Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: 20 de ani de la sosirea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în România

 
VIDEO: 20 de ani de la sosirea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în România
  • 07 Mai 2019
  • 3590

În urmă cu 20 de ani, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea ajungea în România, la Bucureşti. Vizita a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o ţară preponderent de o altă confesiune decât cea catolică.

A rămas în istorie ziua de 7 mai 1999 când, Papa Ioan Paul al II-lea, a sărutat pământul românesc numind ţara noastră Grădina Maicii Domnului.

Întâmpinat de președintele de atunci al României, de Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, PF Lucian Mureșan, de IPS Arhiepiscop Ioan Robu, de Nunțiul Apostolic, Jean-Claude Perisset, de Patriarhul de atunici al Bisericii Ortodoxe și alte personalități ale vieții politice și publice românești, cuvintelor de bun venit, Sancitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a răspuns în dulcele grai românesc: "Cu mare bucurie sosesc, astăzi, în România, națiune mult dragă mie și pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoție i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care, în prevăzătoarea Sa bunăvoință, mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Am încredere că vizita mea va contribui la cicatrizarea rănilor produse în relațiile dintre Bisericile noastre în timpul celor cincizeci de ani care s-au scurs și va deschide un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere (...)".

Sfântul Ioan Paul al II-lea în discursul său fratern și emoționant, vorbind despre greutățile prin care a trecut țara noastră în timpul regimului comunist, a subliniat importanta jertfă a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică: „Preaiubiţi fraţi şi surori din România! Patria voastră a cunoscut în acest secol care se apropie de sfârşit ororile unor dure sisteme totalitare, împărtăşind în suferinţă soarta a numeroase alte ţări din Europa. Regimul comunist a suprimat Biserica de rit bizantin-român unită cu Roma, a persecutat episcopi şi preoţi, călugări, călugăriţe şi laici, dintre care nu puţini au plătit cu sângele fidelitatea lor faţă de Cristos. Unii au supravieţuit torturilor şi sunt încă printre noi.

Gândul meu pătruns de emoţie se îndreaptă acum spre merituosul şi prea scumpul cardinal Alexandru Todea, arhiepiscop emerit de Făgăraş şi Alba-Iulia, care a petrecut 16 ani în închisoare şi 27 în domiciliu obligatoriu. Aducându-i omagiu lui, care, în suferinţa acceptată cu creştinească răbdare din mâinile lui Dumnezeu, îşi continuă slujirea de fidelitate faţă de Biserică (...)”.

La finalul lunii mai, după 20 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, actualul Suveran Pontif, Papa Francisc, va vizita țara noastră. De data aceasta însă Sfântul Părinte va vizita și alte orașe ale României, nu numai capitala țării; va merge la Șumuleu Ciuc și Iași, iar în 2 iunie va vizita Blajul, ocazie cu care va celebra Sfânta Liturghie și îi va beatifica pe cei  șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

ACC