Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FRANȚA: PATRIA DREPTURILOR OMULUI SAU STAT POLIȚIENESC?

 
FRANȚA: PATRIA DREPTURILOR OMULUI SAU STAT POLIȚIENESC?
  • 09 Iul 2013
  • 3579
În Franța a fost promulgată, în urmă cu ceva timp, legea care permite cuplurilor homosexuale să se ”căsătorească” şi să adopte copii, în ciuda numeroaselor proteste publice din ultimele luni. Cuvinte „mamă” şi „tată”, cu care am crescut fiecare dintre noi, au fost înlocuite cu termenul impersonal „părinţi”. Milioane de francezi au protestat împotriva acestei legi și vor continua să protesteze. În timpul protestelor, poliția a comis  abuzuri, iar Statul francez a fost acuzat de încălcarea drepturilor omului.

Menționăm cazul lui Nicolas Bernard-Busse, un tânăr protestatar contra așa-zisei „căsătorii între persoane de același sex”, condamnat la două luni de închisoare cu executare pentru „rebeliune” și alte ofense la fel de discutabile (refuzul de a se lăsa amprentat). Nicolas a fost arestat la 16 iunie în timpul unei adunări de stradă pașnice. El se afla, alături de alți 1500 de opozanți, în fața sediului canalului TV M6, unde președintele Hollande participa la emisiunea “Capital“.

Ei au continuat manifestația cu un protest spontan, unde Nicolas a fost interpelat și reținut. A fost judecat și condamnat la două luni în închisoare și 1000 de euro amendă. Deși avocații lui au făcut apel, Nicolas trebuie să aștepte în închisoare judecarea pentru că instanța de fond a decis refuzarea eliberării sale până la finalizarea apelului, măsură care se ia doar pentru infracțiunile considerate grave.

Cazul său pare cel mai problematic dintr-o lungă serie de abuzuri similare comise de poliție împotriva a sute de mii de manifestanți care din noiembrie 2012 au ieșit în repetate rânduri pe străzile Parisului și ale altor orașe pentru a protesta împotriva „mariajului pentru toți” și a adopției de copii de către cuplurile de homosexuali.

4

Pe rețelele sociale, anunțarea condamnării a provocat furie în printre opozanții „căsătoriei pentru toți” care au folosit expresiile „dictatura socialistă” și „prizonier politic”. 

Franța, trasă de urechi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei:

În data de 26 iunie, la Strasbourg, la sediul Consiliului Europei a fost organizată de către Partidul Popular European o audiere cu titlul „Manif pour Tous et la répression policière” (Manifestația pentru toți – numele lanțului de proteste, n.trad. – și represiunea polițienească). Cu această ocazie a fost prezentat un raport realizat de Centrul European pentru Lege și Justiție, în prezența dlui Luca Volontè, președintele grupului PPE și a reprezentanților diverselor grupări protestatare din Franța: președinta „Manif pour Tous”, Ludovine de la Rochère; Béatrice Bourges din partea grupării „Primăvara Franceză” și Jean-Baptiste Achard, din partea „Veghetorilor”.

Raportul, care conține circa 100 de mărturii ale persoanelor victime ale abuzurilor polițienești, „fapte care pentru o țară ca Franța sunt grave și fără precedent în decenii,” a fost deja remis organelor competente ale Consiliului Europei și Națiunilor Unite. Puteți citi raportul în original în lb. franceză aici: Rapport ECLJ temoignages de victimes de repression policiere manif pour tous.

În aceeași zi, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a fost depus un proiect de rezoluție, semnat de 24 de deputați din diverse partide și naționalități și denumit „Regresie serioasă în domeniul drepturilor omului și statului de drept în Franța” (Doc. 13255). Prin acesta se solicită declanșarea unei proceduri de monitorizare specială contra Franței de către Comisia de Monitorizare a APCE, însărcinată cu supravegherea respectării obligațiilor statelor membre, în special în domeniul drepturilor omului. Proiectul de rezoluție urmează să fie dezbătut în perioada următoare.

O zi mai târziu, APCE a adoptat Rezoluția 1947 (2013), „Manifestări și amenințări la adresa libertății de reuniune, a libertății media și a libertății de expresie”, care atrage atenția Franței și denunță caracterul disproporționat al reacțiilor autorităților publice și al acțiunilor forțelor de ordine, în special recurgerea la gaze lacrimogene contra manifestanților pașnici și sute de arestări nejustificate.



Sursa:www.culturavietii.ro