Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Contemplând-o pe Mama noastră neprihănită, să recunoaştem vocaţia noastră cea mai profundă

 
Contemplând-o pe Mama noastră neprihănită, să recunoaştem  vocaţia noastră cea mai profundă
  • 09 Dec 2013
  • 5011
Duminică, 8 decembrie 2013, zeci de mii de persoane au participat în Piaţa Sfântul Petru la rugăciunea mariană „Angelus” alături de Papa Francisc. În cuvântul său Sfântul Părinte ne-a invitat să o contemplăm pe Fecioara Maria, Mama noastră neprihănită pentru a ne recunoaşte destinul nostru cel mai adevărat și vocaţia cea mai profundă:

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Această a doua duminică din Advent (în ritul latin) cade în ziua sărbătorii Neprihănitei Zămisliri a Mariei şi atunci privirea noastră este atrasă de frumuseţea Mamei lui Isus, Mama noastră! Cu mare bucurie Biserica o contemplă "plină de har" (Lc 1,28) şi începând cu aceste cuvinte o salutăm cu toţii împreună: "plină de har". De trei ori să spunem: "Plină de har!" Cu toţii: Plină de har! Plină de har! Plină de har! Şi aşa a privit-o Dumnezeu încă din prima clipă în planul său de iubire. A privit-o frumoasă, plină de har. Este frumoasă Mama noastră! Maria ne susţine pe drumul nostru spre Crăciun, pentru că ne învaţă cum să trăim acest timp al Adventului în aşteptarea Domnului. Pentru că acest timp al Adventului este o aşteptare a Domnului, care ne va vizita pe toţi în sărbătoare, dar şi pe fiecare în inima noastră. Domnul vine! Să-l aşteptăm!

Evanghelia sfântului Luca ne-o prezintă pe Maria, o tânără din Nazaret, localitate mică din Galileea, la periferia imperiului roman şi la periferia Israelului. Un sătuc. Şi totuşi asupra ei, acea tânără din acel sătuc îndepărtat, asupra ei s-a aşezat privirea Domnului, care a ales-o dinainte pentru a fi mamă a Fiului său. În vederea acestei maternităţi, Maria a fost ferită de păcatul strămoşesc, adică de acea fractură în comuniunea cu Dumnezeu, cu alţii şi cu creaţia care răneşte în profunzime orice fiinţă umană. Însă această fractură a fost vindecată cu anticipaţie în Mama celui care a venit să ne elibereze din sclavia păcatului. Neprihănita este înscrisă în planul lui Dumnezeu; este rod al iubirii lui Dumnezeu care mântuieşte lumea.

Şi sfânta Fecioară Maria nu s-a îndepărtat niciodată de acea iubire: toată viaţa sa, toată fiinţa sa este un "da" spus acelei iubiri, este un "da" spus lui Dumnezeu. Dar n-a fost desigur uşor pentru ea! Atunci când îngerul o numeşte "plină de har" (Lc 1,28), ea rămâne "foarte tulburată", pentru că în umilinţa sa se simte un nimic în faţa lui Dumnezeu. Îngerul o întăreşte: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei zămisli un fiu... şi-l vei numi Isus" (v. 30). Această veste o tulbură şi mai mult, şi pentru că încă nu era căsătorită cu Iosif; însă îngerul adaugă: "Spiritul Sfânt va veni asupra ta... de aceea, sfântul care se va naşte va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (v. 35). Maria ascultă, se supune în interior şi răspunde: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (v. 38).

Misterul acestei tinere din Nazaret, care este în inima lui Dumnezeu, nu ne este străin. Nu e ea acolo, iar noi aici. Nu, suntem în legătură. De fapt, Dumnezeu îşi aşază privirea sa de iubire asupra fiecărui bărbat şi a fiecărei femei! Cu nume şi prenume. Privirea sa de iubire este asupra fiecăruia dintre noi. Apostolul Paul afirmă că "ne-a ales înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinţi şi neprihăniţi" (Ef 1,4). Şi noi, dintotdeauna, am fost aleşi de Dumnezeu pentru a trăi o viaţă sfântă, liberă de păcat. Este un proiect de iubire pe care Dumnezeu îl reînnoieşte de fiecare dată când noi ne apropiem de el, în special în sacramente.

Aşadar, în această sărbătoare, contemplând-o pe Mama noastră neprihănită, frumoasă, să recunoaştem şi destinul nostru cel mai adevărat, vocaţia noastră cea mai profundă: a fi iubiţi, a fi transformaţi de iubire, a fi transformaţi de frumuseţea lui Dumnezeu. Să privim la ea, Mama noastră, şi să ne lăsăm conduşi de ea pentru a învăţa să fim mai umili, şi chiar mai curajoşi în urmarea cuvântului lui Dumnezeu; pentru a primi îmbrăţişarea tandră a Fiului său Isus, o îmbrăţişare care ne dă viaţă, speranţă şi pace.

                                         
După Angelus

Astăzi după-amiază, urmând o veche tradiţie, voi merge în Piaţa Spaniei pentru a mă ruga la picioarele monumentului închinat Neprihănitei. Vă cer să vă uniţi spiritual cu mine în acest pelerinaj, care este un act de devoţiune filială faţă de Maria, pentru a-i încredinţa oraşul Roma, Biserica şi întreaga omenire. La întoarcere mă voi opri un moment la Santa Maria Maggiore pentru a o saluta cu rugăciunea pe Salus Populi Romani şi ca să mă rog pentru voi toţi, pentru toţi romanii.

Tuturor vă doresc duminică frumoasă şi sărbătoare frumoasă a Mamei noastre. Poftă bună şi pe curând.


Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro