Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Expoziția omagială „Un secol de comuniune” la Muzeul Arhiepiscopiei Majore

 
Foto: Expoziția omagială „Un secol de comuniune” la Muzeul Arhiepiscopiei Majore
  • 04 Oct 2017
  • 2849

Sâmbătă 30 septembrie 2017, cu ocazia vizitei Cardinalului Leonardo Sandri la Blaj, Muzeul Arhiepiscopiei Majore a organizat expoziţia omagială „Un secol de comuniune”.

Vernisată în prezenţa Cardinalului Sandri, a Nunțiului Apostolic în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia şi a tuturor membrilor Sinodului Episcopilor  Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică expoziţia, prin obiectele expuse a surprins relaţiile Bisericii Greco-Catolice din România cu Congregaţia Bisericilor Orientale. Astfel au fost expuse obiecte personale ale Cardinalilor Lucian Mureşan şi Alexandru Todea, fotografii, ziare şi cărţi care relatează vizita Cardinalului Eugène Tisserant (Secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale-1936-1959) în România (1937) şi înfiinţarea Colegiului Pio Romeno.

(GALERIE FOTO)

Cu această ocazie a fost expusă după aproape 70 de ani şi colecţia portretelor ierarhilor de la Blaj aflată în palatul Mitropolitan până în anul 1948, confiscată de autorităţile comuniste şi păstrată în Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Recuperată în anul 2011 la iniţiativa Preasfinţiei Sale Mihai Frăţilă, colecţia portretelor a intrat într-un amplu proces de restaurare, în prezent portretele ierarhilor fiind expuse  în Muzeul Arhiepiscopiei Majore.

Expoziţia  „Un secol de comuniune” rămâne o mărturie de comuniune spirituală şi eclezială a Bisericii Greco-Catolice din România şi Congregaţia Bisericilor Orientale.

 

 

Pr. Gheorghiu Florin

Directorul Muzeului Arhiepiscopiei Majore