noi posibilităţi familiilor care au pierdut proprietăţile lor şi libertatea personală. Acum se numeşte Jubileu universal. Biserica i-a dat o semnificaţie mai spirituală. Acum constă într-o iertare generală, o indulgenţă deschisă tuturor.

Care sunt originile sale?

Se leagă de Vechiul Testament, aşa cum explică situl Sfântului Scaun: "Legea lui Moise a fixat pentru poporul ebraic un an special: «Să consacraţi anul al cincizecilea şi să vestiţi libertatea în ţară pentru toţi locuitorii ei: să fie pentru voi an jubiliar; fiecare din voi să-şi primească înapoi proprietatea şi fiecare să se întoarcă în familia lui. Anul al cincizecilea să fie pentru voi an jubiliar: să nu semănaţi, să nu seceraţi ceea ce creşte de la sine şi să nu culegeţi via netăiată. Este jubileu: să fie sfânt pentru voi. Să mâncaţi din roadele câmpului. În acest an jubiliar, fiecare să se întoarcă la proprietatea lui» (Cartea Leviticului)". Celebrarea Jubileului prevedea, printre altele, "restituirea pământurilor la vechii proprietari, iertarea datoriilor, eliberarea sclavilor şi chiar odihnirea pământului".

Ce înseamnă cuvântul "jubileu"?

Derivă din ebraică, "jobel" (sau yobel), care înseamnă "ţap", cu referinţă la cornul de berbec utilizat în ceremoniile sacre în timpul jubileelor antice.

De ce este numit An Sfânt?

Pentru că se desfăşoară cu rituri sacre solemne, dar şi pentru că are ca obiectiv sfinţenia oamenilor.

Cum începe?

Cu deschiderea Porţii Sfinte. Este vorba despre o poartă care este deschisă numai în timpul Anului Sfânt, în timp ce în ceilalţi ani rămâne zidită. Au o poartă sfântă cele patru bazilici majore din Roma: Sfântul Petru, Sfântul Ioan din Lateran, Sfântul Paul din afara Zidurilor şi Sfânta Maria cea Mare. Ritul exprimă simbolic conceptul că, în timpul Jubileului, este oferit credincioşilor un "parcurs extraordinar" spre mântuire. Porţile sfinte ale celorlalte bazilici sunt deschise după deschiderea Porţii Sfinte a bazilicii Sfântul Petru.

Atunci de ce se spune că Jubileul papei Francisc este celebrat în toată lumea?

Pentru că Bergoglio a stabilit deschiderea "Porţilor milostivirii" în toate diecezele din lume, în catedrale sau sanctuare.

Care este Jubileul catolic cel mai vechi?

A fost promulgat de papa Bonifaciu al VIII-lea în 1300.

Există un singur tip de Jubileu?

Nu. Poate să fie: ordinar, legat de date prestabilite (înainte la fiecare 50 de ani, acum la fiecare 25 de ani); extraordinar; particular, adică limitat la locuitorii unui oraş, provincii sau localităţi determinate.

Când are loc cel extraordinar?

Este convocat pentru vreun eveniment sau motiv de importanţă specială, sau când vreo necesitate este percepută mai puternică şi urgentă. Durata este diferită, de la puţine zile la un an.

Care au fost ultimele jubilee extraordinare?

Ultimul s-a deschis la 25 martie 1983: l-a promulgat Ioan Paul al II-lea pentru a celebra cei 1950 de ani de la moartea şi învierea lui Isus. Penultimul a fost cel al lui Pius al XI-lea la 6 ianuarie 1933 pentru acelaşi motiv.

Şi primul?

A fost acordat de Xist al V-lea în 1585 pentru a inaugura pontificatul său, tradiţie continuată de alţi succesori ai săi.

În totalitate câte au fost?

Înainte de cel voit de Francisc despre milostivire, au fost 64 de jubilee extraordinare universale în istorie, cu diferite semnificaţii: a favoriza pacea între creştini; necesităţi deosebite ale ierarhiei ecleziastice; lupta împotriva turcilor; circumstanţe istorice speciale cum este rezultatul bun al unui Conciliu, a cincizecea aniversare a definirii dogmei Neprihănitei Zămisliri.

Care a fost ultimul Jubileu ordinar?

L-a convocat Papa Wojtyła în 2000. A asumat o semnificaţie specială pentru că, folosind aproape peste tot calcularea trecerii anilor începând de la naşterea lui Isus în lume, au fost celebraţi cei 2000 de ani de la venirea lui Cristos (făcând abstracţie de exactitatea calculării cronologice).

(După Vatican Insider, 8 decembrie 2015)

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro