Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adevărata revoluție nu este ideologică, ci evanghelică

 
Adevărata revoluție nu este ideologică, ci evanghelică
  • 13 Sep 2017
  • 1068

Recenta călătorie apostolică în Columbia, desfășurată în perioada 6-11 septembrie a.c., a fost în centrul catehezei prezentată de papa Francisc la tradiționala audiență generală de miercuri în Piața Sfântul Petru. Setea de viață și de pace, care pulsează în inima acelui popor, exemplele de reconciliere oferite de noii Fericiți martiri Jesus Monsalve și Petru Ramos, viața creștină ca ucenicie pe urmele lui Cristos și, în fine, promovarea persoanei umane și a drepturilor omului, au fost temele care au însuflețit, rând pe rând, etapele acestui ”mare dar” în Columbia: Bogota, Villavicencio, Medelin și Cartagena.

Pontiful a menționat că în această călătorie apostolică s-a simțit în continuitate cu cei doi papi care au vizitat Columbia în anii precedenți: Fericitul Paul al VI-lea, în 1968, și Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1986.

Papa Francisc: ”Această călătorie a însemnat ducerea binecuvântării lui Cristos, a binecuvântării Bisericii asupra dorinței de viață și de pace care se revarsă din inima acelei națiuni. Am avut posibilitatea să o văd în ochii a mii și mii de copii, adolescenți și tineri care au umplut piața din Bogota și pe care i-am întâlnit pretutindeni; acea forță de viață pe care natura însăși o proclamă prin exuberanța ei”.

Vorbind apoi de procesul de reconciliere națională, după decenii sângeroase de război civil și lupte de gherilă, papa Francisc a evidențiat exemplul noilor Fericiți, episcopul Jesus Monsalve și preotul Petru Ramos, care au murit ca martiri în această lungă perioadă de violențe.

Papa Francisc: ”Beatificarea acestor doi martiri a amintit în mod simbolic că pacea este întemeiată (…) pe sângele atâtor mărturisitori ai iubirii, adevărului și dreptății, ca și pe sângele atâtor martiri în sensul adevărat al cuvântului, uciși pentru credință. (…) A asculta biografiile lor a fost mișcător până la lacrimi: lacrimi de durere și totodată de bucurie. În fața relicvelor și a chipurilor lor, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu a simțit cu tărie propria identitate, cu durere, gândindu-se la numeroasele, prea multele victime, și cu bucurie, pentru milostivirea lui Dumnezeu care se revarsă asupra celor care se tem de El (cf. Lc 1,50)”.

”Viața creștină ca ucenicie” a fost perspectiva vizitei la Medelin, în care a pus accentul pe vocația și misiunea creștină:

Papa Francisc: ”Când creștinii se angajează până la capăt pe drumul urmării lui Isus Cristos, devin cu adevărat sare, lumină și plămadă în lume, iar roadele se văd din belșug”.

”Promovarea persoanei umane și a drepturilor ei fundamentale”, a fost în centrul vizitei efectuată la Cartagena de Indias în ultima zi a călătoriei apostolice. Pontiful a vorbit aici de alți doi eroi ai carității creștine, Sfântul Petru Claver și Sfânta Maria Bernarda Bütler. Ei ”și-au dat viața pentru cei mai săraci și marginalizați și, în acest fel, au arătat calea adevăratei revoluții, cea evanghelică, nu ideologică, o revoluție care eliberează cu adevărat persoanele și societățile de sclaviile de ieri și de cele care, din păcate, există și astăzi. În acest sens, «A face primul pas» înseamnă a se apropia, a se apleca, a atinge trupul de carne al fratelui rănit și abandonat. Făcând aceasta împreună cu Cristos, Domnul care s-a făcut sclav pentru noi. Grație Lui, există speranță, pentru că El este milostivirea și pacea”.

La încheierea audienței generale, papa Francisc a salutat ca de obicei grupurile de pelerini din diferite țări, încurajându-i ca ”vizita la Mormintele Apostolilor să fie un prilej de creștere în iubirea de Dumnezeu, astfel încât comunitățile voastre să fie spațiu în care se face experiența milostivirii față de aproapele”. Pontiful și-a exprimat apropierea spirituală și față de cei care au avut de suferit din cauza inundațiilor din jurul orașului italian Livorno, îndemnând la rugăciune pentru cei care și-au pierdut viața și pentru toți cei afectați În fine, nelipsitul salut adresat tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți:

Papa Francisc: ”Mâine se celebrează Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Dragi tineri, întăriți dialogul vostru cu Dumnezeu, difuzând lumina și pacea sa; dragi bolnavi, căutați mângâiere în crucea Domnului Isus, care continuă lucrarea sa de răscumpărare în viața fiecărui om; și voi, dragi soți recent căsătoriți, străduiți-vă să mențineți o legătură constantă cu Cristos cel răstignit, pentru ca iubirea voastră să fie tot mai adevărată, fecundă și durabilă”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc.

(rv – A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va