Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adevărul fără iubire distruge relația dintre persoane

 
Adevărul fără iubire distruge relația dintre persoane
  • 14 Noi 2018
  • 2203

A opta din Cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu, care cere ”Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău”, a fost în centrul catehezei papei Francisc de la audiența generală de miercuri, 14 noiembrie 2014. În pofida vremii reci și a ceții din cursul dimineții, mii de romani și pelerini au participat la cateheza papei din Piața Sfântul Petru, curajul fiindu-le răsplătit în cele din urmă de razele călduțe ale soarelui de toamnă.

După cateheza despre porunca ”Să nu furi!”, prezentată la audiența generală de miercurea trecută, papa Francisc a abordat astăzi cea de-a opta poruncă, reflecția fiind precedată de proclamarea pericopei de la Sf. Matei (5,14-16) în care Isus spune discipolilor săi: ”Voi sunteți lumina lumii!”.

Catehismul Bisericii Catolice, a remarcat papa Francisc, ne spune că porunca ”Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!” interzice ”falsificarea adevărului în relațiile cu alții” (nr. 2464). În acest sens, ”a trăi din comunicații non autentice este grav pentru că împiedică relațiile și, prin urmare, iubirea”. Formele de comunicare între persoane, a subliniat pontiful, cuprind nu doar cuvintele, ”dar și gesturile, atitudinile, chiar tăcerile și absențele. O persoană vorbește prin tot ceea ce este și tot ceea ce face”. Dar ce înseamnă a spune adevărul? Înseamnă să fim sinceri? Sau preciși?

Papa Francisc: «În realitate, aceasta nu este îndeajuns pentru că unul poate să fie sincer în eroare sau poate fi precis în detaliu dar nu prinde sensul întregului. Uneori ne justificăm spunând: ”Dar am spus ceea ce simțeam!” Da, însă ai absolutizat punctul tău de vedere. Sau: ”Am spus doar adevărul” Este posibil, dar ai dezvăluit fapte personale sau rezervate. Câte bârfe distrug comuniunea din motive inoportune sau din lipsă de delicatețe!».

Cuvintele ”Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!”, a spus mai departe papa Francisc, fac parte din limbajul procesual. Când a fost dus la judecată, Isus împlinește porunca a opta și spune în fața lui Pilat: ”Eu pentru aceasta m-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr” (In 18,37). Adevărul își găsește realizarea sa deplină în persoana însăși a lui Isus (cf. In 14,6), în modul său de a trăi și de a muri, rod al relației sale cu Tatăl. Isus cel înviat ”ne dăruiește și nouă această existență de fii ai lui Dumnezeu prin trimiterea Spiritului adevărului, care atestă inimii noastre că Dumnezeu este Tatăl nostru” (cf. Rm 8,16). Prin urmare, ”în orice acțiune a sa, omul afirmă sau neagă acest adevăr. De la micile situații de fiecare zi până la alegerile cele mai angajante. Dar este logica pe care părinții și bunicii ne-o învață când ne îndeamnă să nu spunem minciuni”.

Papa Francisc: «Să ne întrebăm: ce adevăr atestă faptele noastre de creștini, cuvintele și alegerile noastre? Creștinii nu sunt bărbați și femei excepționali. Ei sunt, însă, fii ai Tatălui ceresc, care este bun și nu-i dezamăgește, și pune în inima lor iubirea față de frați. Acest adevăr nu se spune atât prin discursuri: este un mod de a exista și se vede în fiecare acțiune (cf. Iac 2,18)».

”Adevărul”, a continuat papa, ”este revelarea minunată a lui Dumnezeu, a chipului său de Tată, este iubirea sa nemărginită. Acest adevăr este corespunzător rațiunii umane dar o depășește la infinit pentru că este un dar coborât pe pământ și întrupat în Cristos cel răstignit și înviat; acest adevăr devine vizibil cu ajutorul celui care îi aparține”. În cele din urmă, a încheiat papa, ”Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!” înseamnă ”a trăi ca fii ai lui Dumnezeu, lăsând să se vadă în orice acțiune că Dumnezeu este Tată și că putem avea încredere în El”.

După sinteza catehezei în diferite limbi și saluturile adresate pelerinilor prezenți de pe toate continentele, papa a adresat tuturor urarea ca ”pelerinajul la Roma să întărească legătura cu Cetatea apostolilor și bucuria apartenenței la Biserica catolică”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte.

 Sursa:vaticannews.va/ro