Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

S-a sfințit o nouă barcă a lui Cristos, în duminica «Pescuirii minunate»: biserica „Sf. Petru şi Pavel" din Beclean

 
S-a sfințit o nouă barcă a lui Cristos, în duminica «Pescuirii minunate»: biserica „Sf. Petru şi Pavel" din Beclean
  • 23 Sep 2019
  • 1212

Duminică, 22 septembrie 2019 – în Duminica „Pescuirii minunate”, a fost binecuvântată şi sfinţită, de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, biserica „Sfinții Petru și Pavel” din Beclean a Parohiei greco-catolice păstorită de pr. Felician Neagoș, protopop de Beclean și administrator parohial, alături de care se află pr. Alin Cîndea, vicar parohial.

Ziua sfinţirii acestei biserici a sosit, încă anul centenar al Marii Uniri (început la 1 dec. 1918) şi la scurt timp după momentul beatificării Episcopilor greco-catolici martiri, astfel încât prezenţa Arhiereului Iuliu Hossu, fericitul episcop martir, acum a fost şi fizică, prin moaştele sale aşezate în masa Sf. Altar, sau cele expuse spre venerare.

Cu mare bucurie, pr. Felician Neagoş l-a întâmpinat, la orele dimineţii, pe PS Florentin, mai ales pentru că a venit să împlinească şi să încununeze frumoasa lucrare începută în urmă cu 19 ani: „Binecuvântat este cel ce vine să aducă credință, liniște, pace, și binecuvântare, binecuvântat este cel ce vine să întărească pe frații săi” a fost salutul pr. Neagoş, „binecuvântat este cel ce aduce din partea Domnului har și bucurie și sfinţire pentru acest locaș nou, pentru care ne bucurăm cu toții din toată inima”.

Răspunzând, PS Florentin şi-a exprimat bucuria, mai ales pentru că în această zi, „Dumnezeu Atotputernic va coborî printre oameni şi, la fel ca Solomon după ce s-a așezat chivotul în Templul lui Dumnezeu, ne întrebăm și noi, astăzi, cum este posibil ca Dumnezeu să locuiască printre oameni? Iată că El, Dumnezeu, a dorit să îmbrace haina noastră umană și să locuiască printre noi. Pentru că a murit pentru păcatele noastre să ne poată pe toți cuprinde, de la înălțimea Crucii, în Învierea Sa binecuvântată”.

Întâmpinarea Ierarhului a fost un impresionant moment sărbătoresc, prin numărul mare al preoţilor, prin mulţimea credincioşilor şi, mai ales datorită copiilor parohiei, o parte dintre ei cercetaşi ai munţilor – cercetăşia fiind la Beclean o veche tradiţie. Copiii, în număr de 60, s-au înşirat de-a lungul aleii din curtea bisericii cu trandafiri albi în mâini fiecare a oferit Păstorului eparhiei câte o floare, primind în schimb binecuvântare.

Ceremonia sfinţirii sfântului locaş (sfinţirea exteriorului, apoi a mesei Sf. Altar şi a interiorului bisericii), a fost urmată de Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei.

Au participat preoţi vicari şi protopopi, preoţi parohi – în jur de peste 40 de preoţi s-au unit în rugăciune şi bucurie, împreună şi cu studenţi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. Au fost prezenţi şi părinţi şi călugări ai Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” împreună cu superiorul lor provincial. Şi reprezentanţii oficialităţilor s-au aflat în biserică, fiind dealtfel remarcată de către pr. Neagoş buna colaborare care a existat cu Primăria din Beclean, cu Consiliul local, cu alte autorităţi. De asemenea, au fost de faţă, în semn de comuniune, doi preoţi ortodocşi şi un pastor reformat.

Cuvântul de învăţătură al Ierarhului a evocat mai întâi semnificaţia momentului sfinţitii bisericii, care cuprinde și binecuvântarea și sfinţirea mesei altarului: „Masa se spală, apoi se unge cu apa de trandafiri de bună mireasmă spirituală și, în final, se unge spre sfințire cu sfântul și marele mir. Ne gândim la Sacramentul Botezului pe care l-am primit fiecare dintre noi”.

Putem spune că „această sfinţire este bucuria Botezului, poate în primul rând pentru preoții ostenitori care-și văd acum «copilul» (acest sfânt locaş) botezat, spălat cu apă și uns cu mirul cel sfinţit. Pentru că acest copil a devenit și masă a Cinei de pe urmă, și Mormânt și Înviere pentru noi toți; pentru că el este suportul, leagănul și masa pe care Cristos va coborî la ceasul rânduit. El este leagănul pe care se va așeza Cristos, este masa euharistică la care suntem cu toții invitați și încredințați, întăriți, este și mormântul din care El a Înviat triumfător, înviindu-ne spiritual pe fiecare dintre noi”.

