Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Evanghelia ne îndeamnă să fim cetățeni cinstiți și creștini curajoși

 
Evanghelia ne îndeamnă să fim cetățeni cinstiți și creștini curajoși
  • 18 Oct 2020
  • 1286

 

La rugăciunea ”Angelus” de duminică, 18 octombrie 2020, papa Francisc a prezentat un comentariu la evanghelia duminicii (Matei 22,15-21), spunând că suntem îndemnați să fim cetățeni onești și constructivi într-o societate care are nevoie de mărturia curajoasă a celor botezați. Papa s-a rugat, printre altele, pentru eliberarea grabnică a pescarilor opriți în Libia în urmă cu peste o lună, precum și pentru toți misionarii și misionarele care ”seamănă Evanghelia în ogorul lumii”.

Cu smerenie și curaj, creștinii să ducă valorile Evangheliei în societate și să participe la edificarea civilizației iubirii: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 18 octombrie 2020, împreună cu câteva mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Papa a subliniat în cuvântul său actuala Zi mondială a misiunilor, pe care Biserica o marchează prin tradiție în cea de-a treia duminică a lunii octombrie, și a făcut un comentariu la evanghelia duminicii după ritul roman sau latin.

Evanghelia acestei duminici, a 29-a din timpul liturgic de peste an, îl prezintă pe Isus față în față cu ipocrizia adversarilor săi (cf. Matei 22, 15-21). Aceștia, pe de o parte, îi fac felicitări, dar apoi îi pun o întrebare periculoasă ca să-l pună în dificultate și să-l discrediteze înaintea poporului: ”Este permis sau nu a plăti tribut Cezarului?” (v. 17). Într-un timp și într-o țară dominate de imperiul roman, cultul împăratului era ”o ofensă adusă Dumnezeului lui Israel”. În vreme ce interlocutorii lui Isus sunt convinși că nu există alternativă la întrebarea lor, la care răspunsul ar fi trebuit să fie DA sau NU, Isus – a remarcat papa – iese din capcana lor. Cerând să i se arate o monedă de tribut, Isus îi întreabă a cui este chipul de pe monedă. Fiind vorba de chipul împăratului roman, Isus le răspunde: ”Dați, așadar, împăratului ce este al împăratului și lui Dumnezeu, ce este al lui Dumnezeu” (cf. v. 21).

Papa Francisc: «Prin acest răspuns, Isus se situează deasupra polemicii. Isus este mereu mai sus de aceasta. Pe de o parte, recunoaște că tributul datorat Cezarului trebuie plătit - chiar pentru noi toți: taxele trebuie plătite - pentru că chipul de pe monetă este al lui; dar, mai presus de toate, amintește că orice persoană poartă în sine un alt chip – îl purtăm în inimă, în suflet - chipul lui Dumnezeu, și de aceea lui Dumnezeu și numai Lui fiecare îi este dator cu propria existență, cu propria viață».

În cuvintele lui Isus, a reluat papa, găsim nu doar ”criteriul deosebirii între sfera politică și sfera religioasă, dar ies la vedere orientări clare pentru misiunea celor care cred din toate timpurile, chiar și pentru noi, cei de astăzi”. ”A plăti taxele este o datorie a cetățenilor, la fel și respectarea legilor drepte ale statului. În același timp, e necesar a afirma primatul lui Dumnezeu în viața umană și în istorie, respectând dreptul lui Dumnezeu asupra celor care îi aparțin”.

Papa Francisc: «De aici provine misiunea Bisericii și a creștinilor: să vorbească despre Dumnezeu și să-l mărturisească bărbaților și femeilor din timpul lor. Fiecare dintre noi, în virtutea botezului, este chemat să fie o prezență vie în societate, însuflețind-o cu Evanghelia și cu limfa vitală a Spiritului Sfânt. Este vorba de o angajare, cu smerenie și, în același timp cu curaj, pentru a duce propria contribuție la edificarea civilizației iubirii, în care domnesc dreptatea și fraternitatea».

La finalul alocuțiunii sale, papa a invocat ajutorul Fecioarei Maria pentru ca ”toți să fugă de ipocrizie și să fie cetățeni cinstiți și constructivi”, iar pe creștini să-i susțină în ”misiunea de a mărturisi că Dumnezeu este centrul și rostul vieții”.

Saluturile finale pronunțate de papa Francisc au avut în vedere, cum altfel, Ziua mondială a misiunilor:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, marcăm astăzi Ziua misionară mondială, care are ca temă ”Iată-mă, trimite-mă pe mine! Țesători de fraternitate”. Este frumoasă această expresie, ”țesători”. Fiecare creștin este chemat să fie un țesător de fraternitate. Într-un chip deosebit, țesători de fraternitate sunt misionarii și misionarele – preoți, laici, persoane consacrate – care seamănă Evanghelia în marele ogor al lumii. Să ne rugăm pentru ei și să le dăm susținerea noastră concretă».

În acest context, pontiful a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru așteptata eliberare a părintelui misionar italian Pierluigi Maccalli, care a fost răpit în Niger în urmă cu doi ani, și a altor trei ostatici. ”Să continuăm să ne rugăm pentru misionari și pentru catiheți, precum și pentru cei care sunt prigoniți sau sunt răpiți în diferite părți ale lumii”, a fost îndemnul Sfântului Părinte.

”Un cuvânt de încurajare” a fost adresat, în continuare, ”pescarilor opriți de peste o lună în Libia și rudelor lor. Încredințându-se Mariei, steaua mării, să-și păstreze vie speranța de a-i îmbrățișa din nou pe cei dragi ai lor”. Atenția îndreptată spre Libia i-a oferit pontifului ocazia de a spune că se roagă pentru diversele colocvii care au loc pe plan internațional ”pentru ca acestea să fie relevante pentru viitorul Libiei. Frați și surori, a sosit ceasul să oprim orice formă de ostilitate, favorizând dialogul care să duce la pacea, stabilitatea și unitatea țării”.

Salutând, în fine, romanii și pelerinii prezenți, papa a menționat comunitatea peruviană din Roma, care a adus în Piața San Pietro o venerată imagine a lui Isus (Señor de los Milagros) și voluntarii din ”Ente Italiano Tutela Animali e Legalità”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro