Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc se roagă pentru pace în familii, în acest moment dificil

 
Papa Francisc se roagă pentru pace în familii, în acest moment dificil
  • 14 Mar 2020
  • 2394

În cea de-a şasea Sfântă Liturghie transmisă în modalitate streaming, din Capela Casei "Sfânta Marta", papa Francisc a continuat să se roage pentru bolnavii de Covid-19, adresând un gând deosebit familiilor, în special persoanelor cu dizabilităţi. Iată cuvintele pontifului de la începutul celebrării:

Papa Francisc: «Continuăm să ne rugăm pentru persoanele bolnave, în contextul acestei pandemii. Azi, aş dori să cer o rugăciune specială pentru familii, pentru familiile care, peste noapte, au fost nevoite să rămână cu copiii acasă, deoarece şcolile sunt închise din cauza măsurilor de siguranţă, trebuind să gestioneze o situaţie dificilă; să o gestioneze bine, cu seninătate şi cu voie bună.

În mod deosebit, mă gândesc la familiile în care sunt persoane cu dizabilităţi. Centrele de zi pentru persoanele cu handicap sunt închise, iar persoana cu dizabilităţi trebuie să rămână în familie. Să ne rugăm pentru familii astfel încât acestea să nu piardă pacea în acest moment, reuşind să meargă mai departe cu forţă şi bucurie.»

În omilie, papa Francisc comentează Evanghelia fiului risipitor şi a tatălui milostiv, propusă de liturgia zilei (Lc 15,1-3, 11-32). Vă propunem spre lectură textul omiliei, potrivit unei transcrieri de lucru a colegilor de la redacţia în limba italiană.

Papa Francisc: «De multe ori am auzit acest pasaj din Evanghelie. Isus spune această parabolă într-un context special: toţi vameşii şi păcătoşii s-au apropiat de Isus pentru a-l asculta. Fariseii şi cărturarii murmurau spunând: "Acesta îi primeşte pe păcătoşi şi mănâncă cu ei". Iar Isus le răspunde prin parabola Fiului risipitor. Ce spun oamenii? Lumea, cei păcătoşi se apropie în tăcere; nu ştiu ce să spună, însă prezenţa lor spune multe, exprimă mai ales dorinţa de a-l asculta. Însă, ce spun învăţătorii legii? Ei critică, murmură – după cum relatează Evanghelia – încercând să anuleze autoritatea avută de Isus asupra oamenilor. Marea acuzaţie este aceasta: "Mănâncă cu păcătoşii; este unul impur".

Atunci, parabola este cumva explicaţia acestei drame, a acestei probleme. Care este nevoia oamenilor? Lumea are nevoie de mântuire. Lumea nu ştie să distingă bine, din punct de vedere intelectual. [Oamenii spun]: "Am nevoie să-l găsesc pe Domnul meu care să mă umple"; omul simplu are nevoie să fie ajutat să meargă mai departe în viaţă. Simte această nevoie. Ceilalţi, învăţătorii legii, se simt autosuficienţi, [gândind]: "Noi am mers la universitate, am făcut un doctorat; chiar două doctorate. Cunosc legea mult prea bine; chiar mai mult: cunosc toate, toate explicaţiile, toate comportamentele specifice fiecărui caz". Se simt autosuficienţi, şi-i dispreţuiesc pe păcătoşi; au dispreţ faţă de păcătoşi.

Dar ce spune parabola? Fiul îi spune Tatălui: "Dă-mi banii şi plec". Tată îi dă, dar nu spune nimic pentru că este tată; poate că şi-a amintit de vreo năzbâtie făcută la rândul lui în anii tinereţii; cert este că nu-i spune nimic fiului. Este un tată care ştie să sufere în tăcere. Un tată care priveşte în perspectivă. Un tată care ştie să lase la o parte momentele dificile, care se face că nu vede comportamentul greşit al fiului. Însă, celălalt fiu îi reproşează tatălui că a fost injust.

Care sunt sentimentele personajelor din parabolă? Fiul risipitor simte nevoia de a vedea lumea, de a ieşi, de a pleca de acasă unde se simte, poate, ca într-o închisoare şi are îndrăzneala de a-i spune tatălui: "Dă-mi ceea ce mi se cuvine". Simte curaj, forţă. Ce simte tatăl? Tatăl simte durere, bunătate şi multă iubire. Apoi, când fiul risipitor îşi vine în fire şi decide să se întoarcă la tatăl, găseşte un tată care-l aşteaptă, care-l vede de departe; un tată care are răbdare cu timpii fiului.»

Referindu-se la fiul mai mare, despre care Evanghelia spune că "s-a mâniat", pontiful a explicat că acesta – deşi îşi îndeplinea îndatoririle – nu înţelegea semnificaţia unei autentice relaţii de iubire cu tatăl.

La finalul omiliei, revenind la cheia de lectură a parabolei fiului risipitor, papa Francisc a evidenţiat răspunsul dat de Isus acelora care-l criticau pentru că le permitea păcătoşilor să-l însoţească. Totodată, pontiful ne îndeamnă să cerem harul de a înţelege importanţa unei relaţii autentice cu Dumnezeu, a unei relaţii autentice de iubire, respect şi încredere care ar trebui să caracterizeze relaţia dintre un tată şi un fiu.Sursa:vaticannews.va/ro

Știri din aceeași categorie