Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liu Guandong, episcopul pe care guvernul nu a reușit să-l înduplece

 
Liu Guandong, episcopul pe care guvernul nu a reușit să-l înduplece
  • 18 Noi 2013
  • 3916
A murit la data de 28 octombrie, dar vestea a fost anunțată doar câteva zile mai târziu, Mons. Petru Liu Guandong.

Mons. Guandong, episcop de Yixian (provincia Hebei) China, a fost îngropat de către credincioși în mare grabă și în secret, asemenea celor întâmplate și cu Isus. Toate acestea deoarece altfel nu l-ar fi putut îngropa cu însemnele unui successor al apostolilor.

Mons. Liu, în fapt, a fost un episcop clandestin, făcând parte din acea parte a creștinilor numiți în jargon ,,subterani” și care nu a acceptat para-biserica  schismatică, creatムde regimul comunist de la Beijing pentru a da naștere unei anumite confuzii între credincioși. El era un episcope catolic adevărat și nu a acceptat să facă parte din acea biserică separată de Roma, numită în bătaie de joc ,,Asociația Patriotică Catolică Chineza”; în care guvernul este cel care controlează fiecare mișcare, alege, decide și numește episcopi care se pare că îndeplinesc și alte funcții. Roma a fost întotdeana împotriva unei astfel de organizări. Sfântul Scaun a avut întotdeauna în vedere faptul că pe de o parte Biserica ,,patriotica” configurează o schismă inacceptabilă, iar pe de altă parte că nu toți credincioșii săi sunt supuși total guvernului.

Încă de la începuturie sale, din 1957,  la comanda Biroului de Culte al Republicii China  și după reguli clare prescrise de Mao Tse-tung (1893 - 1976), "Biserica Patriotică" a devenit în mod inevitabil o comunitate reală în cadrul căreia trebuie să se facă apostolat.

Cu toate acestea, Biserica Universala nu a uitat de ,,Biserică tacerii”, obligată să se ascundă în catacombe, sever persecutată, adevărata biserică Catolică din China. Nu a uitat eroii  și martirii săi, ierahia și membrii săi, cei care astăzi sunt evaluați în mod ridicol ca fiind doar 16 milioane.

Episcopul Liu Guangdong a murit la vârstă de 94 de ani. A fost un adevărat campion al libertății și simbol al rezistenței pașnice în fața aroganței regimului. Prima data a ajuns la închisoare în anul 1955 pentru 2 ani, iar imediat după eliberare a fost trimis pentru o a doua oară în detenție, de acestă dată una foarte grea și dură, care a durat din anul 1958 până în 1981, am putea spune o eternitate. Motivul? Mereu același - refuzul de a adera la ,,Asociația Patriotică”, întreruperea legăturii cu Roma și respectarea întru totul a regulior impuse de regim. A treia oară, Mons. Liu Guandong a ajuns în spatele gratilor în anul 1989 pe motiv că i-ar fi reunit în secret pe toți episcopii,,clandestini” ai țării în scopul de a stabili o conferință episcopală Chineză pentru cei credincioși Papei. La scurt timp, unul după altul, toți menbri au ajuns la închisoare.

În anul 1992 a ieșit din închisoare, iar pentru 4 ani episcopul a fost spionat și batjocorit de către torționari. De atunci și până în 1997, a trăit în clandestinitate.

16 ani pe fugă fără a lasa vreo urmă, fără a greși vreun pas, fără ezitarea de a continua…asta a urmat în viața episcopului. Totul pare ca un film al secolului al 18-lea, dar  este, de fapt, o realitate a timpului în care trăim; în care mai sunt posibile: persecuții, rezistențe, atât de multe povești într-o tară, China. Țara în care din păcate mulți prea mulți spun acum că este una "civilizată" și post-ideologică; care chiar nu mai este comunistă, o țară cu care se fac afaceri fără efort și tratatele sunt semnate ușor.

În cele din urma Episcopul Liu Guandong a fost răpus în urma unui accident vascular cerebral, dar impresionanta sa mărturie de credință și curaj rămâne drept în același timp un semnal de avertizare.

Situația în China este în continuare extrem de gravă, și asta pentru că problema ei se pare a fost complet eliminată din conștiința celor mai multi.

Traducere: Remus Orian/ACCSursa:www.lanuovabq.it