Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa priveşte înspre Coreea, frontiera convertirii

 
 Papa priveşte înspre Coreea, frontiera convertirii
  • 27 Ian 2014
  • 3876
de Giorgio Bernardelli

Există şanse mari ca în luna august Papa Francisc să meargă în Coreea de Sud, la aproape 20 de ani de la ultima vizită a unui papă în Orientul Îndepărtat, când Ioan Paul al II-lea a vizitat Filipine. Pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a confirmat că această posibilitate este luată în discuţie. Această vizită ar putea avea loc la jumătatea lunii august, când este prevăzută a VI-a Zi a Tinerilor din Asia, la Daejeon, în Coreea de Sud – 10-17 august. Tema întâlnirii este: „Tineri din Asia, treziţi-vă! Gloria martirilor străluceşte asupra voastră”. De asemenea, se discută posibilitatea ca Papa Francisc să viziteze Filipine şi Sri Lanka, dar nu în acest an.

Cu o astfel de chemare a tinerilor asiatici la Daejeon, nu este greu să ne imaginăm de ce Papa Francisc îndrăgeşte ideea de a fi prezent acolo. Ideea de a merge în Asia nu se datorează neapărat faptului că în ultimii ani nu au existat călătorii apostolice în acea parte a lumii. De fapt, pentru un iezuit, Orientul Îndepărtat este frontiera misiunii prin excelenţă: pământul lui Francisc Saverio şi Matteo Ricci. Însuşi Papa Bergoglio a spus că în tinereţe a cerut să fie trimis în Japonia ca misionar, însă superiorii săi au considerat că sănătatea nu îi permite să facă acest lucru.

Dacă va merge în Coreea de Sud, Papa Francisc va găsi o Biserică viguroasă. În peninsulă, creştinismul a fost „descoperit” de câţiva intelectuali care au citit catehismul scris în chineză de Matteo Ricci, adus de un coreean trimis la curtea din Pechin. În anii 1700, aceşti intelectuali i-au contactat pe creştinii din China, asumându-şi riscuri imense. Conducătorii coreeni din acele timpuri i-au persecutat mult pe cei doi preoţi chinezi trimişi în misiune de evanghelizare pe teritoriul coreean, de aceea pentru mai bine de 50 de ani, între 1779 şi 1835, tânăra Biserică din Coreea a supravieţuit datorită mărturisirii credinţei de către laici, mulţi dintre ei fiind martirizaţi pentru credinţa lor.

„În 1949 populaţia catolică din Coreea era de aproximativ 1,1%”, a spus card. Fernando Filoni, prefectul Congregaţiei pentru evanghelizarea popoarelor, „având doar 81 de preoţi şi 46 de parohii. După Conciliul Vatican II s-a ajuns la 2,5%. La 50 de ani de la conciliu, 10,3% din populaţie este catolică, având mai mult de 4600 de preoţi şi mai mult de 10 mii de călugări şi călugăriţe”.

Traducere: Andrei Hrişman


Sursa:www.lanuovabq.it