Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Zece biserici spectaculoase (dar mai puțin cunoscute) de vizitat la Roma

 
Zece biserici spectaculoase (dar mai puțin cunoscute) de vizitat la Roma
  • 25 Feb 2018
  • 3920

Cele patru Bazilici majore (Sfântul Petru, Sfântul Ioan din Lateran, Sfântul Paul din afara zidurilor și Sfânta Maria cea Mare) sunt adesea primele destinații ale acelora care ajung să viziteze Roma. Dar aceste nume atât de celebre sunt doar începutul. În Cetatea Eternă există mai mult de 900 de biserici care merită văzute. Iată câteva dintre acestea:

1. Santa Maria in Trastevere (Biserica Sfânta Maria)

Situată la sud de Tibru, în cartierul vibrant Trastevere, Bazilica Sfânta Maria este una dintre cele mai vechi Biserici din Roma. Se spune că a fost construită pe locul în care - în momentul nașterii lui Cristos - a apărut un izvor din care curgea ulei de măsline.

Stilul său romanic care îl are și în prezent a fost refăcut în 1140 de către Papa Inocențiu al II-lea. Mozaicurile bogate și pline de culoare care prezintă scene din viața Mariei, au fost create de către Cavallini în 1291.

2. San Carlo alle Quattro fontane (Biserica Sfântul Carol)

Construită de către Borromini, această biserică în stil baroc a fost creată ca și parte a unei mănăstiri rezervată călugărilor spanioli. Este denumită biserica „Sfântul Carlino”. Cupola și fațada acesteia reprezintă atracția principală.

3. Sfântul Nicola in carcere (Biserica Sfântul Nicolae)

Această Biserică este închinată Sfântului Nicolae din Mira. Este o construcție plină de farmec, pe a cărei structură se poate studia istoria Romei. Pe acel loc, în epoca republicană (509-27 î.Hr.) au existat trei temple, iar bisericile au fost construite mai târziu în jurul sau pe acele structuri existente.

4. Basilica di San Clemente al Laterano (Bazilica Sfântul Clement)

Această Bazilică este construită pe ruinele unei biserici din secolul al IV-lea care, la rândul ei, a fost construită pe ruinele unui templu păgân din secolul I. Pe absida centrală poate fi admirat un mozaic din secolul al XII-lea, avându-l în centru pe Hristos răstignit, iar de o parte și de cealaltă pe Fecioara Maria și pe Sfântul Ioan Evanghelistul. De asemenea, la subsolul bazilicii se poate vizita o casă romană din secolul I și un templu din secolul al II-lea, dedicat lui Mitra.

5. San Pietro in Vincoli (Biserica Sfântul Petru)

Relicva cea mai prețioasă din Bazilica „San Pietro in Vincoli” este urna cu lanțurile Sfântului Petru, lanțuri cu care, acesta a fost întemnițat la Ierusalim, pentru că l-a propovăduit pe Cristos. Tradiția Bisericii susține că Licinia Eudossia, i-a arătat aceste lanțuri Papei Leon I. Acesta le-a apropiat de lanțurile lui Petru din închisoarea Mamertina și, într-un mod miraculos, acestea s-au îmbinat într-un mod ireversibil.

6. Basilica di Santa Pudenziana (Bazilica Sfânta Pudenziana)

Biserica a fost construită în secolul al IV-lea pe locul în care se afla casa unui senator roman, pe nume Pudente. Acesta avea două fiice: Pudenziana și Prassede.

Până în anul 313, Bazilica Sfânta Pudenziana a fost reședința Papei. După acest an, împăratul Constantin a oferit Papei, Palatul din Lateran.

Imaginile iconografice ale acestei bazilici sunt considerate printre cele mai frumoase din Roma.

7. Basilica di Santa Maria sopra Minerva (Bazilica Sfânta Maria)

Bazilica „Santa Maria sopra Minerva”, una dintre puținele biserici gotice din Roma, a fost construită exact pe ruinele unui vechi templu dedicat zeiței înțelepciunii, Minerva. Construcția a început în anul 1280.

Frumusețea acestei biserici este concentrată în interior. Coloanele gotice din naos, statuia lui Michelangelo „Cristos care poartă crucea” și mormintele papilor Leon al X-lea și Clement al VII-lea, sunt câteva dintre elementele notabile ale bazilicii.

8. Sant'Andrea al Quirinale (Biserica Sfântul Andrei)

Proiectată de către Bernini, Biserica a fost creată pentru a găzdui noviciatul ordinului iezuit. Forma acesteia este eliptică, similară cu cea a Sfântului „Carlo alle Quattro fontane”, proiectată de către Borromini. Bernini considera această bazilică una dintre cele mai importante lucrări ale sale.

9. San Luigi dei francesi (Biserica Sfântul Ludovic)

Foarte aproape de Piața Navona, această perlă este dedicată Fecioarei Maria, Sfântului Dionisie Areopagitul și regelui Sf. Ludovic al IX-lea. Construcția bisericii s-a finalizat în anul 1589, datorită generozității Caterinei de Medici.

Influența franceză este vizibilă chiar și pe fațadă, unde este reprezentat printre alții și Carol cel Mare. Comoara bisericii este dată de seria de picturi cu Sfântul Matei, realizate de Caravaggio.

10. Santa Maria della Pace (Biserica Sfânta Maria a Păcii)

Legenda spune că în anul 1480, un soldat beat a aruncat cu o piatră înspre imaginea Fecioarei Maria, amplasată la intrarea în Biserică, iar aceasta a început să sângereze. Fiind informat despre cele întâmplate, Papa Sixt al IV-lea, s-a dus în acel loc și a schimbat numele bisericii în „Sfânta Maria a Virtuților”, promițând totodată că va remedia starea jalnică a clădirii. În 1482, Biserica este numită „Sfânta Maria a Păcii”, pentru a comemora pacea încheiată la Bagnolo, care a pus capăt războiului dintre Statul Pontifical, Veneția și Regatul de Neapole.

 

Traducere: Liviu Ursu

 



Sursa:it.aleteia.org