„Bucuria acestei comunități, bucuria preoților, este și bucuria noastră pentru că, iată, în această lună putem să sfințim al treilea locaș de cult, și, mai sunt încă două pregătite pe Valea Someșului, pe care cu voia Bunului Dumnezeu sperăm să le aducem spre sfințire, spre binecuvântare, spre bucuria credincioșilor și a lui Dumnezeu, care, cu fiecare biserică binecuvântată, are o nouă casă aici, pe pământ, un nou locaș. Dar nu este numai casa lui, este și casa noastră”.

Este casa noastră pentru că, „venim aici ori de câte ori dorim să ne schimbăm, să ne schimbăm de gândurile lumii, să ne schimbăm sufletul, să ne mărturisim păcatele și să primim dezlegarea binecuvântată, pentru a continua drumul nostru de credință pe pământ”.

Preasfinţia Sa a continuat cu meditarea evangheliei, spunând: „credința este și subiectul evangheliei de astăzi, numită «a pescuirii minunate» (Lc 5,1-11), în care, tocmai pescarul este cel pescuit la această pescuire, el este cel care, din pescar de pești va deveni pescar de oameni. Este Petru, apostolul pe care Cristos a dorit să întemeieze Biserica Sa”.

„Mai întâi îl vedem pe Cristos pe malul mării, învăţând pe cei care erau alături de El şi apoi, dintre multele bărci care erau pe malul mării Ghenizaretului, Isus alege una, este barca lui Petru. Din această barcă Isus va învăţa. Este semnificativ faptul că, în continuare, întreaga acţiune se petrece într-o barcă. Convertirea lui Petru se petrece într-o barcă. Barca în care Isus urcă, propovăduiește și apoi rămâne pentru a face acea frumoasă minune (va umple mrejele de peşte) și tot în această barcă va primi căința lui Petru, conferindu-i și misiunea de «pescar de oameni».

Barca este simbolul Bisericii. Iată de ce, providențial, Bunul Dumnezeu a dorit ca astăzi să ascultăm această evanghelie în care barca este pe prim-plan, este locul atâtor acțiuni, binecuvântări, este și locul Cuvântului lui Dumnezeu, locul miracolului şi al misiunii”.

„Barca Bisericii este semnul Bisericii care și acum se află pe valurile tulburate ale mării lumii acesteia, este barca lui Petru în care se află Cristos. Este barca tuturor creștinilor, care merge înainte, nu datorită iscusinței pescarilor, ci datorită Aceluia care a promis că va fi cu ai Săi până la sfârșitul veacurilor (cf. Mt 28,20). Și astăzi El conduce barca, dar cu o singură condiție: ca aceia care sunt puși la cârmă, conducătorii vizibili, să asculte cuvântul Său”.

PS Florentin a arătat cum, continuând firul evangheliei, Isus l-a îndemnat pe Petru să «mâne în adânc», să meargă spre profunzimea sufletului uman, „să vadă viaţa profundă, spirituală, la care cu toţii suntem chemaţi”. Apoi, a vorbit despre încrederea în Dumnezeu şi ascultarea cuvântului Său, la care suntem cu toţii chemaţi, „pentru că această încredere dobândeşte şi miracolul”.  

Mergând mai departe, omul, conştientizând că se află în faţa lui Dumnezeu, îşi vede întâi petele, păcatele. Înainte de „a intra în comuniune cu Lumina însăşi, cu Izvorul luminii, cu Dumnezeu”, Petru spune: „du-Te de la mine, căci sunt om păcătos!”. Isus, însă, îi spune: „nu te teme!” şi apoi îi conferă misiunea, să fie pescar de oameni, să meargă să arate oamenilor drumul spre Dumnezeu. Petru va fi cel care va continua misiunea lui Cristos alături de fraţii săi, apostolii.

Şi, după ce au coborât din barcă, ei au lăsat totul şi I-au urmat lui Cristos. „Au înţeles că pescuirea minunată nu se datorase înţelepciunii lor, nici undiţelor sau mrejelor lor, ci s-a datorat numai cuvântului lui Cristos, al Învăţătorului. În faţa Învăţătorului şi al cuvântului Său toate celelalte îşi pierd rostul. Înţeleg că Izvorul vieţii cu adevărat este doar Cristos, Domnul şi Învăţătorul prin excelenţă”.

