Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mai mulți intelectuali ortodocși au cerut iertare Bisericii Greco-Catolice din Ucraina

 
Mai mulți intelectuali ortodocși au cerut iertare Bisericii Greco-Catolice din Ucraina
  • 10 Mar 2016
  • 11091

"Ne cerem cu umilință iertare pentru nedreptățile pe care le-au suferit sub acoperirea autoritățiilor Bisericii Ortodoxe și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene", se spune într-o scrisoare deschisă semnată de personalități ortodoxe - 18 până în prezent - intitulată: "Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946".

Aceasta a fost difuzată în mai multe limbi cu ocazia celei de-a 70-a aniversare a pseudo-sinodului din Lviv din 10 martie 1946, fiind transmisă și agenției Zenit de unul dintre semnatari, Antoine Arjakovsky, autorul cărții "Ce este Ortodoxia?". El fiind director de cercetare la Collège des Bernardins din Paris și director emerit al Institutului de Studii Ecumenice din Lviv, Ucraina.

"În această zi când se comemorează 10 martie 1946 și în ajunul duminicii Ispășirii din calendarul liturgic ortodox, asigurăm Biserica Greco-Catolică Ucraineană de solidaritatea și rugăciunile noastre pentru toate victimele nevinovate ale acestei biserici, care au fost închise, torturate, deportate și ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei", au mai scris semnatarii.

Printre semnatari se numără preoții George Kovalenko, Andre Doudtchenko Michael Plekon, Levalois Christophe André Louth, poeta și academiciana Olga Sedakova, istoricul Antoine Arjakovsky, filozofii Bertrand Vergely și Constantin Sigov, președinte al Acer-Mjo Cyrille Sollogoub, scriitorul american Jim Forest, universitarul Daniel Struve și mulți alții.

Filmul a lui Antoine Arjakovsky explică istoria "pseudo-sinodului" din 10 martie 1946.

În plus, Mitropolitul Ilarion, însărcinat cu problemele externe ale Patriarhiei Moscovei, în L'Osservatore Romano, din 4 martie, și-a exprimat dorința de a se face "eforturi comune de către ortodocșii și greco-catolicii" ucraineni pentru a depăși o "ostilitate istorică".

În ajunul aniversării, Sinodul Permanent al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene s-a reunit la Roma, iar papa Francisc a trimis acestei biserici un mesaj în care și-a exprimat "profunda recunoștință", și a adus un omagiu martirilor.


Conținutul scrisorii îl puteți citi mai jos:

Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946

La 10 martie 1946, în Lviv, Biserica Ortodoxă Rusă a integrat cu forța Biserica Greco-Catolică Ucraineană sub presiunea guvernului sovietic. În momentul în care participanții la Sinod au votat în data de 8 și 9 martie pentru "reunificarea" Bisericii lor cu Patriarhia Moscovei toți episcopii greco-catolici ucraineni erau în închisoare. Cei 216 preoți și 19 laici adunați în Catedrala Sfântul Gheorghe din Lviv de NKVD, precursorul KGB-ului, au fost obligați de un "grup de inițiativă", condus de doi episcopi ortodocși, Antony Pelvetsky și Myhailo Melnyk și de un preot ortodox Gavril Kostelnyk. Arhivele relevă că Stalin însuși a decis să elimine această Biserica Greco-Catolică Ucraineană, în februarie 1945, la douăsprezece zile după conferința de la Yalta, în compania lui Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt.Istoricii și teologii serioși nu au nici un dubiu că Sinodul din Lviv din 8-10 martie 1946 a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a fost un simulacru. Bohdan Bociurkiw, care a fost profesor de istorie al Universității Carleton din Ottawa, a scris o mare operă despre acest eveniment și nu a fost niciodată contrazis Papa Benedict al XVI-lea a vorbit în 2006, despre un "pseudo-sinod "care a "deteriorat grav unitatea eclezială". Nicolas Lossky, teolog ortodox francez, membru al Patriarhiei Moscovei, a recunoscut, de asemenea, că a fost un fals. Din cauza desfințării sale în 1946 și până în 1989, Biserica Greco-Catolică, cu peste 5 milioane de membri în Ucraina, a devenit de facto principala victimă, dar și principala forță de opoziție în fața regimului sovietic din interiorul frontierelor URSS. De aceea, noi invităm astăzi autoritățile ortodoxe din Rusia, Ucraina și din alte părți să recunoască nulitatea deciziilor tragice ale conciliului din Lviv.

Biserica Ortodoxă Rusă ca întreg nu poate fi considerată responsabilă pentru deciziile luate de autoritățile ecleziastice manipulate și terorizate de NKVD-KGB. Cu toate acestea noi, creștinii ortodocși, care trăim după 70 de ani de la evenimentele, ne simțim responsabili de tăcerea vinovată care a permis distrugerea acestei Bisericii de către regimul sovietic, cu participarea Patriarhiei Moscovei. Noi știm că milioane de creștini ortodocși din lume, condamnă cu fermitate persecuțiile anti-religioase ale guvernului sovietic și a le lui Joseph Djugașvili, în special. De asemenea, în această zi când se comemorează 10 martie 1946 și în ajunul duminicii Ispășirii din calendarul liturgic ortodox, asigurăm Biserica Greco-Catolică Ucraineană de solidaritatea și rugăciunile noastre pentru toate victimele nevinovate a acestei biserici, care au fost închise, torturate, deportate și ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei.

Ne cerem iertare cu umilință pentru nedreptățile pe care le-au suferit sub acoperirea autorității Bisericii Ortodoxe, și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Traducere: ACC
 Sursa:fr.zenit.org