Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Seminaristul, care a salvat cândva Euharistia de ISIS, se întoarce ca preot

 
Seminaristul, care a salvat cândva Euharistia de ISIS, se întoarce ca preot
  • 29 Mai 2017
  • 7094

Karamlesh, Iraq, 23 mai, 2017 / 12:05 a.m. (CNA/EWTN News).- Martin Baani avea doar 24 de ani când, seminarist fiind, și-a riscat viața, pentru a salva Sfântul Sacrament de iminenta invazie a teroriștilor Statului Islamic, din orașul său.

Acum, se întoarce în satul natal, ca preot, gata să servească poporul, prin Euharistie.

La 6 august 2014, Baani a primit un apel de la un prieten care l-a avertizat că un sat din apropiere a căzut în mâinile ISIS și că orașul său, Karamlesh va fi următorul.

Baani s-a deplasat în grabă la biserica San Addai și a luat Sfântul Sacrament, pentru a împiedica jihadiștii să-l profaneze. În acea zi, a fugit într-o mașină împreună cu parohul său, pr. Thabet și alți trei preoți.

„Am fost ultimul care a părăsit Karamlesh, cu Sfântul Sacrament în mâini”, a declarat el pentru fundația pontificală Ajutor Bisericii care Suferă.

În ciuda amenințărilor din partea ISIS, Baani a ales să rămână în Irak, în loc să fugă cu familia sa în Statele Unite. El și-a continuat studiile la Seminarul Sfântul Petru din Erbil, capitala Kurdistanului Irakian.

În septembrie 2016, Baani a fost hirotonit preot, împreună cu alți șase bărbați. Aproximativ 500 de persoane au participat la hirotonie, care a fost prezidată de Patriarhul Bisericii Catolice Caldeene, Louis Raphael Sako.

Cu câteva luni înainte de hirotonire, Baani a spus, pentru fundația Ajutor Bisericii care Suferă: „În fiecare zi mă duc la taberele de refugiați pentru a însoți familiile. Suntem refugiați creștini. ISIS vrea să elimine creștinismul din Irak, dar am decis să rămân. Îl iubesc pe Isus și nu vreau ca istoria noastră să dispară.”

Aproape un an mai târziu, după eliberarea satelor controlate de ISIS, din Câmpia Ninive, pr. Banni și-a confirmat decizia de a rămâne în Irak pentru a „sluji poporului meu și Bisericii noastre”.

„Acum sunt fericit că celebrez Sfânta Liturghie în Irak", a spus el.

Ajutor Bisericii care Suferă a planificat în prezent reconstrucția a circa 13.000 de case creștine, care fuseseră distruse de ISIS.

Acum câteva săptămâni, fundația a organizat o „ceremonie a măslinului”, livrând câte o plantă de măslin proprietarilor a 105 case creștine, din satele Bartella, Karmalesh și Qaraqosh, ca simbol al păcii și reconcilierii.

Traducere: Ștefan MunteanuSursa:assimklein.it