Astfel, „evanghelia acestei duminici, evanghelia credinţei, ne invită să intrăm şi noi în barcă (în biserică), în barca lui Petru, să primim cuvântul de învăţătură al Domnului şi să ne hrănim cu hrana din abundenţă, cu acel «Peşte minunat» (Trupul şi Sângele lui Isus) pe care ni-l oferă, Dumnezeu Tatăl, aici, pe masa Sf. Altar”.  

Cum se obişnuieşte, după Sf. Liturghie s-au adus mulţumiri şi s-au oferit daruri, cel mai preţios dar fiind un mic relicvariu cu moaştele Fericitului episcop Iuliu Hossu, care au fost oferit de către PS Florentin pentru a rămâne în această biserică spre venerare, pe lângă moaştele sigilate în masa sf. altar.

În cuvântul său, pr. protopop Felician a mulţumit tuturor donatorilor şi binefăcătorilor care au făcut posibilă construirea bisericii, în mod particular Asociației Œuvre d'Orient și Asociației Saint Etienne condusă de pr. Michel Claeys, cea din urmă contribuind cu peste jumătate din valoare totală a lucrărilor.

Cum era notat şi în Hrisovul citit la momentul rânduit de către pr. Alin Cîndea, Parohia Beclean a  funcționat, între 1990-1996, într-o mică capelă în casa de cultură a oraşului.

Încă la ieşirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, s-a dorit mult edificarea unei biserici la Beclean. Primii paşi ai parohiei reînfiinţată după 1990 s-au făcut cu prezenţa unor preoţi ai catacombelor: pr. Neagoş i-a amintit pe Mons. Zăgrean Grigore și pr. Crișan Gheorghe. A urmat pr. Morar din Cluj și apoi pr. Felecan Aurel. Din 1994 a venit pr. Felician Neagoș, care a rămas până în prezent ridicând sfântul locaş, şi astfel, împlinind visul celor ce i-au precedat şi al multor credincioşi dintre care unii au trecut la ceruri. „Cu siguranţă ei se bucură acum de privirea martirilor şi se bucură împreună cu noi de aceste clipe”, a spus pr. protopop, mulţumind tuturor care i-au fost alături şi, în mod special mulţumind pr. vicar parohial Alin Cîndea.

Preasfinţia Sa Florentin a decernat în continuare câteva diplome „Fericitul Cardinal in pectore „Iuliu Hossu” – Episcop de Cluj-Gherla Martir pentru credinţă”, împreună cu alte daruri, principalilor binefăcători: d-lui Nicolae Moldovan, Primar al oraşului Beclean, d-lui Mathe Ștefan, viceprimar al oraşului Beclean, Consiliului Parohial al Parohiei „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Beclean, pr. Antoine Devienne din Franța, prezent la eveniment, şi, o altă diplomă a fost transmisă principalului donator, pr. Michel Claeys din Franţa.

În semn de mulţumire şi recunoştinţă, aceleaşi diplome au fost oferite pr. Felician Neagoş şi pr. Alin Cîndea. A fost şi momentul înmânării moaştelor din osemintele fericitului Episcop Iuliu Hossu, acestea fiind însoţite de atestatul de autentificare semnat de părintele postulator, şi, împreună cu acestea, PS Florentin a oferit Parohiei din Beclean o cruce de binecuvântare pt. masa Altarului.

Pentru activitatea deosebită în cadrul Protopopiatului Beclean a fost înmânată pr. Felician şi medalia imprimată cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Francisc în România. Totodată, soţiile preoţilor comunităţii, d-na Sanda Felicia Neagoş şi d-na Ana-Maria Cîndea, au primit din partea Păstorului eparhiei câte un şirag de perle al Rozariului, de la Sfântul Părinte de la Roma. Un dar a fost oferit apoi Preasfinţiei Sale Florentin din partea Parohiei Beclean: o frumoasă icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

În continuare, pr. Alin Cîndea, în numele credincioşilor a oferit un cadou şi pr. Felician Neagoş la aniversarea zilei sale de naştere (în 23 septembrie).  Toţi credincioşii au fost apoi invitaţi la o agapă fraternă în curtea bisericii.

În încheiere, PS Florentin a mulţumit lui Dumnezeu „pentru această sfântă casă în care El va rămâne”, a reamintit valoarea și importanța rugăciunii, precum și valoarea fiecărui efort pe care l-au realizat toți cei care au contribuit la ridicarea acestei biserici.

Preasfinţia Sa a îndemnat: „Cristos va rămâne prezent aici dar vă rog să nu-L lăsați singur. El este prezent, și noi să fim prezenți cu toții, și ușa acestei biserici să rămână deschisă pentru toți!”.Sursa:www.eparhiaclujgherla.ro