Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc autorizează pelerinajele la Medjugorje

 
Papa Francisc autorizează pelerinajele la Medjugorje
  • 13 Mai 2019
  • 2957

Duminică 12 mai, în timpul predicii de la Sfânta Liturghie de dimineță, Mons. Hoser a spus: "Sfântul Părinte a autorizat pelerinajele la Medjugorje ..."

Papa Francisc autorizează pelerinajele la Medjugorje, conform vaticannews.va

Directorul Sălii de Presă, Alessandro Gisotti, afirmă că "autorizarea papală trebuie să fie însoțită de" grija pentru ca aceste pelerinaje să nu fie interpretate ca o autentificare a evenimentelor cunoscute, care necesită încă să fie examinate de către Biserică".

 

► CITIȚI ȘI: Imnul Episcopilor Martiri (AUDIO)


Anunțul a fost făcut de vizitatorul permanent Henryk Hoser și de nunțiul apostolic. Purtătorul de cuvânt Gisotti a mai afirmat: "Se vizează favorizarea și promovarea roadelor binelui", dar aceasta nu înseamnă "autentificarea evenimentelor cunoscute".

Massimiliano Menichetti - Cetatea Vaticanului
Papa Francisc a decis să autorizeze pelerinajele în Medjugorje, care de acum înainte vor fi organizate oficial de dieceze și parohii și nu vor mai avea loc doar într-o formă "privată" așa cum s-a întâmplat până acum. Acest lucru a fost anunțat ieri în timpul Liturghiei la sanctuarul parohial, care a devenit o destinație pentru milioane de pelerini, de nunțiul apostolic din Bosnia și Herțegovina, Luigi Pezzuto și de Arhiepiscopul Henryk Hoser, vizitatorul apostolic special al Sfântului Scaun.

Pelerinajele nu autentifică evenimentele cunoscute

Directorul interimar al Biroului de presă al Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre anunț, a precizat că autorizarea papală trebuie să fie însoțită de "grija pentru a preveni interpretarea acestor pelerinaje ca o autentificare a cunoscutelor evenimente care necesită încă să fie examinate de către Biserică. Prin urmare, trebuie evitat ca astfel de pelerinaje să creeze confuzie sau ambiguitate sub aspectul doctrinar. Acest lucru se referă, de asemenea, la păstorii oricărui ordin și grad care intenționează să meargă la Medjugorje și celebrează sau concelebrează acolo într-un mod solemn».

Grijă pastorală

"Având în vedere fluxul considerabil de oameni care merg la Medjugorje și roadele abundente ale harului care au urmat - continuă Gisotti - această prevedere face parte din grija pastorală specială pe care Sfântul Părinte dorea să o acorde realității, destinată favorizării și promovării roadelor bune".

Vizitatorului apostolic, a spus purtătorul de cuvânt, "îi va fi mult mai ușor - în acord cu ierarhia locului -  să stabilească relații cu preoții însărcinați cu organizarea pelerinajelor în Medjugorje, ca persoane sigure și bine pregătite, oferindu-le informații și indicații pentru a putea face aceste pelerinaje cu folos ".

Decizia Pontifului vine la un an după numirea lui Hoser, Arhiepiscop Emerit de la Warszawa-Praga, Polonia, ca "vizitator apostolic special pentru parohia din Medjugorje, pe o perioadă nedeterminată și ad nutum Sanctae Sedis" , care a avut loc la 31 mai 2018.

Atât această numire, cât și anunțul de astăzi nu intră în întrebările doctrinare referitoare la autenticitatea istoriei celor șase vizionari cu privire la ceea ce se întâmplă în Medjugorje începând din iunie 1981, un fenomen care nu a fost încă încheiat. Dintre cei șase vizionari, la acea vreme copiii sau adolescenți, trei susțin că au încă apariții zilnice a "Reginei Păcii", mereu în același timp după-amiaza și oriunde ar fi. Aceștia sunt Vicka (care locuiește în Medjugorje), Marija (care locuiește în Monza) și Ivan (care locuiește în Statele Unite, dar se întoarce adesea acasă). O a patra vizionară, Mirjana, vorbește despre primirea unei apariții în fiecare lună, în a doua zi a lunii, în timp ce pentru ultimii doi băieți din Medjugorje acest lucru se întâmplă o dată pe an.

Medjugorje, credința mariană și decizia păstorului

Autorizarea pelerinajelor este un semn al recunoașterii binelui care se întâmplă în sanctuarul parohial, unde mulți oameni se apropie de sacramente.

Cetatea Vaticanului - Andrea Tornielli
Pentru a înțelege motivele și semnificația profundă a deciziei Papei Francisc de a autoriza pelerinajele la Medjugorje, este util să recitim câteva pasaje ale exhortației apostolice Evangelii gaudium, document care urmărește traseul pontificatului său. În acest text, Papa a reamintit că "în pietatea populară se poate înțelege modul în care credința a fost încorporată într-o cultură și continuă să fie transmisă". Și a reamintit, citând cuvintele din documentul final al conferinței episcopilor latino-americani din Aparecida, că "mersul împreună spre altare și participarea la alte manifestări ale pietății populare, de asemenea, aducerea împreună cu ei a copiilor sau invitarea altor oameni, este în sine un act de evanghelizare ". "Nu constrângem și nici nu pretindem că vom controla această forță misionară!".

Este adevărat că milioane de pelerini în acești ani au avut o experiență semnificativă de credință venind în Medjugorje: aceasta este atestată de cozile lungi la confesionale și de adorațiile euharistice de seară în marea biserică parohială, fără un metru pătrat liber între credincioșii îngenuncheați.

"Cred" că în Medjugorje există har. Nu există nici un dubiu. Există oameni convertiți ", a spus Papa într-un dialog în 2013 cu părintele Alexandre Awi Mello, mariologist și astăzi secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. În acest interviu, transformat într-o carte (Ea este mama mea. Întâlniri cu Maria, Città Nuova), Papa Francisc a avertizat asupra protagonismului vizionarilor și a multiplicării mesajelor și secretelor. Dar nu ignorăm roadele pozitive ale experienței pelerinajelor. În prefața acestei cărți, teologul argentinian Carlos María Galli scria: "Pentru Papa Francis cel mai important lucru este credința mariană a "poporului credincios al lui Dumnezeu", care ne învață să iubim pe Maria dincolo de reflecția teologică. Ca fiu și membru, ca oricare altul, al Poporul lui Dumnezeu, Bergoglio – Papa Francisc - participă la sensus fidei fidelium și se identifică cu pietatea profundă a poporului creștin ".

Tocmai din acest motiv, continuând să studieze fenomenul din Medjugorje și fără să se pronunțe asupra autenticității aparițiilor, Papa intenționa să aibă grijă de cei care se confruntă cu inconveniențele călătoriei pentru a se ruga acolo. Pentru aceasta dorea acolo un trimis al său permanent, un episcop dependent de Sfântul Scaun, care să se ocupe de îngrijirea pastorală a pelerinilor. De aceea s-a decis acum să se depășească ceea ce a fost declarat acum mai bine de douăzeci de ani de către Congregația pentru Doctrina Credinței, care permitea pelerinajele în Medjugorje, dar numai "privat". Acum, eparhiile și parohiile vor putea să organizeze și să ghideze aceste pelerinaje, expresii ale pietății mariane a poporului lui Dumnezeu.

Traducere: ACCSursa:www.medjugorjetuttiigiorni.com