Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să trăim fiecare clipă a vieții ca pe un timp al mântuirii

 
Să trăim fiecare clipă a vieții ca pe un timp al mântuirii
  • 24 Ian 2021
  • 1316

Duminică, 24 ianuarie 2021, papa Francisc a condus recitarea rugăciunii ”Îngerul Domnului” în biblioteca Palatului Apostolic. Din cauza revenirii durerilor sciatice, papa nu a prezidat Sf. Liturghie programată în cursul dimineții în bazilica San Pietro. În alocuțiunea de la ”Îngerul Domnului”, pontiful a vorbit pe larg despre evanghelia duminicii (Marcu 1,14-20) și a pus accentul pe valoarea timpului ca șansă de conexiune la Împărăția lui Dumnezeu. La saluturile finale, papa și-a exprimat tristețea pentru moartea unei persoane fără adăpost în apropiere de Piața San Pietro și a menționat, printre altele, Ziua mondială a comunicațiilor sociale și Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Cu o meditație despre evanghelia duminicii – a treia după calendarul roman sau latin, dedicată Cuvântului lui Dumnezeu – papa Francisc a condus la amiază rugăciunea ”Îngerul Domnului” în biblioteca Palatului Apostolic.

După cum a anunțat în seara precedentă Sala de Presă a Sfântului Scaun, papa Francisc are din nou dureri sciatice și a fost constrâns să anuleze parțial agenda acestor zile, dar nu și alocuțiunea rugăciunii ”Angelus”, transmisă live în streaming pe canalul Youtube Vatican News.

Prezentând o amplă meditație despre evanghelia duminicii (Marcu 1,14-20), papa a remarcat că această pagină biblică arată, pentru a spune astfel, ”predarea ștafetei” de la Ioan Botezătorul la Isus. Ioan a fost înaintemergătorul, i-a pregătit terenul și drumul: acum, Isus poate să înceapă misiunea sa și să vestească mântuirea de acum prezentă. Predicarea lui Isus este rezumată cu aceste cuvinte: ”Timpul s-a împlinit și împărăția lui Dumnezeu este aproape. Convertiți-vă și credeți în Evanghelie!” (v. 15). Este un mesaj care ne invită să medităm la două aspecte esențiale: timpul și convertirea.

În pagina luată de la Evanghelia după Sf. Marcu, a remarcat mai departe papa Francisc, ”timpul trebuie înțeles ca durată a istoriei mântuirii săvârșită de Dumnezeu”. De aceea, timpul ”împlinit” este momentul în care această lucrare salvatoare ajunge la punctul său culminant, la actualizarea sa deplină: este momentul istoric în care Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său în lume, iar Împărăția sa s-a ”apropiat” mai mult ca niciodată.

Papa Francisc: «Cu toate acestea, mântuirea nu este automată. Mântuirea este un dar de iubire și, ca atare, rămâne liber și cere un răspuns liber: cere convertirea. Este vorba, cu alte cuvinte, de o schimbare a mentalității și de schimbarea vieții: a nu mai urma modelele lumii, ci modelul lui Dumnezeu, care este Isus. Este o schimbare decisivă de viziune și de atitudine. Într-adevăr, păcatul a adus în lume o mentalitate care tinde către afirmarea de sine împotriva celorlalți și chiar împotriva lui Dumnezeu, iar pentru a-și atinge scopul nu are ezitări în a folosi înșelăciunea și violența».

Mesajul lui Isus se opune la toate acestea și invită la a se recunoaște nevoiași de Dumnezeu și de harul său, la a avea o atitudine echilibrată față de bunurile pământești, la a fi primitori și smeriți față de toți, la a se cunoaște și a se realiza prin întâlnirea și slujirea celorlalți.

Papa Francisc: «Pentru fiecare dintre noi, timpul în care putem primi răscumpărarea este scurt: este durata vieții noastre în această lume. Ea este un dar al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu, dar este și timpul de verificare a iubirii noastre față de El. De aceea, orice moment, orice clipă a existenței noastre este un timp prețios pentru a-L iubi pe Dumnezeu și pe aproapele și a intra astfel în viața veșnică».

