Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Creștinii să se uite în oglindă înainte de a judeca

 
Creștinii să se uite în oglindă înainte de a judeca
  • 21 Iun 2016
  • 3674

Înainte de a-i judeca pe alții să ne privim în oglindă pentru a vedea cum suntem, a îndemnat papa Francisc la Sfânta Liturghie de luni dimineață, din capela Casei Sfânta Marta, ultima celebrare euharistică cu omilie de dinaintea perioadei estive de pauză. Pontiful a subliniat că ceea ce deosebește judecata lui Dumnezeu de modul nostru de a judeca nu este atotputernicia ci milostivirea.

Judecarea noastră îi aparține doar lui Dumnezeu, de aceea – dacă nu vrem să fim judecați la rândul nostru – nici noi nu trebui să-i judecăm pe alții, a evidențiat papa Francisc la omilia inspirată din Evanghelia după sfântul Matei, capitolul 7, din liturgia zilei. Cu toții dorim ca în Ziua Judecății "Domnul să ne privească cu bunăvoință", ca Domnul să uite multele lucruri urâte pe care le-am făcut în viață.

Isus ne numește ipocriți atunci când îi judecăm pe alții
De aceea, "dacă tu îi judeci continuu pe alții, cu aceiași măsură vei fi judecat și tu", a atras atenția pontiful. Așadar Domnul ne cere să ne uităm mai întâi la noi, înainte de a-i judeca pe alții:
Papa Francisc: «Uitați-vă în oglindă, dar nu pentru a vă farda, astfel încât să nu vi se vadă ridurile. Privește-te în oglindă pentru a te vedea pe tine însuți, pentru a vedea cum ești. "De ce, aşadar, vezi paiul din ochiul fratelui tău, însă nu observi bârna din ochiul tău? Sau cum vei spune fratelui tău: 'Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău!' şi, iată că bârna este în ochiul tău? Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea bine să scoţi paiul din ochiul fratelui tău!' Și cum ne califică Domnul când îi judecăm pe alții? Cu un singur cuvânt spunând "ipocritule": "Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea bine să scoţi paiul din ochiul fratelui tău!"»

Rugați-vă pentru alții în loc să-i judecați
Din Evanghelie reiese că Domnul "se cam enervează în privința acestei chestiuni", definindu-ne ipocriți atunci când ne așezăm "în locul lui Dumnezeu". Șarpele i-a convins pe Adam și Eva să facă tocmai acest lucru [să-i ia locul lui Dumnezeu], spunându-le: " în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu". Adam și Eva voiau să se așeze în locul lui Dumnezeu.
Papa Francisc: «De aceea este foarte urât să judecăm. Judecarea îi aparține doar lui Dumnezeu. Nouă ne revine iubirea, înțelegerea, rugăciunea pentru alții atunci când vedem că lucrurile nu merg bine; putem chiar să le vorbim, să le spunem: "Uite, eu văd astfel lucrurile; am impresia că… ' Dar să nu judecăm niciodată. Niciodată. Dacă judecăm, atunci suntem ipocriți. »

Modul nostru de a judeca este lipsit de milostivire
Când judecăm, și ne punem în locul lui Dumnezeu, modul nostru de a judeca este sărac și nu va fi niciodată o autentică judecată, pentru că este lipsită de milostivire.
Papa Francisc: «Să reflectăm la ceea ce ne spune azi Domnul prin cuvântul Sfintei Scripturi. Domnul ne spune să nu judecăm pentru a nu fi judecați; ne spune că vom fi la rândul nostru judecați cu aceiași măsură, în același mod în care noi îi judecăm pe alții și, ne îndeamnă ca, înainte de a judecă, să ne privim pe noi înșine. Înainte de a judeca să așteptăm o clipă, să ne uităm în oglindă și să reflectăm. Dacă nu facem astfel suntem niște ipocriți când îl judecăm pe aproapele nostru, judecata noastră fiind întotdeauna săracă pentru că este lipsită de milostivire."Sursa:ro.radiovaticana.va