Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anul Credinţei se încheie cu Exortaţia Apostolică „Evangelii gaudium” a Papei Francisc

 
Anul Credinţei se încheie cu Exortaţia Apostolică „Evangelii gaudium” a Papei Francisc
  • 19 Noi 2013
  • 8449
Anul Credinţei a arătat forţa şi dinamismul credinţei prezente în Biserică, a spus preşedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări, mons. Rino Fisichella, la conferinţa de presă de luni de la Sala de Presă a Sfântului Scaun. În cadrul întâlnirii cu jurnaliştii prelatul a prezentat evenimentele care vor avea loc cu ocazia închiderii Anului Credinţei. Un moment central va avea loc duminică, 24 noiembrie, când Papa Francisc va oferi Bisericii Exortaţia Apostolică „Evangelii gaudium”.

Aproximativ 8 milioane şi jumătate de pelerini au venit la Roma la Mormântul Sf. Petru în Anul Credinţei, un an trăit cu mare intensitate de poporul lui Dumnezeu în întreaga lume, după cum a spus mons. Fisichella: „Deseori, obişnuiţi să evidenţiem elementele crizei, uităm să privim şi la multele semne pozitive şi de speranţă care sunt cu adevărat prezente în Biserică”.

Printre semnele de speranţă care au marcat ultimul an, prelatul catolic a evidenţiat numeroasele mărturii ale minorităţilor creştine care suferă şi sunt persecutate, precum şi ora de Adoraţie Euharistică care a avut loc în mod simultan în toate colţurile lumii: „În acel moment Cristos a fost cu adevărat inima lumii! Nu voi putea uita niciodată aceste momente!”

Trei evenimente vor marca închiderea Anului Credinţei deschis de Benedict al XVI-lea şi continuat în armonie spirituală şi pastorală de Papa Francisc.

1. Joi, 21 noiembrie va fi „Ziua pro orantibus” în care Sfântul Părinte va vizita mănăstirea călugăriţelor camaldoleze de pe colina romană Aventino: „Papa se va ruga alături de călugăriţele care, în aceşti ani, şi-au deschis mănăstirea pentru a împărtăşi cu ceilalţi lectio divina şi au deschis cantina săracilor”.

2. Sâmbătă, 23 noiembrie, „Ziua catehumenilor” vor avea loc mărturii ale neofiţilor care în ţări precum Italia şi Franţa au o vârstă medie între 20 şi 40 de ani. În această zi Papa se va întâlni cu 500 de adulţi care se pregătesc să primească sacramentul Botezului şi care provin din 47 de ţări.

3. Duminică, 24 noiembrie, Sărbătoarea Cristos, Regele Universului, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Credinţei în Piaţa Sf. Petru. În cadrul celebrării va fi expusă pentru prima dată urna care conţine fragmente din relicvele apostolului Petru şi va fi oferită Exortaţia Apostolică „Evangelii gaudium” a Papei Francisc unor reprezentanţi de pe cele 5 continente. Exortaţia va fi însă prezentată în mod oficial presei pe 26 noiembrie.

„Iniţial, programul prevedea oferirea Scrisorii Enciclice a Papei Benedict al XVI-lea. Ştim ce s-a întâmplat în luna februarie, apoi în luna martie, iar decizia Papei Francisc a fost aceea de a-şi publica enciclica despre credinţă, Lumen Fidei, în timpul anului. Aşadar, odată cu Exortaţia Apostolică, Anul Credinţei se încheie, însă angajamentul pentru evanghelizare continuă”.

Un al treilea moment important al celebrării de duminică va fi un act de caritate în favoarea populaţiei filipineze afectate de taifunul Haiyan: „Va avea loc o colectă în bani ca semn de participare concretă şi solidară cu cei care împărtăşesc cu noi aceeaşi credinţă şi care au mare nevoie de ajutor”.

Jurnaliştilor care au întrebat dacă creşterea numărului de spovezi înregistrată în ultimele luni se datorează Papei Francisc mai degrabă decât Anului Credinţei, mons. Fisichella le-a răspuns: „Multe persoane mi-au spus: «M-am spovedit pentru că am auzit cuvintele Papei Francisc». Domnul se poate servi şi Anul Credinţei... noi suntem doar intermediari. Harul Domnului este cel care acţionează, iar nerecunoaşterea acestui lucru ar însemna să relativizăm totul”.




Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie