Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc, jurnaliștilor catolici: Fiți uniți în credință și tari în fața modelor culturale

 
Papa Francisc, jurnaliștilor catolici: Fiți uniți în credință și tari în fața modelor culturale
  • 02 Iul 2020
  • 1693

 

Pentru prima dată în istoria ei, ”Asociația Presei Catolice” (Catholic Press Association) organizează on-line tradiționala conferință anuală. Lucrările conferinței se desfășoară în zilele 30 iunie – 2 iulie 2020, iar tema generală urmărește să promoveze spiritul de unitate și comuniune, pus la încercare de restricțiile pandemiei de Covid-19. Papa îndeamnă participanții să fie ”uniți în credință și tari în fața modelor culturale fugitive care nu au parfumul adevărului evanghelic”.

”Biserica a celebrat ieri solemnitatea apostolilor Petru și Pavel. Fie ca spiritul de comuniune cu episcopul Romei, care întotdeauna a fost un semn distinctiv al presei catolice în țările voastre, să vă păstreze pe voi toți uniți în credință și tari în fața modelor culturale fugitive care nu au parfumul adevărului evanghelic”: scrie papa Francisc într-un mesaj transmis astăzi participanților la ”Catholic Media Conference”, organizată on-line în zilele 30 iunie – 2 iulie 2020 de Asociația Presei Catolice.

Organizate pentru prima dată exclusiv on-line în istoria asociației, lucrările Conferinței au ca temă ”Together While Apart” (Uniți pe timpul distanțării). În acest fel, a remarcat papa în mesajul său, ”se exprimă de o manieră elocventă simțul uniunii care, paradoxal, a ieșit la iveală din experiența distanțării sociale impuse de pandemie”. Pontiful a făcut referință la Mesajul pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale de anul trecut, în care subliniază capacitatea comunicațiilor de a-i face pe oameni să se simtă ”mădulare unii altora” (cf. Efeseni 4,35), chemați să trăiască în comuniune în cadrul unei rețele de relații ce continuă să se extindă. ”Un adevăr pe care, din cauza pandemiei”, scrie papa Francisc, ”cu toții l-am apreciat din ce în ce mai mult”. ”Experiența din ultimele luni”, se mai notează în mesaj, ”a dovedit cât de esențială este misiunea mass-media pentru a ține unite persoanele, scurtând distanțele, furnizând informațiile necesare și deschizând mințile și inimile la adevăr”.

”Într-o epocă marcată de conflicte și polarizări, de care nici comunitatea catolică nu pare să fie imună”, spune mai departe papa Francisc, ”avem nevoie de media capabile să construiască punți, să apere viața și să abată zidurile – vizibile sau invizibile – care împiedică dialogul sincer și adevărata comunicare între persoane și comunități”.

”Avem nevoie de media”, se afirmă în mesaj, ”care să ajute persoanele, mai ales pe tineri, să deosebească binele de rău, să elaboreze judecăți corecte, bazate pe o prezentare clară și imparțială a faptelor, să înțeleagă importanța de a se angaja pentru dreptate, concordie socială și respect pentru Casa comună. Avem nevoie de bărbați și femei de principiu care să protejeze comunicarea de tot ceea ce ar putea să o distorsioneze sau să o plieze după alte scopuri”.

Papa cere participanților la conferința Asociației Presei Catolice să fie ”uniți și semn de unitate chiar și între ei. Mass-media pot fi mari sau mici, dar în Biserică nu acestea sunt categoriile care contează. În Biserică, toți am fost botezați în unicul Spirit și am devenit mădulare ale unui singur Trup (cf. 1 Corinteni 12,13)”.

Din moment ce ”comunicarea nu este doar o chestiune de competență profesională”, care oricum nu trebuie să lipsească, papa spune că ”adevăratul comunicator se dedică cu toată ființa sa bunăstării celorlalți, la orice nivel, de la viața fiecărui individ până la viața întregii familii umane. (...) Orice comunicare are izvorul său ultim în viața lui Dumnezeu unul și întreit, care împarte cu noi bogăția vieții sale divine și ne cere să comunicăm, la rândul nostru, această comoară celorlalți, uniți în serviciul adevărului său”.

Amintind că Biserica a celebrat ieri solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul, papa și-a exprimat urarea ca ”spiritul de comuniune cu episcopul Romei, care întotdeauna a fost un semn distinctiv al presei catolice în țările voastre, să vă păstreze pe voi toți uniți în credință și tari în fața modelor culturale fugitive care nu au parfumul adevărului evanghelic. Să continuăm a ne ruga împreună pentru reconciliere și pace în lume”.



Sursa:vaticannews.va/ro