Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Greșelile strămoșilor ne influențează viața?

 
Greșelile strămoșilor ne influențează viața?
  • 30 Iun 2017
  • 4067

E adevărt că arborele genealogic poate să fie spiritual ”bolnav”?

De Stefano Stimamiglio

Don Gabriele, se aude uneori vorbindu-se în ambientul carismatic de ”arborele genealogic”. Puteți să ne ziceți căteva cuvinte?

Este vorba de o chestiune controversată. Sunt persoane care susțin că consecințele greșelilor morale grave, de care s-au pătat propriii ascendenți – precum de exemplu crime, avorturi, sinucideri, practici magice, etc. – se resfrîng asupra generaților succesive. Atenție, nu vina morală, care este todeauna personală, dar urmările, ca de exemplu tendința instinctivă de repetare a acelorași acte păcătoase ale strămoșilor. Un fel de ”contaminare” spirituală, de care ar suferi fiii, nepoții, strănepoții și tot așa coborînd în arborele genealogic. După cum se transmit caracteristicile ereditare fizice în transmiterea vieții, așa ar fi și la nivel spiritual. Pentru a se elibera de această tendință fiecare descendent ar trebui  să aibă un stil de viață creștin. Parcurgînd un drum de purificare s-ar ajunge să se corecteze.  Aceasta ar însănătoși oarecum transmiterea caracterului ”bolnav” descendenților. Teza aceasta s-a răspîndit la noi prin cartea psihiatrului englez Kenneh McAll Până la rădăcini, în care susține că, citînd cazuri lui cunoscute, cauza răului poate să depindă de chestiuni legate de generații.

Se vorbește și de Liturghii de vindecare al arborelui genealogic...

Confirm. Se celebrează Liturghii pentru a mijloci pentru cei care, din cauza păcatelor lor, încă nu se bucură de lumina lui Dumnezeu și sunt în purgator. În cartea lui McAll se amintesc episoade în care, după această Liturghie carismatică, ar fi dispărut efectele negative asupra celor vii ca urmare a eliberării acelor suflete din purgator. Indiferent cum ar fi, e întotdeauna bine să se celebreze Liturghii pentru cei răposați, chiar și pentru cei pe care nu i-am cunoscut și care au trăit cu multe secole înainte.

Ce gîndesc exorciștii – și ce gîndiți dumneavostră –  legat de chestiunea arborelui genealogic?

Nu există o poziție unanimă. Fiecare a dezvoltat o poziție proprie în baza experienței. Eu am avut unele cazuri în care persoana care suferea de posesie demonică avusese ascendenți ce practicau magia și vrăjitoria. Totuși nu mi se pare că aceste episoade ar putea să reprezinte o rațiune suficientă pentru demonstrarea acestei teze. Cred că e necesar să se aprofundeze din punct de vedere teologic. În rest chiar și maestrul meu, părintele Candido Amantini, avea dubi că răul spiritual s-ar transmite genealogic.

Traducere: AMRSursa:it.aleteia.org