Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Patriarhul Grigore al III-lea condamnă o eventuală intervenţie militară a SUA în Siria

 
Patriarhul Grigore al III-lea condamnă o eventuală intervenţie militară a SUA în Siria
  • 28 Aug 2013
  • 3394
„Să ascultăm apelul Papei pentru pace în Siria. Dacă ţările occidentale doresc să creeze o adevărată democraţiei trebuie să o construiască prin reconciliere, prin dialogul dintre creştini şi musulmani, nu prin arme. Atacul planificat de Statele Unite este un atac criminal care va face alte victime, în afară de miile de victime din ultimii doi ani de război. Acest lucru va distruge încrederea lumii arabe în lumea occidentală”, a spus pentru agenţia AsiaNews patriarhul greco-catolic al Antiohiei, al întregului Orient, al Alexandriei şi al Ierusalimului Melchiţilor, Grigore al III-lea Laham.

Apelul prelatului a fost făcut la doar câteva ore după ce a fost anunţat un atac iminent al Statelor Unite împotriva Damascului. Operaţiunea militară este sprijinită de alte ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Turcia.

Patriarhul Grigore al III-lea a răspândit în toate parohiile din Siria apelul Papei Francisc de pe 25 august. „Vocea creştinilor”, spune prelatul, „este aceea a Sfântului Părinte. În acest moment trebuie să fim pragmatici. Siria are nevoie de stabilitate şi nu are sens un atac armat împotriva guvernului”.

„Care sunt părţile care au dus Siria la această linie roşie?” întreabă prelatul. „Cine a condus Siria în acest punct fără întoarcere? Cine a creat acest infern în care trăieşte de luni de zile populaţia?”

„În fiecare zi”, a spus patriarhul, „în Siria intră extremişti islamici care provin din întreaga lume cu unica intenţie de a ucide şi nicio ţară nu a făcut nimic pentru a-i opri, mai mult, Statele Unite au decis să trimită şi mai multe arme”.

Prelatul a subliniat că atacul planificat de Statele Unite ale Americii va lovi mai ales în populaţia siriană şi nu este un lucru mai puţin grav decât folosirea armelor chimice. De asemenea, acesta a precizat că ţările occidentale continuă să sprijine o opoziţie care nu există, care nu are nicio autoritate în ţară.

„Lucrările pentru conferinţa de la Geneva 2”, a spus patriarhul Grigore al III-lea, „sunt blocate. Dialogul a fost uitat. Luni de zile ţările occidentale au pierdut timp discutând, în timp ce lumea murea sub bombele lui Assad şi din cauza atacurilor extremiştilor islamici ai Al-Qaeda”.

Patriarhul a avertizat că dacă islamicii vor câştiga războiul va lua naştere o ţară împărţită în mici enclave, închizându-i pe creştini într-un ghetou: „Comunitatea noastră scade pe zi ce trece”, a spus acesta. „Tinerii fug, familiile îşi abandonează casele şi satele. Dispariţia creştinilor este un pericol nu doar pentru Siria, ci pentru întreaga Europă. Prezenţa noastră este condiţia esenţială pentru a avea un islam moderat, care există datorită creştinilor. Dacă noi plecăm, nu va putea fi democraţiei în Siria. Această teză este susţinută chiar şi de musulmanii care se tem de nebunia islamică. Mulţi afirmă că nu se poate trăi unde nu sunt creştini”.Sursa:ro.radiovaticana.va