Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Venezuela. Va fi declarat Fericit Iosif Grigore Hernandez Cisneros, "medicul săracilor" (1864- 1919)

 
Venezuela. Va fi declarat Fericit Iosif Grigore Hernandez Cisneros, "medicul săracilor" (1864- 1919)
  • 23 Iun 2020
  • 701

La 19 iunie, papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să promulge decretul privind beatificarea medicului venezuelan Hernandez Cisneros. Minunea atribuită mijlocirii lui se referă la o adolescentă de 13 ani, Yaxuri Ortega, care a supravieţuit, în 2017, unei împuşcături în cap.  

"Doctorul Hernández" – se citeşte în nota de presă a episcopatului din Venezuela – "s-a distins prin slujirea celor mai săraci şi a tuturor acelora care aveau nevoie de ajutor; a fost un excelent profesionist în domeniul medical, un om de ştiinţă, un gânditor şi, mai ales, un fervent credincios în Dumnezeu căruia îi atribuia înţelepciunea şi performanţele sale profesionale şi umane ". "Formator al mai multor generaţii de medici care i-au urmat exemplul, cunoscător lucid al realităţii venezuelane, nu s-a oprit niciodată în faţa provocărilor, oricât de dificile ar fi fost, ci  le-a unit mereu cu vocaţia sa de slujitor al lui Dumnezeu" – scrie mons. Ayala, explicând că, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus, anunţul beatificării sale reprezintă un instrument de "consolidare a speranţei" care va ajuta Venezuela" să "depăşească această situaţie de privaţiune şi dificultăţi cu care se confruntă populaţia, în special cei mai săraci şi mai marginalizaţi".

Iosif Grigore Hernández Cisneros s-a născut la 26 octombrie 1864 la Isnotú, în statul andin Trujillo, fiind primul dintre şase fraţi. A absolvit medicina la Caracas şi şi-a continuat studiile la Paris, Berlin, Madrid şi New York. Devenind profesor universitar, a introdus utilizarea microscopului în ţară şi a fondat catedra de Bacteriologie a Universităţii din Caracas. Şi-a trăit profesia ca pe o misiune, dedicându-se mai ales celor mai nevoiaşi, cărora le-a dat deseori gratuit medicamente, cumpărate cu banii săi. Credinţa sa puternică l-a făcut să intre, în 1908, în mănăstirea cisterciană din Farneta, în provincia italiană Lucca, pentru că dorea să devină călugăr.

Revenind în Venezuela din motive de sănătate, s-a întors în Italia câţiva ani mai târziu, pentru a studia teologia la Colegiul Pontifical Latino-American Pius din Roma. Din nou bolnav, alege să devină terţiar franciscan. În timpul epidemiei de febră spaniolă, el şi-a însoţit şi tratat bolnavii cu totală dăruirea. La 29 iunie 1919, a fost lovit de o maşină, în timp ce mergea la o farmacie din Caracas pentru a cumpăra medicamente pentru un pacient în vârstă. Avea să moară la spital, la scurt timp, invocând-o pe Preasfânta Fecioară Maria.Sursa:vaticannews.va/ro