Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prima slujbă catolică după 450 de ani în capela lui Henric al VIII-lea

 
Prima slujbă catolică după 450 de ani în capela lui Henric al VIII-lea
  • 08 Feb 2016
  • 2544

După 450 de ani de la schisma anglicană are loc marți, 9 februarie, prima slujbă catolică în capela regelui Henric al VIII-lea. Este vorba de rugăciunea Vesperelor după ritul roman sau latin, prezidată de cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster, în prezența episcopului anglican al Londrei, reverendul Richard Chartres, care va ține predica celebrării. Evenimentul religios, pe care unele surse nu ezită să-l considere istoric, se desfășoară în Capela Regală din Hamptom Court Palace și este rezultatul colaborării dintre ”Genesis Foundation” și ”Choral Foundation”, două instituții de susținere a artei și artiștilor care au dorit să pună asupra inițiativei o puternică amprentă ecumenică.

Rugăciunea vesperelor din capela istorică a Comuniunii Anglicane va fi celebrată în cea mai mare parte în limba latină și este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, lăcașul de cult fiind construit pe o precedentă capelă a Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan și dedicat Înaintemergătorului.

Înainte de celebrarea vesperelor, cardinalul Nichols și episcopul Chartres se vor întâlni în Sala Mare a Palatului pentru un colocviu pe tema ”Credința și Coroana”. Vor fi abordate în primul rând raporturile celor două Biserici cu monarhia britanică. O atenție specială va fi acordată legăturilor dintre Biserica catolică și Comuniunea anglicană și dialogului, uneori dramatic, alteori promițător, pe care au reușit să-l întrețină în decursul veacurilor.

Întemeietorul și președintele ”Genesis Foundation”, John Studzinski, a remarcat în acest context că ”în astfel de timpuri grele, dialogul dintre diversele credințe este mai necesar ca niciodată și binevenit. Este nevoie să demonstrăm că ceea ce ne unește este mult mai mult decât ceea ce ne desparte”. La rândul său, directorul ”Choral Foundation”, Michele Price, a subliniat rolul central pe care capela regală din Palatul Hampton Court l-a avut în schimbările religioase și confesionale din secolul al XVI-lea. ”Muzicienii și compozitorii Fundației”, a spus Price, ”au înfruntat provocarea de a răspunde la exigențele spirituale exprimate de Henric al VIII-lea, Eduard al VI-lea, Maria I și Elisabeta I, dând naștere unei muzici minunate și devenind un punct de reper pentru muzica sacră din Anglia”. Celebrarea vesperelor în această capelă, a încheiat directorul ”Choral Foundation”, reprezintă o ocazie istorică pentru a explora din nou trecutul nostru și a reunifica diferitele tradiții creștine”.

Celebrarea catolică din capela lui Henric al VIII-lea este deschisă unui număr restrâns de persoane, alese prin tragere la sorți de BBC, care înregistrează rugăciunea vesperelor și o va transmite ulterior prin radio și televiziune.

(rv – A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va