Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Philippe Barbarin a fost achitat de Curtea de Apel din Lyon: nu l-a acoperit pe preotul pedofil

 
Cardinalul Philippe Barbarin a fost achitat de Curtea de Apel din Lyon: nu l-a acoperit pe preotul pedofil
  • 31 Ian 2020
  • 1372

Cardinalul Philippe Barbarin a fost acuzat că ar fi acoperit un preot pedofil. Chiar dacă a afirmat de la început că este nevinovat, unii cetățeni francezi i-au cerut demisia printr-o petiție care a strâns o sută de mii de semnături. Condamnat în prima instanță la șase luni pentru „denunțare omisă”, Card. Barbarin și-a prezentat Papei Francisc în data de 19 martie 2019 demisia din funcția de Arhiepiscop de Lyon. Sfântul Părinte nu i-a acceptat demisia. „Prezumția de nevinovăție este un principiu juridic fundamental și trebuie întotdeauna respectat”. Papa i-a respectat însă alegerea de a se „retrage” din dieceză pe durata procesului. În data de 30 ianuarie 2020, Curtea de Apel din Lyon a dat verdictul: după patru ani de acuzații și proceduri judiciare, Cardinalul Barbarin a fost achitat.

Philippe Barbarin a devenit Arhiepiscop de Lyon în anul 2002. O victimă a denunțat Arhiepiscopului  abuzurile preotului Bernard Preynat (abuzuri comise între anii 1986-1991) în anul 2014. Câteva luni mai târziu, în 2015, Barbarin l-a suspendat și privat pe preot de orice misiune. A declarat Cardinalul: „Niciodată - repet: niciodată nu am încercat să ascund sau să acopăr aceste fapte oribile”.

După decizia Curții de Apel, Cardinalul Barbarin și-a încredințat din nou misiunea în mâinile Sfântului Părinte care, în conformitate cu declarația purtătorului de cuvânt al Sfântului Scaun, va comunica în timp util propria decizie.

Cu toate acestea, este posibil ca măsura judiciară să nu se fi încheiat. O asociație a anunțat deja că va face recurs la Curtea de Casație în cazul în care Cardinalul va fi achitat. Între timp Bernard Preynat a fost supus unui proces canonic și a fost demis din preoție în vara trecută. Fostul preot riscă o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin opt ani. Verdictul va fi dat pe martie 2020.

 

Traducere: Liviu UrsuSursa:https://roma.corriere.it/