Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Armenia: a treia zi a călătoriei apostolice

 
Papa Francisc în Armenia: a treia zi a călătoriei apostolice
  • 26 Iun 2016
  • 3900

Întâlnirea cu episcopii armeni catolici la Erevan, prezența la Sfânta Liturghie armeană apostolică și vizita la mănăstirea Khor Virap, au marcat agenda de duminică a călătoriei apostolice efectuată de papa Francisc în Armenia de la 24 la 26 iunie 2016.

Întâlnirea ecumenică de rugăciune pentru pace
Sâmbătă seară, cu un discurs vibrant și gesturi simbolice de mare rezonanță, s-a desfășurat în Piața Republicii din Erevan întâlnirea ecumenică de rugăciune pentru pace, cu participarea papei Francisc, a patriarhului Karekin al II-lea, a patriarhului armean catolic de Cilicia, Krikor Bedros al XX-lea, a autorităților statului și peste 50 de mii de persoane. Momentul de întâlnire ecumenică a cuprins rugăciunea ”Tatăl nostru”, proclamarea a două lecturi biblice, discursurile oficiale, precum și gestul de dăruire reciprocă a păcii între catolicosul Karekin al II-lea și papa Francisc. Întâlnirea a fost încununată de gestul simbolic în care patriarhul Karekin al II-lea și papa Francisc, fiecare cu un urcior, a vărsat apă la o plantă de viță de vie, sădită într-un vas asemănător cu Arca lui Noe. La rădăcina plantei copiii armeni au adus pământ atât din Armenia cât și din țările în care armenii s-au răspândit în decursul timpului. În discursul său, papa Francisc a scos în evidență importanța rugăciunii pentru construcția unității și a păcii. Discursul Sfântului Părinte, în serviziul prezentat de Anca Mărtinaș Giulimondi.

Papa Francisc: discurs la Sf. Liturghie armeană apostolică
Agenda de duminică a călătoriei apostolice în Armenia a început pentru papa Francisc cu Sf. Liturghie celebrată într-un cadru restrâns în Palatul Apostolic de la Ecimiadzin, sediul Bisericii Armene Apostolice, unde Pontiful a fost găzduit în aceste zile. Au concelebrat, printre alții, nunțiul apostolic în Armenia, Georgia și Azerbaidjan, arhiep. Marek Solczynski, și secretarul nunțiaturii, pr. Mihăiță Blaj, unul din preoții români care își desfășoară apostolatul în serviciul diplomatic al Sf. Scaun.

Întâlnirea Papei Francisc cu episcopii catolici armeni
Duminică, la ora 9.00, în Palatul Apostolic de la Ecimiadzin, Sfântul Părinte a avut o întâlnire cu cei 14 episcopi armeni catolici din mai multe țări, în prezența unui grup de mai mulți preoți din diferite parohii. Jurisdicția Bisericii armene catolice, condusă în prezent de patriarhul de Cililia a Armenilor, B.S. Krikor Bedros XX, se extinde la toți armenii catolici din Orient și diaspora. Numără patru arhidieceze – Beirut, Alep, Istanbul și Bagdad – și opt dieceze în Europa, Asia și America. Pe teritoriul Armeniei are sediul o arhiepiscopie catolică, având titlul de ”arhiepiscopia Sebastiei a armenilor”. În schimb, la Gyumri, unde papa Francis a celebrat ieri Sfânta Liturghie, se află Ordinariatul pentru armenii catolici din Europa Orientală, condus de arhiepiscopul Raphael Francois Minassian. De menționat, în acest context, și Ordinariatul pentru armenii catolici din România, cu sediul la Gherla, aflat în jurisdicția arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, mons. Győrgy Miklós Jakubínyi. Armenii catolici sunt prezenți în vreo douăzeci de țări și reprezintă aproximativ 10% din totalul populației armene (din țară și diaspora).

Papa Francisc, prezent la Sf. Liturghie armeană apostolică
Tot duminică, la ora locală 10.00, papa Francisc a asistat la Sfânta Liturghie prezidată de catolicosul Karekin al II-lea, întâistătătorul Bisericii armene apostolice, care nu este în comuniune cu Biserica Romei. Ritul sacru a avut loc în Piața Sfântul Tiridate din fața catedralei de la Ecimiadzin în prezența Papei Francisc. La încheierea celebrării, Sfântul Părinte a ținut un cuvânt de salut. Ne spune mai multe despre discursul papei Francisc, Ionuț Ursuleac.

Alte mențiuni din agenda de duminică a călătoriei apostolice în Armenia
După Sfânta Liturghie, papa Francisc, episcopii armeni catolici și suita papală au luat parte la prânzul ecumenic oferit de catolicosul Karekin al II-lea în salonul mare de la parterul Palatului Apostolic din Ecimiadzin.

Succesiv, la ora locală 16.00, la încheierea întâlnirii cu delegații și binefăcătorii Bisericii armene apostolice, papa Francisc și Karekin al II-lea au semnat o importantă Declarație comună privind misiunea Bisericii în societatea contemporană și angajamentul celor două părți de a contribui la refacerea unității între creștini.

Ultimul moment din agenda ultimei zile a călătoriei apostolice a papei Francisc în Armenia este vizita la mănăstirea Khor Virap, unul din locurile cele mai sacre pentru creștinismul din Armenia. În fine, potrivit programului, la ora 18.30, după ceremonia de rămas bun de pe aeroportul internațional de la Erevan, plecarea papei spre Roma, cu sosirea prevăzută pentru ora 20.40. Este cea de-a 14-a călătorie apostolică internațională a pontificatului și a 151-a efectuată de Suveranii Pontifi în afara Italiei în epoca contemporană.Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie