Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Roma: Întâlnire Europeană pentru Pastoraţia Tineretului şi Pastoraţia Universitară

 
Roma: Întâlnire Europeană pentru Pastoraţia Tineretului şi Pastoraţia Universitară
  • 14 Mar 2019
  • 270

Sinodul tinerilor, Ziua Mondială a Tineretului şi Simpozionul ce va avea loc în Cracovia au fost temele principale dezbătute la Întâlnirea delegaţilor naţionali pentru Pastoraţia Tineretului şi Pastoraţia Universitară desfăşurată la Roma, în perioada 7-9 martie 2019. Reuniunea, organizată de Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), s-a desfăşurat la sediul Conferinţei Episcopilor din Italia. Din partea Conferinţei Episcopilor din România au participat părintele Fabian Doboş, responsabil cu pastoraţia universitară, şi părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Naţional pentru Pastoraţia Tineretului.

Lucrările au fost deschise de salutul Eminenţei Sale card. Angelo Bagnasco, preşedintele CCEE, urmat de cuvântul Excelenţei Sale Jean-Claude Hollerich, preşedintele Comisiei pentru Tineri şi responsabilul Secţiunii pentru Pastoraţia Tineretului din cadrul CCEE, şi al Excelenţei Sale Marek Jędraszewski, responsabilul Secţiunii pentru Pastoraţia Universitară.

Primele trei sesiuni de lucru au vizat Sinodul Episcopilor cu tema "Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional". Părintele Michele Falabretti, responsabilul Serviciului Naţional pentru Pastoraţia Tineretului din Italia, a prezentat itinerarul de pregătire pentru Sinod şi modul în care s-au desfăşurat lucrările. Paul Metzlaff, tânăr din Germania participant la Sinod, a vorbit despre contribuţia tinerilor la lucrările desfăşurate în luna octombrie din anul 2018. Părintele Giacomo Costa, SJ, secretar special al Sinodului tinerilor, a analizat Documentul final şi a conturat unele perspective.

A patra şi a cincea sesiune de lucru s-au referit la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Părintele Emil Parafiniuk, directorul Oficiului Naţional pentru Zilele Mondiale ale Tineretului din cadrul Conferinţei Episcopilor din Polonia, a analizat impactul cuvintelor adresate de papa Francisc tinerilor prezenţi la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Modul în care întâlnirile mondiale de acest fel pot inspira pastoraţia tineretului a fost conturat de părintele João Chagas, responsabilul Secţiunii de tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă al Sfântului Scaun. Un reprezentant al Arhidiecezei de Lisabona a oferit câteva informaţii generale despre Ziua Mondială a Tineretului ce va avea loc la Lisabona în anul 2022.

Simpozionul prevăzut să se desfăşoare în anul 2020 a fost subiectul celei de-a şasea sesiuni de lucru. Evenimentul va avea loc în Cracovia în luna octombrie a anului 2020, în care se va celebra jubileul naşterii Sfântului Ioan Paul al II-lea. Excelenţa Sa Marek Jędraszewski, arhiepiscop de Cracovia, părintele Martin Michalíček, secretar general al CCEE, părintele Karol Litawa, secretar al Secţiunii pentru Pastoraţia Universitară din cadrul CCEE, au prezentat aspectele generale ale simpozionului ce va reuni responsabilii pentru pastoraţia tineretului, universitară, şcolară şi vocaţională şi responsabilii pentru cateheză din cadrul conferinţelor episcopale din Europa. Părintele Michel Remery, în precedenţă vicesecretar general al CCEE, a adus în memoria participanţilor Simpozionul desfăşurat la Barcelona în anul 2017.

Fiecare sesiune în parte a fost îmbogăţită de dezbaterile din grupurile de discuţii şi din plenul adunării, iar înaintea concluziilor întâlnirii participanţii s-au reunit în secţiunile pentru pastoraţia tineretului şi pastoraţia universitară.

Comuniunea dintre participanţi a fost întărită de celebrarea sfintelor Liturghii şi a rugăciunii Laudelor şi Vesperelor.

Oficiul Naţional pentru Pastoraţia TineretuluiSursa:ercis.ro