Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sviatoslav Shevchuk: "Oamenii suferă, Sfinte Părinte, și așteaptă îmbrățișarea ta"

 
Sviatoslav Shevchuk: "Oamenii suferă, Sfinte Părinte, și așteaptă îmbrățișarea ta"
  • 06 Mar 2016
  • 4326

În calitate de Păstori, vorbim în numele poporului nostru în fața Sfântului Părinte și a lumii: "Papa Francisc ne-a ascultat."

"În acest an jubiliar al Milostivirii, am venit să reafirmăm comuniunea noastră cu Sfântul Părinte și să-i cerem ajutorul pentru oamenii din Ucraina care suferă", a spus Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk.

"Și Sfântul Părinte ne-a ascultat."

În ajunul serbării celor 70 de ani de la pseudo-sinodul din Lviv, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericitul Părinte Sviatoslav, împreună cu membrii Sinodului Permanent al acestei Bisericii au venit la Roma pentru a se întâlni cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. "Am venit pentru a reafirma ceea ce nici un regim totalitar nu a putut rupe: comuniunea noastră cu Roma și Biserica Universală", a spus Preafericirea Sa.

Arhiepiscopul Major și ceilalți membri ai Sinodului permanent au avut întâlniri și discuții cu reprezentanții Sfântului Scaun, urmând să fie pregătită o declarație publică pentru a denunța invazia și războiul hibrid din Ucraina, deplângând suferința a milioane de oameni nevinovați, bărbați, femei și copii. Biserica condamnă atrocitățile, răpirile, privarea de libertate și torturarea cetățenilor Ucrainei în Donbass și Crimeea - abuzul îndreptate împotriva comunităților religioase și a grupurilor etnice, în special tătarii musulmani, precum și numeroasele încălcări ale drepturilor civile și a demnității umane a milioane de oameni.

Biserica Greco-Catolică Ucraineană se roagă în mod constant și promovează pacea, iar astăzi ierarhia a făcut apel către Sfântul Părinte și lumii întregi pentru a opri războiul și pentru stopare crizei umanitare provocate de invazia rusă în Ucraina.

Războiul hibrid în curs de desfășurare – puțin mediatizat - a afectat deja în mod direct 5 milioane de oameni. A provocat 10.000 de decese, zeci de mii de invalizi și a lăsat fără adăposturi peste două milioane de oameni. Tehnicile insidioase ale războiului hibrid au generat sute de mii de persoane cu șoc post-traumatic și au cauzat pagube socio-economice imense. O mare parte din infrastructura industrială a țării a fost distrusă, iar moneda a pierdut două treimi din valoarea sa, sărăcind pe cei peste 45 de milioane de locuitori. Identitatea ucrainenilor este denigrată în mod constant printr-o campanie internațională de propagandă sofisticată și bine finanțată. "Oamenii suferă, Sfinte Părinte, și așteaptă îmbrățișarea ta", a spus Arhiepiscopul Major. "Papa Francisc a răspuns că va acționa."

Secolul XX a fost un timp de suferință de nedescris pentru Ucraina. Două războaie mondiale, genocidul, foametea planificată de către stat și purificare etnică au cauzat circa 15 milioane de decese. Biserica Greco-Catolică Ucraineană, o Biserică care a fost solidară cu poporul său suferind a fost reprimată cu brutalitate de către Stalin. Sovieticii au căutat să o separe de comuniunea catolică, mai ales de comuniunea cu episcopul Romei. Regimul lui Stalin a interzis Biserica Greco-Catolică Ucraineană, care este cea mai mare biserică de rit bizantin din lume, printr-o acțiunie ne-canonică, violentă și de manipulare, numită de istorici "pseudo-sinodul din Lviv" care a avut loc în perioada 8-10 martie 1946. Autoritățile sovietice au închis atunci episcopii, sute de clerici și zeci de mii de credincioși. Ei au transferat toate bunurile Bisericii Greco-Catolice către Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Moscovei sau le-au confiscat în scopuri seculare. Dar astăzi Biserica a reînviat în mod miraculos și este un organism dinamic în plină expansiune, activă în Ucraina și pe alte patru continente, cu clerici tineri și laici dedicați, inspirați de exemplul martirilor secolului XX.

"Pentru ucrainenii care aparțin diferitelor biserici și organizații religioase, și chiar și pentru conaționalii lor seculari, Sfântul Părinte este o autoritate morală globală care spune adevărul. Vocea adevărului este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă în Ucraina. În cazul în care oamenii nu aud sau nu pot să înțeleagă vocea devin confuzi, anxioși și se simt uitați", i-a spus Preafericitul Shevchuk Papei Francisc. Sfântul Părinte a subliniat că nu se pot rezolva problemele ecumenice în detrimentul unei Biserici Catolice Orientale".

"Biserica Greco-Catolică Ucraineană este gata de a oferi o administrare responsabilă, transparentă, sănătoasă din punct de vedere ecumenic, în gestionarea ajutorului internațional în serviciul populației ucrainene, indiferent de orice considerație etnică, politică, lingvistică sau apartenență religioasă. Suntem gata să cooperăm într-un plan bine coordonat, care ar putea include agenții guvernamentale și non-guvernamentale.  Este deja destulă suferință. Se poate evita o și mai mare catastrofă. Se pot vindeca răni. Să facem "Anul Milostivirii" o realitate pentru oamenii din Ucraina", a mai spus Preafericirea Sa Shevchuk.

Traducere: ACC

 

Sursa: Secretariatul Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene