Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Doar câteva zile până la ZMT

 
Doar câteva zile până la ZMT
  • 16 Iul 2013
  • 2664
Preşedintele Consiliului pentru laici, card. Stanislaw Rylko, s-a întors acum câteva zile din Brazilia unde s-a ocupat de ultimele pregătiri pentru începerea Zilei Mondiale a Tinerilor. La Rio de Janeiro creşte nerăbdarea sosirii primului papă latino-american.

Sute de mii de tineri sunt aşteptaţi la Rio între 23 şi 28 iulie din toate colţurile lumii, după cum a afirmat card. Stanislaw Rylko:

„În Brazilia, dar mai ales la Rio de Janeiro, se simte în aer nerăbdarea sosirii Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tinerilor. Fiecare Zi Mondială a Tinerilor ne surprinde mereu prin transmiterea bucuriei şi a speranţei nu doar Bisericii, ci lumii întregi. În mod categoric, în Brazilia nerăbdarea aşteptării vizitei Papei Francisc este accentuată de faptul că este primul papă latino-american care a cucerit deja inimile tuturor”.

La ce punct se află pregătirile pentru Ziua Mondială a Tinerilor?

„Lipsesc doar câteva zile până la începerea Zilei Mondiale a Tinerilor de la Rio. Ne putem imagina care este intensitatea cu care se lucrează în oraş pentru a putea oferi cea mai bună primire Papei şi tinerilor care vin din întreaga lume. Comitetul de Organizare Locală lucrează zi şi noapte, fiind implicaţi sute de voluntari. Se lucrează mai ales pentru pregătirea locurilor în care vor avea loc marile întâlniri cu tinerii: Copacabana şi Guaratiba. Sunt sigur că totul va di pregătit pentru ziua deschiderii Zilei Mondiale a Tinerilor. Personal am fost surprins de generozitatea şi de inteligenţa celor care sunt implicaţi în aceste pregătiri. Să nu uităm că este vorba despre un eveniment care, în absolut, nu are egal în lume în ceea ce priveşte dimensiunile: este cu adevărat un eveniment mondial, putem spune catolic...”

Sunteţi mulţumit de ospitalitatea pe care diecezele braziliene o vor oferi tinerilor care vor sosi din întreaga lume?

„Ziua Mondială a Tinerilor implică nu doar oraşul gazdă, ci întreaga Biserică din acea ţară. Şi întâlnirea de la Rio nu implică doar populaţia cariocă, ci întreaga Biserică braziliană, fiind precedată de aşa-numita „Săptămână misionară” în timpul căreia tinerii din diferite ţări vor avea posibilitatea să viziteze o mare parte din diecezele braziliene, mărturisindu-şi astfel credinţa. Sunt vizite importante şi pentru că permit tinerilor să atingă aproape cu mâna ţesutul viu al Bisericii care trăieşte în Brazilia”.

Câţi tineri sunt aşteptaţi la Rio?

„Să vorbeşti în cifre este întotdeauna dificil. Noi, ca organizatori, insistăm mai mult pe procesul de pregătire spirituală a fiecărui tânăr participant, decât pe numere. Fructele spirituale ale fiecărei Zile Mondiale a Tinerilor depind mult de munca pastorală care precedă şi de ce urmează după eveniment. În orice caz, în ceea ce privesc cifrele, pot să spun că locul pregătit pentru Veghea şi pentru celebrarea euharistică de la finalul Zilei Mondiale a Tinerilor de la Rio este cu mult mai mare decât locul pregătit la întâlnirea de la Madrid, Cuatros vientos. Nu m-aş mira dacă la Rio ar sosi mai mult de 2 milioane de tineri...”

Credeţi că protestele sociale din aceste ultime săptămâni din Brazilia ar putea crea probleme desfăşurării Zilei Mondiale a Tinerilor?

„Tocmai m-am întors de la Rio de Janeiro şi pot să vă spun că momentan atmosfera generală în întreaga ţară este calmă. Guvernul federal şi cel al Statului Rio ne-au asigurat că vor face tot posibilul pentru ca Ziua Mondială a Tinerilor şi vizita Papei Francisc să se desfăşoare într-un mod liniştit şi fără niciun incident. Personal sunt încrezător.”

Papa Francisc încă de la începutul Pontificatului său s-a arătat părinte şi prieten al tinerilor. Ce aşteaptă Papa de la acest eveniment de la Rio?

„Papa Francisc în aceste prime luni de pontificat a demonstrat că tinerii constituie una dintre priorităţile sale. A demonstrat şi o mare capacitate de a dialoga cu ei. Am văzut în diferite ocazii afecţiunea pe care tinerii o au pentru acest Papă pe care îl ascultă cu plăcere... Cu siguranţă pentru Papa Francisc Ziua Mondială a Tinerilor de la Rio va fi o mare ocazie de a semăna Cuvântul Evangheliei, deoarece rolul principal al evenimentului este acela de a-i ajuta pe tineri să-l întâlnească pe Cristos, unica speranţă care nu dezamăgeşte. Pe Muntele Corvovado, statuia lui Cristos Mântuitorul cu braţele deschise vrea să exprime, de fapt, nerăbdarea lui Cristos de a-i întâlni şi primi pe tineri. Cred că Sfântul Părinte îi va provoca pe tineri, cum face de obicei. În prima sa Enciclică Lumen Fidei a scris: ‘Tinerii doresc o viaţă măreaţă... credinţa nu este un refugiu pentru lumea care nu are curaj, ci este extinderea vieţii!’ Cu alte ocazii a spus: ‘Nu vă fie frică de lucruri măreţe!’; ‘Trebuie să ieşiţi din voi înşivă şi să-l purtaţi pe Cristos la periferiile existenţiale şi geografice ale lumii’. Să nu uităm că tema acestei Zile Mondiale a Tinerilor este tocmai mandatul misionar al lui Cristos: ‘Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile!’ (Matei, 28,19)”.Sursa:ro.radiovaticana.va