Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De ieri, cel mai tânăr episcop din Biserica Catolică este un greco-catolic

 
De ieri, cel mai tânăr episcop din Biserica Catolică este un greco-catolic
  • 13 Apr 2018
  • 3338

La 38 de ani, Episcopul Petro Loza a devenit cel mai tânăr episcop din Biserica Catolică.

Joi 12 aprilie, Sfântul Părinte Papa Francisc și-a exprimat acordul pentru alegerea făcută de Sfântul Sinod al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina care l-a numit pe părintele Petro Loza ca Episcop auxiliar de Sokal și Zhovkva (vestul Ucrainei). La 38 de ani, călugărul redemptorist a devenit astfel cel mai tânăr episcop din Biserica Catolică.

Născut în 3 iunie 1979 la Kolodyantsi, lângă Lviv (Vest), Petro Loza a intrat în 1997 la Redemptoriști unde a depus voturile perpetue în 2003.

După ce a urmat studiile la seminarul părinților redemptoriști din Lviv, a continuat la Universitatea din Innsbruck (Austria). A fost hirotonit preot în 2007, fiind numit vicar la Vinița (centru) și administrator parohial la Hnizdychiv-Kohavyno (vest) .

Fiind consilier al provinciei ucrainene a redemptoriștilor din 2011 până în 2014, a fost și administrator al parohiei Sfinții Petru și Pavel în Cernigov (nord-est), fiind în același timp și capelan la două închisori din oraș.

Ca cel mai tânăr episcop al Bisericii Catolice, Episcopul Loza îi urmează unui alt ucrainean, Episcopul Eduard Kava, numit Episcop auxiliar al Diecezei Romano-Catolice din Lviv, la 13 mai 2017.

Acum, cei mai tineri cinci episcopi catolici sunt toți ucraineni (și, cu excepția Episcopului Kava, toți sunt greco-catolici), semn evident al unei Biserici persecutate în perioada comunistă care a trebuit să fie reconstruită de la zero.

Traducere: ACCSursa:la croix