Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Marianna Popieluszko: o sfinţenie care s-a născut din dificultăţile cotidiene

 
Marianna Popieluszko: o sfinţenie care s-a născut din dificultăţile cotidiene
  • 25 Noi 2013
  • 2229
La Suchowa au avut loc funeraliile mamei preotului martirizat de regimul comunist şi beatificat de Biserica Catolică acum 3 ani.

Pe 23 noiembrie au avut loc la Suchowola funeraliile Mariannei Popieluszko, mama fericitului preot martir Jerzy Popielusczko. Sf. Liturghie a fost celebrată în biserica Sf. Petru şi Paul a fost oficiată de mons. Edward Ozorowski, mitropolit de Bialystok. La oficiul liturgic a participat şi card. Kazimierz Nycz alături de oficialităţi poloneze.

„Marianna Popieluszko a luat parte la martiriul fiului său, pr. Jerzy Popieluszko”, a spus arhiepiscopul Ozorowski în predică. Prelatul catolic a subliniat că Marianna le-a oferit tuturor o adevărată mărturie de credinţă, iar exemplul vieţii sale ar trebui să fie un model pentru noi toţi: „credinţa i-a dat puterea să depăşească dificultăţile cotidiene”, a spus arhiepiscopul.

„Dumnezeu era viaţa, forţa şi bucuria ei. Stătea mereu îngenunchiată în faţa Lui. Se ruga mereu rozariul. Când lucrurile deveneau dificile, Marianna mângâia alături de Maria crucea lui Cristos”.

Pentru funeraliile ei Papa Francisc a trimis o scrisoare în care a spus că „sfinţenia oamenilor se naşte din răbdarea în greutăţile cotidiene”.

Marianna Popieluszko şi-a văzut maternitatea desăvârşită în martiriul fiului ei, chiar dacă a suferit alături de el şi s-a încredinţat lui Dumnezeu acceptând crucile mici şi mari pe care viaţa de zi cu zi i le oferea.

Marianna a murit pe 19 noiembrie la vârsta de 93 de ani. Născută pe 1 iunie 1920, s-a căsătorit la 22 de ani şi a avut 5 copii, pr. Jerzy, preot martirizat de regimul comunist, devenind un simbol al rezistenţei în timpul anilor întunecaţi ai regimului totalitar.

În 2006 preşedintele Poloniei i-a oferit Mariannei Crucea cu Steaua Ordinului Renaşterii Poloniei. Figura ei i-a fascinat pe mai mulţi jurnalişti şi scriitori care i-au dedicat numeroase publicaţii.

Cu siguranţă însă, nu a fost uşor să-şi vadă fiul ucis la doar 37 de ani. La funeraliile fiului au participat mai mult de 400 de mii de persoane. În aceşti ani 17 milioane de persoane au vizitat mormântul fiului ei, iar în fiecare an pe 19 octombrie are loc o veghe de rugăciune de 24 de ore în amintirea lui. Erou naţional polonez, Jerszy Popieluszko a fost recunoscut de Biserica Catolică ca martir şi a fost beatificat în 2010 la Varşovia.

Traducere: Andrei HrișmanSursa:zenit.org