Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Doar în Cristos puteţi să vă săturaţi foamea de adevăr

 
Doar în Cristos puteţi să vă săturaţi foamea de adevăr
  • 26 Iul 2013
  • 3540
de Massimo Introvigne

Papa Francisc şi-a început călătoria sa apostolică în Brazilia de la Palatul Guanabara la Rio de Janeiro, unde s-a întâlnit cu autorităţile politice, fiind aşteptat de mulţi tineri la Ziua Mondială a Tinerilor (ZMT).

Papa a spus că Providenţa divină a făcut ca prima călătorie internaţională a noului pontificat – programat în precedenţă pentru ZMT – l-a condus pe primul Pontif latino-american în America Latină: „Dumnezeu a dorit ca prima călătorie internaţională al Pontificatului meu să-mi ofere posibilitatea de a mă întoarce în iubita Americă Latină , în mod concret în Brazilia”. Papa vede în acest lucru un semn de „bunăvoinţă divină” pentru care este recunoscător.

Papa Francisc, care cunoaşte foarte bine Brazilia, a spus: „Am învăţat că pentru a avea acces la poporul brazilian trebuie să intri pe poarta inimii sale imense; să-mi fie aşadar permis în acest moment să bat cu delicateţe la această poartă pentru a petrece această săptămână cu voi. Nu am nici aur, nici argint, dar vă aduc darul cel mai preţios care mi-a fost dat: pe Isus Cristos!” (traducere ro.radiovaticana.va)

Orice interpretare geopolitică a călătoriei Papei este improprie. Papa a venit pentru a-şi urma „misiunea pastorală proprie episcopului Romei, aceea de a-i întări pe fraţi în credinţa în Cristos, de a-i încuraja să mărturisească speranţa care vine de la El şi să-L iubească pentru a oferi tuturor bogăţia iubirii sale care nu se termină niciodată”.

În mod evident, Papa Francisc nu a venit doar pentru brazilieni: „Am venit să-i întâlnesc pe tinerii din întreaga lume, atraşi de braţele deschise ale lui Cristos Mântuitorul. Ei doresc să găsească un refugiu în braţele sale, aproape de inima sa, ascultând încă o dată chemarea sa clară şi puternică: Mergeţi şi faceţi discipoli în toate naţiunile”. Aici găsim semnul distinctiv al acestei ZMT: tinerii sunt chemaţi să se refugieze în inima lui Cristos pentru a găsi energiile necesare să „iasă” – verbul preferat al Papei Francisc – pentru a-i întâlni pe cei de-o vârstă cu ei şi pentru a participa la noua evanghelizare.

Înainte de toate, doar în Cristos tinerii „pot să-şi sature foame evidentă după adevăr şi după o iubire autentică”. Din această iubire ia naştere misiunea: Pontiful a spus că „nu există energie mai puternică decât cea care izvorăşte din inima tinerilor care sunt cuceriţi de experimentarea prieteniei cu El”, cu Isus. Cristos „are încredere în tineri şi le încredinţează viitorul misiunii sale: Mergeţi şi faceţi discipoli; mergeţi dincolo de limitele a ceea ce este uman posibil”. De cealaltă parte, „tinerii au încredere în Cristos: nu se tem să rişte cu El unica viaţa pe care o au, pentru că ştiu că nu vor fi dezamăgiţi”.

Vorbind tinerilor, Papa Francisc ştie să vorbească tuturor: prin intermediul fiilor se adresează şi părinţilor. Papa a amintit expresia braziliană conform căreia copiii sunt pupila ochilor părinţilor (lumina ochilor): „cât este de frumoasă această expresie a înţelepciunii braziliene care asociază tinerii cu imaginea pupilei ochilor, fereastra prin care lumina intră în noi dăruindu-ne minunea vederii! Ce s-ar întâmpla cu noi dacă nu avem grijă de ochii noştri? Cum am putea să mergem înainte? Eu sper ca această săptămână fiecare dintre noi să mediteze la această întrebare provocatoare”.

Prin „fereastra” tinerilor întreaga Biserica este chemată în aceste zile să privească spre viitor: la viitorul Bisericii care este şi viitorul lumii. „Tinereţea este fereastra prin care viitorul intră în lume, deci ne aduce mari provocări”. Adulţii sunt chemaţi să nu-şi ia ochii de pe această fereastră, deci trebuie să se ocupe în mod adecvat de tineri. „Generaţia noastră se află la înălţimea promisiunii care se află în fiecare tânăr când va şti să-i ofere spaţiul necesar; tutelându-le condiţiile materiale şi spirituale pentru o dezvoltare completă; transmiţându-le valori nemuritoare pentru care merită să trăieşti; asigurându-le un orizont transcendent pentru setea sa de fericire autentică şi pentru creativitatea sa înspre bine; oferindu-le ca moştenire o lume care să corespundă vieţii umane; să trezească în el cele mai bune potenţialităţi pentru a fi protagonistul zilei de mâine şi coresponsabil destinului tuturor”.

Fiecare dintre aceste expresii ar merita să fie comentată: tinerii – o temă pe care Papa Francisc o reia în mod implicit din enciclica „Caritas in veritate” a lui Benedict al XVI-lea – caută în viaţă un „progres” care este mai mult decât simplul succes material. Au nevoie să construiască pe „o fundaţie solidă” care presupune acele „valori nemuritoare” pentru care „merită efortul” să-şi parieze viaţa. Aşa cum învaţă Fericitul Ioan Paul al II-lea (1920-2005) pentru a fi la înălţimea omului, lumea trebuie să se conformeze planului lui Dumnezeu. Iată necesitatea unui „orizont transcendental”, singurul care poate garanta adevărata fericire.

Adulţilor, Papa Francisc le cere prin cuvinte delicate „o atenţie binevoitoare”. Braţele Papei se deschid acum pentru a îmbrăţişa întreaga Brazilie care s-a adunat în jurul sanctuarului marian naţional „Doamna Noastră de la Aparecida”, „de la Amazonia la pampas, de la regiunile aride până la Pantanal, de la localitățile mici până la metropole”. Şi de la Brazilia, întregi lumi.    

Traducere: Andrei Hrișman



Sursa:www.lanuovabq.it