Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pacea, drept universal şi necesar pentru progresul uman

 
Pacea, drept universal şi necesar pentru progresul uman
  • 08 Iun 2013
  • 5424
„Pacea e un drept de care toţi ar trebui să se bucure, condiţie care face posibil progresul uman integral”, a spus observatorul permanent al Sfântului Scaun la sediul ONU din Geneva, Mons. Silvano Maria Tomasi. Prelatul participă în aceaste zile în oraşul elveţian la cea dea 23-a sesiune a Consiliului Drepturilor Omului, arhiepiscopul vorbind în cadrul sesiunii de lucru „Dreptul la pace”.

„Pacea este esenţială pentru existenţa tuturor celorlalte drepturi”, a subliniat Mons. Tomasi, „iar respectarea drepturilor fundamentale duce la adevărata pace bazată pe libertate, dreptate şi fraternitate”.

„Definirea păcii ca «absenţă a războiului» ar însemna să reducem pacea la o valoare negativă”, a spus reprezentantul Sfântului Scaun, pe când „celălalt nume al păcii este progresul”, ceea ce presupune construirea de şcoli, structuri sanitare şi oferirea de noi perspective generaţiilor tinere.

Prelatul catolic a evidenţiat importanţa pe care o are respectarea demnităţii umane şi a spus că „pacea şi securitatea unora nu poate fi garantată fără pacea şi securitatea tuturor celorlalţi”.

Atrăgând atenţia asupra faptului că „lumea noastră nu este lipsită de resurse, dar suferă din cauza nedreptăţii”, mons. Tomasi a explicat că astăzi „contrariul păcii este mai degrabă frica decât războiul”, frică devenită „numitor comun între bogaţi şi săraci, între ţările dezvoltate şi ţările în curs de dezvoltare”.

Reprezentantul Sfântului Scaun a definit războiul un „faliment al omului şi al umanităţii”, „iluzie că se poate apăra sau construi o societate sănătoasă sau mai bună provocând altora suferinţe de nedescris”.

„Distrugându-l pe celelălat, se distruge umanitatea însuşi”, a spus mons. Tomasi care a insistat că doar valorile păcii, chiar dacă sunt „mai puţin spectaculoase, mai răbdătoare, mai respectoase pentru celălalt şi mai modeste”, pot să construiască o societate cu adevărat umană.

În fine, prelatul şi-a exprimat mulţumirea pentru decizia de a înfiinţa un grup de lucru inter-guvernamental pentru a codifica în mod oficial dreptul omului la pace: „E o decizie înţeleaptă”, a spus mons. Tomasi, „care sperăm să ajungă la o declaraţie eficientă şi asumată de toţi”.






Sursa:ro.radiovaticana.va