Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Episcopul Petru Pavel Aron, comemorat la 255 de la trecerea la cele veșnice

 
FOTO: Episcopul Petru Pavel Aron, comemorat la 255 de la trecerea la cele veșnice
  • 24 Mar 2019
  • 2220
Episcopul Petru Pavel Aron a fost comemorat vineri, la Capela Arhiereilor Blaj, cu ocazia împlinirii, recent, a 255 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire a marelui ierarh greco-catolic, care a fost oficiată de PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Personalitatea lui Petru Pavel Aron a fost evocată de Prof. univ. dr. Ion Buzaşi, evenimentul fiind completat de lansarea volumului „Floarea torcătoarea” de Alexandru Lupeanu-Melin și vernisajul unei expoziții de cărți poștale vechi, reprezentând școlile Blajului, din colecția privată a lui Iulius Mihu, membru în AGRU Blaj.

Câteva zeci de credincioși au asistat la manifestările organizate de Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici Blaj, vineri, 22 martie 2019, de comemorare a marelui episcop Petru Pavel Aron, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit, pe 9 martie, 255 de ani. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a marelui ierarh greco-catolic, care a fost oficiată de PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în prezența părintelui paroh Cristian Rus, a rectorului Seminarului Teologic, părintele Florian Guțiu, a altor preoți profesori la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj și a studenților teologi blăjeni.

Personalitatea lui Petru Pavel Aron a fost evocată de prof. univ. dr. Ion Buzaşi, care a prezentat o scurtă conferință, în care a elogiat contribuția celui de-al doilea mare episcop al Blajului (primul fiind Inochentie Micu Klein) în istoria Bisericii Române Unite cu Roma și, nu în ultimul rând, în istoria României. Considerat, pe bună dreptate, al doilea întemeietor al Blajului, Petru Pavel Aron este cel care a deschis, la 11 octombrie 1754, la Blaj, primele școli sistematice cu predare în limba română din Transilvania, în care „nicio plată de la ucenici așteptându-se”, eveniment care a constituit actul de naștere al învățământului în limba română. Prof. univ. dr. Ion Buzaşi, reputat filolog al Blajului contemporan, a evidențiat, cu această ocazie, principalele direcții în care s-a afirmat episcopul Petru Pavel Aron: a abordat o cale eficientă, „neleopoldiniană” în promovarea și afirmarea națiunii române din Transilvania (școală și cultură), a fost un mare apărător al unirii religioase cu Roma (prin volumele „Floarea Adevărului” și „Dogmatica Învățătură”), a efectuat numeroase vizite canonice, în condiții dificile, care i-au pus viața în pericol și a avut o contribuție importantă în istoria literaturii române, prin inițierea primei traduceri în limba română a Bibliei de la Blaj (1760-1761, traducerea Vulgatei din limba latină). „Figură legendară, aproape de sfințenie”, Petru Pavel Aron a dus o viață ascetică, exemplară, fiind una dintre cele mai importante figuri din istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

În cadrul manifestării de vineri, directorul Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco Catolici Blaj, Ion Moldovan, a prezentat cea de-a treia carte din Colecția „Biblioteca AGRU Blaj”, „Floarea torcătoarea” de Alexandru Lupeanu-Melin, care a fost lansată cu această ocazie, o colecție de trei povestioare foarte frumoase, pline de tâlc, scrise de marele publicist și scriitor al Blajului interbelic, dar nepublicate până acum.

Ultimul moment oficial al evenimentului de la Capela Arhiereilor a fost vernisarea unei expoziții de cărți poștale vechi, reprezentând școlile Blajului de la Petru Pavel Aron încoace, în cadrul căreia participanții au putut viziona imagini rare, din colecția particulară a economistului Iulius Mihu, membru al AGRU Blaj, pasionat de istoria Blajului, care deține o importantă arhivă de poze și documente vechi.
Ca de obicei, la final a fost organizată și o mică agapă frățească.

Text și foto: Nicu Goga
 

 

 



Sursa:http://www.radioblaj.ro