De altfel, a reluat papa, ”istoria vieții noastre are două ritmuri: unul, măsurabil, alcătuit din ore, zile și ani; altul, din anotimpurile dezvoltării noastre: naștere, copilărie, adolescență, maturitate, bătrânețe și moarte. Orice timp, orice fază are o valoare proprie și poate fi momentul privilegiat al întâlnirii cu Domnul”.

Papa Francisc: «Credința ne ajută să descoperim semnificația spirituală a acestor timpi: fiecare dintre aceștia conține o chemare particulară a Domnului la care putem da un răspuns pozitiv sau negativ. În evanghelie vedem cum au răspuns Simon, Andrei, Iacob și Ioan: erau oameni maturi, aveau profesia de pescari, viața în familie... Și totuși, atunci când Isus a trecut și i-a chemat, ei au lăsat îndată năvoadele și L-au urmat (v.18)».

”Fecioara Maria”, a fost invocația papei, ”să ne ajute să trăim fiecare zi, fiecare moment ca pe un timp de mântuire în care Domnul trece și ne cheamă să-L urmăm. Să ne ajute să ne convertim de la mentalitatea lumii la mentalitatea iubirii și a slujirii”.

 

La saluturile finale, papa a menționat, printre altele, Ziua mondială a comunicațiilor sociale, îndemnând jurnaliștii și comunicatorii ”să meargă și să vadă, chiar și acolo unde nimeni nu vrea să meargă și să dea mărturie pentru adevăr”, și Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cerând tuturor să se unească spiritual la această rugăciune.

O subliniere specială, apoi, pentru Duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu:

Papa Francisc: «Unul din cele mai mari daruri ale timpului nostru este redescoperirea Sfintei Scripturi în viața Bisericii la toate nivelurile. Biblia este mai mult ca niciodată disponibilă astăzi tuturor și în toate limbile, iar acum chiar în format audiovizual și digital. Sfântul Ieronim, de la a cărui moarte am comemorat de curând cel de-al XVI-lea centenar, spune că cine ignoră Scriptura îl ignoră pe Cristos. Și invers, Isus Cristos, Cuvântul care s-a făcut trup, a murit și a înviat, este cel care ne deschide mintea la înțelegerea Scripturilor. Aceasta se întâmplă în mod special în liturgie, dar și atunci când ne rugăm singuri sau în grup, [folosind] cu precădere Evanghelia și Psalmii. Mulțumesc parohiilor și le încurajez pentru efortul lor constant de a educa la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Să nu ne lipsească niciodată bucuria de a semăna Evanghelia. Mă repet încă o dată: să dobândim obișnuința, să vă obișnuiți să purtați întotdeauna o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, ca să o puteți citi în timpul zilei, cel puțin trei, patru versete. Evanghelia întotdeauna cu noi».

Papa și-a exprimat, de asemenea, tristețea pentru moartea unei persoane fără adăpost nu departe de Piața Sfântul Petru:

Papa Francisc: «Pe 20 ianuarie, la câțiva metri de Piața San Pietro, a fost găsit fără viață, din cauza frigului, un om fără adăpost, nigerian, de 46 de ani, cu numele de Edwin. Acest fapt se adaugă la altele cu atât de mulți oameni fără adăpost care au decedat recent la Roma în aceleași circumstanțe dramatice. Să ne rugăm pentru Edwin. Să ne motiveze cuvintele Sfântului Grigore cel Mare, care, în fața morții de frig a unui cerșetor, spunea că în ziua aceea nu ar trebui să se celebreze Sfintele Liturghii pentru că era ca în Vinerea Sfântă. Să ne gândim la Edwin, la ceea ce a simțit acest om de 46 de ani, în frig, ignorat de toți, părăsit chiar și de noi. Să ne rugăm pentru el».

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro

Știri din aceeași categorie