Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Eutanasia reduce omul la un lucru și la un cost

 
Eutanasia reduce omul la un lucru și la un cost
  • 02 Sep 2019
  • 1781

Luni, 2 septembrie a.c., Sfântul Părinte a primit în audiență un grup de aproximativ 150 de medici din Asociația Italiană de Oncologie Medicală și mai mulți bolnavi de cancer îngrijiți de membrii asociației. ”Alegerea de a participa împreună – medici și pacienți - la această întâlnire”, a remarcat pontiful în discursul său, stând așezați unii alături de ceilalți, reprezintă un mesaj forte și un semn elocvent nu doar pentru domeniul sănătății, dar pentru întreaga societate, chemată să se reînnoiască într-un stil solidar și fratern”.

Sfântul Părinte a îndemnat medicii ca alături de ”oncologia de precizie”, care urmărește ”cea mai bună cură pentru fiecare bolnav”, să pună întotdeauna ”oncologia milostivirii”, pentru ca atenția să fie îndreptată nu doar spre boală, ci spre cel bolnav și trăsăturile lui, spre modul în care reacționează la medicamente, la informațiile cele mai dureroase și la suferința trupească. ”Oncologia de acest fel merge dincolo de aplicarea unui protocol și arată o folosire a tehnologiei care se pune în serviciul persoanelor”.

În realitate, a remarcat pontiful, ”tehnologia nu este în serviciul omului când îl reduce la un lucru, când face deosebire între cel care merită să fie îngrijit și cel care nu merită, pentru că este considerat numai o povară”.

Papa Francisc: «Practica eutanasiei, care a devenit legală în diferite țări, numai în aparență își propune să susțină libertatea personală; în realitate, aceasta se bazează pe o viziune utilitaristă a persoanei, care devine inutilă sau poate să fie redusă la un cost de susținut, dacă din punct de vedere medical nu are speranțe de ameliorare sau nu poate fi evitată durerea. (...) Dacă se alege moartea, problemele într-un anumit sens sunt rezolvate, dar câtă amărăciune în spatele acestui raționament și ce refuz al speranței comportă alegerea de a renunța la toate și de a rupe orice legătură!»

Serviciul îndeplinit de Asociația Italiană de Oncologie Medicală, a încheiat papa Francisc, devine, în această optică, ”o activitate de sensibilizare a unei societăți puțin conștientă și uneori distrată”. ”Vă invit să aveți mereu în gând exemplul lui Isus”, a mai spus pontiful. ”El să-i inspire pe cei bolnavi și să-i ajute să găsească tăria de a nu întrerupe legăturile de iubire, de a oferi suferințele pentru frați și de a menține vie prietenia cu Dumnezeu”. Isus ”să-i inspire pe medici – El care, într-un anume fel, s-a declarat colegul vostru, ca medic trimis de Tatăl pentru vindecare omenirii – ca să caute întotdeauna binele celorlalți, să se dăruiască cu generozitate și să lupte pentru o lume mai solidară”.

 Sursa:vaticannews.va/ro