Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Comemorarea Episcopului Inochentie Micu-Klein la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice

 
FOTO: Comemorarea Episcopului Inochentie Micu-Klein la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice
  • 24 Sep 2018
  • 2915

Duminică 23 septembrie 2018, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc o manifestare comemorativă în memoria Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein, cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Manifestarea a fost organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco Catolică, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, Arhivele Statului Alba și AGRU Blaj.

În mijlocul a unui număr mare de preoți și credincioși s-au aflat Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Domnul Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj și alți reprezentanți ai unor instituții județene și locale.

Comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein a început pritr-un oficiu religios pentru odihna veșnică a sufletului celui de numele căruia se leagă printre altele însăși înființarea Blajului românesc.

Despre personalitatea Episcopului Klein, despre rolul important pe care l-a ocupat în societatea Ardealului secolului al XVIII-lea a vorbit doamna conferențiar universitar doctor Laura Stanciu, în cadrul unei expuneri  intitulate „Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, întemeietorul Blajului”.

Cu prilejul comemorării de duminică, Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și AGRU Blaj au editat două volume: „Blajul Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein”, o  antologie semnată de de Alexandru Petărlecean, Ion Buzași și Ion Moldovan și, respectiv, „Episcopii și Mitropoliții Blajului” de Pr. Ioan Vultur. Cele duă cărți au fost prezentate de criticul și istoricul literar Ion Buzași.

Un moment inedit în cadrul manifestării, l-a constituit prezentarea a mai multor documente (memorii, scrisori, acte oficiale) aparținând Episcopului Klein, sau legate de activitatea sa. Aceste documente au ajuns la Blaj cu sprijinul Arhivelor Naționale Alba, prin bunăvoința doamnei Dana Zecheru, care le-a și prezentat celor prezenți.

Organizatorii au pregătit pentru comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein și un moment aristic. Este vorba de Requiemul în Do minor de Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea  sopranei Daniela Vlădescu, a mezzosopranei Lucia Mihalache, a basului Constantin Axinte și a tenorului Răzvan Săraru, acompaniați la orgă de  Gomul Aptula, concert care s-a bucurat de un deosebit succes.

(GALERIE FOTO)

Invitat să ia cuvântul în cadrul manifestării, domnul Gheorghe Valentin Rotar , primarul municipiului Blaj, a subliniat la rândul său importanța pe care Episcopul Klein a avut-o în emanciparea socială și politică a românilor din Transilvania secolului al XVIII-lea, subliniind că: „Pentru noi, locuitorii de azi ai Blajului, evocarea Episcopului Klein are conotații speciale, și asta pentru că de numele său se leagă însăși întemeierea orașului în care trăim, oraș care în existența sa de aproape trei secole a avut un rol deosebit de important în istoria și cultura națională, prin deschiderea primelor școli sistematice românești, prin mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, prin mișcările de emancipare națională și socială din secolul al XIX-lea, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății, prin scrierea cu caractere latine, prin Pronunciamentul și Consiliul Național Român, cu un rol atât de important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 1918.”  În încheierea cuvântului său, Primarul Blajului a spus: „Suntem la câțiva pași doar de locul în care Episcopul Klein își doarme acum, așa cum și-a dorit, în pământul țării sale și în sfântul locaș ctitorit de el, somnul de veci. Nu cred că este un loc și un moment mai potrivit, Preasființiile Voastre și dragi locuitori ai Blajului, pentru a vă aduce la cunoștință faptul că la nivelul administrației locale am inițiat o hotărâre prin care Blajul să poarte nobilul și pe drept meritatul titlu de Oraș Episcopal. Este semnul nostru de recunoștință și prețuire pentru vrednicul Episcop -Întemeietor al Blajului și luptător pentru drepturile românilor”.

Această hotărâre a administrației locale a fost subliniată cu aplauze de cei prezenți, care și-au exprimat astfel bucuria pentru un astfel de demers.

În încheierea manifestării Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit celor prezenți și a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian.

 

 

 

Ion Moldovan

 Sursa:bru.ro

Știri din aceeași categorie