Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc extinde teritoriul unei Biserici Orientale

 
Papa Francisc extinde teritoriul unei Biserici Orientale
  • 12 Oct 2017
  • 1142

De Nicolas Senèze

Pentru a promova dezvoltarea unei Biserici Orientale prezente în toată India, papa Francis a luat o decizie cu mari repercusiuni ecleziologice.

Printr-o scrisoare adresată episcopilor din India, publicată în 10 octombrie, Papa Francisc anunță că se extinde în toate India teritoriul propriu al Bisericii Siro-Malabare, până în prezent limitat la statul Kerala (din sud-vest).

Până în prezent, Siro-Malabari, foarte numeroși în India, dacă părăseau regiunea Kerala, intrau sub jurisdicția episcopilor latini, iar preoții lor, în teorie, nu puteau celebra în ritul Malabar.

Pentru a pune capăt situației considerată de credincioșii siro-malabari discriminatorie și inferioară în fața Bisericii latine, o discuție în acest sens a fost începută sub Benedict al XVI-lea, iar papa Francisc a finalizat-o.

Împreună cu scrisoarea trimisă episcopilor indieni, papa a anunțat crearea a două eparhii noi siro-malabare în India centrală, care se suprapun jurisdicției latine existente.

În timp ce decizia sa este limitată în prezent în India, Papa Francisc revine asupa unui principiu foarte vechi al organizării Bisericii Catolice conform căruia nu poate fi decât un singur episcop într-un anumit loc.

"Jurisdicțiile suprapuse nu ar mai trebui să fie o problemă"

Cu toate acestea, el crede că în India „jurisdicțiile suprapuse nu ar trebui să fie o problemă“ și experiențele predecesorilor săi demonstrează „că mai mulți episcopi în același teritoriu nu compromit misiunea Bisericii".

Papa cunoaște dificultățile: „Sper că decizia mea va fi întâmpinată cu un spirit generos și senin, cu toate că aceasta poate fi primită cu rezervă de unii, deoarece mulți siro-malabari, privați ani de zile de pastorația propriul lor rit, au fost complet scufundați în viața Bisericii latine", a mai scris el.

Legitima diversitate rituală a Bisericii

Papa a cerut ca gestul său „să nu fie interpretat în mod negativ ca o obligație a credincioșilor de a părăsi comunitățile care i-au primit, uneori de generații, și la care au contribuit în diferite moduri, ci mai degrabă ca o invitație și o oportunitate de a obține o creștere în credință și în comuniune cu propria lor Biserică, conservând prețiosul patrimoniului ritual pentru a-l transmite mai apoi generațiilor viitoare."

Subliniind în mod repetat nevoia unei legitime diversități rituale a Bisericii din India, papa le cere diferitelor Biserici să-și continue colaborarea.

El îi îndeamnă pe preoții siro-malabari să fie dispuși să ajute parohile latine în care slujesc deja, iar latinii să continue să-i găzduiască pe siro-malabari până vor avea propriile lor lăcașuri cult.

Traducere: ACC