Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce mare har este să-l cunoaștem pe acest Dumnezeu atât de puternic și atât de bun!

 
Ce mare har este să-l cunoaștem pe acest Dumnezeu atât de puternic și atât de bun!
  • 29 Ian 2018
  • 3592

Isus este ”un învățător și un prieten care ne arată calea și are grijă de noi, mai ales când suntem în nevoie și ce mare har este pentru noi faptul că l-am cunoscut pe acest Dumnezeu atât de puternic și atât de bun”: a spus papa Francisc, comentând evanghelia acestei duminici (a IV-a de peste an după ritul roman sau latin), la rugăciunea ”Angelus” recitată duminică la ora 12.00 împreună cu zeci de mii de romani și pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru.

La saluturile finale, pontiful a menționat că în această duminică se marchează Ziua mondială a bolnavilor de lepră, a salutat copiii din asociația ”Acțiunea Catolică” a diecezei de Roma care au organizat ”Caravana păcii” și a făcut un apel la rugăciune pentru victimele recentului atentat terorist din Afganistan, comis la Kabul, lăsând în urmă peste o sută de morți și numeroși răniți. Atentatul a avut loc la câteva zile după un alt episod terorist, tot la Kabul, semănând teroare și moarte într-un hotel foarte frecventat:

Papa Francisc: «Până când poporul afgan va trebui să îndure această violență inumană? Să ne rugăm în tăcere pentru toate victimele și pentru familiile lor, precum și pentru cei care, în această țară, continuă să lucreze pentru edificarea păcii».

Revenind la evanghelia duminicii (Mc 1,23-28), Sfântul Părinte a remarcat că în centrul acesteia se află vindecarea unui posedat, un exorcism prin care Isus este prezentat ca ”profet puternic în cuvinte și în fapte”. Spre deosebire de cărturarii vremii, Isus – notează evanghelistul – învăța cu autoritate, ”revelându-se astfel drept Trimisul lui Dumnezeu și nu ca un simplu om care trebuie să-și întemeieze învățătura doar pe tradițiile precedente”. De altfel, lumea constată că Isus vine ”cu o învățătură nouă dată cu autoritate”.

În același timp, Isus se revelează puternic și în fapte, cum dovedește vindecarea ”unui om cu duh necurat”, care strigă: ”Ce ai cu noi, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne distrugi? Știu cine ești: Sfântul lui Dumnezeu” (v. 24).

Papa Francisc: «Diavolul spune adevărul: Isus a venit să-l distrugă pe diavol, să-l ruineze pe diavol, ca să-l învingă. Acest duh necurat cunoaște puterea lui Isus și îi proclamă sfințenia. Isus îl dojenește spunându-i: ”Taci și ieși din el!” (v. 25). Aceste câteva cuvinte ale lui Isus sunt suficiente ca să obțină victoria asupra Satanei, care iese din acel om ”scuturându-l și strigând cu glas puternic” (v. 26), cum spune Evanghelia».

”Puterea lui Isus confirmă autoritatea învățăturii sale”, a subliniat mai departe Sfântul Părinte. Isus ”nu rostește doar cuvinte, dar acționează. În acest fel, manifestă planul lui Dumnezeu prin cuvinte și prin puterea faptelor. În Evanghelie îl vedem, într-adevăr, pe Isus, în misiunea sa pământească, revelând iubirea lui Dumnezeu atât prin predicare, cât și prin nenumărate gesturi de atenție și ajutor față de cei bolnavi, nevoiași, copii și păcătoși”.

Papa Francisc: «Isus este învățătorul nostru, puternic în cuvinte și fapte. Isus ne comunică toată lumina care luminează căile, uneori întunecoase, ale existenței noastre; ne comunică și puterea necesară pentru a depăși greutățile, încercările și ispitele. Să ne gândim ce mare har este pentru noi faptul că l-am cunoscut pe acest Dumnezeu atât de puternic și atât de bun! Un învățător și un prieten care ne arată calea și are grijă de noi, mai ales când suntem în nevoi».

”Fecioara Maria”, a încheiat papa Francisc alocuțiunea de la ”Angelus”, ”să ne ajute să facem tăcere în jurul și înăuntrul nostru ca să ascultăm, în gălăgia mesajelor lumii, cuvântul cu autoritatea cea mai mare care poate exista: pe al Fiului său Isus, care vestește sensul existenței noastre și ne eliberează de orice sclavie, chiar și de robia Celui rău”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică, 28 ianuarie 2018, la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va